Кожените палта – за красивите животни и грозните хора!

Вегани поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите
Обновена: 24 авг 2017 16:26 | 24 авг 2017 16:00,
101

Снимка: Булфото

Природозащитници се събраха днес пред сградата на Министерството на земеделието, където поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите.

Още по темата

Протестиращите, организирани от Българския вегански съюз, са против отглеждането на животни за кожи в България, а конкретен повод за тяхното недоволство е фермата за норки в Стара Загора.

"Причината е беззаконието, което искаме да предотвратим, а именно да се добави в Наредба №2 отглеждането на американски норки в България", каза Владислав Иванов, член на Управителния съвет на Българския вегански съюз.

От сдружението изразиха съмнения, че законотворчеството в България обслужва по-скоро бизнес интереси, отколкото граждански.

Те смятат още, че не се прилагат никакви санкции при генерални нарушения на наредби, а законите се променят "по поръчка" на производители, целейки узаконяване на бизнеса им.

Веган общността смята, че отглеждането на животни за кожи в България, освен жестоко, е напълно ненужно, като, според тях, това ни превръща в страна от "третия свят", предвид това, че в цяла Европа подобна дейност се забранява.

"В Каменната епоха хората не са имали алтернатива, но в днешно време не е нужно насилие. Искаме тотална забрана за кожодерската индустрия - без гратисен период. Насилието, което се прилага към животните, е абсолютно ненужно. Почти всички европейски държави са приели забрани за това нещо", настоя председателят на Българския вегански съюз Никола Донев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с норките, които по думите му са основните жертви на кожарската индустрия. Те са затворени в 50-сантиметрови клетки и според него това е безумно, защото норките полудяват в толкова тясно пространство.

Неговият опонент Аркади Шарков посочи, че евентуални забрани за отглеждане на животни за кожи ще доведат до създаването на сив сектор в тази част на икономиката. Поради голямата нужда от употребяване той би създал големи диспропорции за хората, уточни той и попита как ще тестваме нов тип лекарства.

"В историята на изкуството и на човечеството се появяват авангардни групи, които предлагат радикализъм в продължаването на едни течения. Вие се появявате като едни радикални новатори, които казвате: "От днес светът трябва да бъде друг", но как той ще съществува в утрешния ден?", попита пък Ути Бъчваров своя опонент в друга дискусия по темата.

Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев заяви още, че желанието им е да веганизират целия свят.

Дали същият този свят обаче иска това, питат противниците на веган идеологията. Какво следва, ако индустрията спре да отглежда животни? Еднакви права ли трябва да имат хората и животните? Животинската храна - част от човешката природа ли е? Въпроси, които провокират дебат, но все още не и консенсус.

Нов протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи се очаква да се състои на 31 август от 11:30 до 14:30 часа пред "Министерство на земеделието и храните" на бул. "Христо Ботев" 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не съм имала такова палто, но преди време в една студена зима моя колежка ми даде да облекат нейното. За секунди почувствах невероятна топлина. Те бих си купила такова палто, просто не отговаря на същността ми. Но на сила нещата не стават, хората трябва да бъдат убедени, че това е правилното.
10
3
 
15
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
А колко дървета са загинали за хартията, на която са рисували?А боята, с която са цапали .. не се ли замърсява природата?
9
5
 
22
 
! Отговори
wasilew преди 6 години
Защо не отидат при дядо ми на село да му вземат кожуха,ама ще ядат бой със сигурност. Пълни ненормалници!
8
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди е нямало текстилни материи и хората е трябвало да убиват животни за да си правят дрехи, така животните са служели на хората, но днес има толкова много видове текстил и материи и непромокаеми, и топлоустойчиви и всякакви, защо е необходимо да се убиват животни. Било право на избор на хора да носят луксозно кожи, животните нямали права. Ами някои либерали може да изберат правото да измъчват животни и да искат да се ползват от него, правата на либералите стоят над всичко, нали така?
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в случая за отглеждането на животни само за скъпи кожи и аз съм противтози протест ми звучи по смилено, едва ли някой има нужда или ще му/и стане нещо ако не е с палто от норка.
6
3
 
18
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Абе какво ме занимават с простотията си тези вегани. Да си рупа салатата и морковите и да не занимават другите. Ееееееее
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А растения може да се консумират ?Аз пък съм защитник на растенията!А тези ,да преминат на радиоактивен чакъл,!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дами и Господа на снимките ще видите, цялата веганска общност, ако ви е трудно да броите - да 5 човека са, председател и 4 заместника.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всенароден протест... от цели 5 човека :)
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много масов този протест! Това селфита ли са, или някой минувач ви е съжалил и е снимал психично-болните? Естествено днес.бг първи отразяват това значимо събитие, няма да питам колко струва.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колю Донев кога ще отиде на психиатър? Да си го прибират от Карлуково!