Кожените палта – за красивите животни и грозните хора!

Вегани поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите
Обновена: 24 авг 2017 16:26 | 24 авг 2017 16:00,
101

Снимка: Булфото

Природозащитници се събраха днес пред сградата на Министерството на земеделието, където поискаха забрана на отглеждането на животни във ферми заради кожите.

Още по темата

Протестиращите, организирани от Българския вегански съюз, са против отглеждането на животни за кожи в България, а конкретен повод за тяхното недоволство е фермата за норки в Стара Загора.

"Причината е беззаконието, което искаме да предотвратим, а именно да се добави в Наредба №2 отглеждането на американски норки в България", каза Владислав Иванов, член на Управителния съвет на Българския вегански съюз.

От сдружението изразиха съмнения, че законотворчеството в България обслужва по-скоро бизнес интереси, отколкото граждански.

Те смятат още, че не се прилагат никакви санкции при генерални нарушения на наредби, а законите се променят "по поръчка" на производители, целейки узаконяване на бизнеса им.

Веган общността смята, че отглеждането на животни за кожи в България, освен жестоко, е напълно ненужно, като, според тях, това ни превръща в страна от "третия свят", предвид това, че в цяла Европа подобна дейност се забранява.

"В Каменната епоха хората не са имали алтернатива, но в днешно време не е нужно насилие. Искаме тотална забрана за кожодерската индустрия - без гратисен период. Насилието, което се прилага към животните, е абсолютно ненужно. Почти всички европейски държави са приели забрани за това нещо", настоя председателят на Българския вегански съюз Никола Донев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с норките, които по думите му са основните жертви на кожарската индустрия. Те са затворени в 50-сантиметрови клетки и според него това е безумно, защото норките полудяват в толкова тясно пространство.

Неговият опонент Аркади Шарков посочи, че евентуални забрани за отглеждане на животни за кожи ще доведат до създаването на сив сектор в тази част на икономиката. Поради голямата нужда от употребяване той би създал големи диспропорции за хората, уточни той и попита как ще тестваме нов тип лекарства.

"В историята на изкуството и на човечеството се появяват авангардни групи, които предлагат радикализъм в продължаването на едни течения. Вие се появявате като едни радикални новатори, които казвате: "От днес светът трябва да бъде друг", но как той ще съществува в утрешния ден?", попита пък Ути Бъчваров своя опонент в друга дискусия по темата.

Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев заяви още, че желанието им е да веганизират целия свят.

Дали същият този свят обаче иска това, питат противниците на веган идеологията. Какво следва, ако индустрията спре да отглежда животни? Еднакви права ли трябва да имат хората и животните? Животинската храна - част от човешката природа ли е? Въпроси, които провокират дебат, но все още не и консенсус.

Нов протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи се очаква да се състои на 31 август от 11:30 до 14:30 часа пред "Министерство на земеделието и храните" на бул. "Христо Ботев" 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е, че е ненужно насилието над животинките да ги дерат живи!!!! за да могат различни кифли (които тръбят че обичат животните, имат кученца, котенца и т.н), да се изтупончат с палта, шалове или пумпони на чантите и прочее .. при усливие, че в днешно време има перфектни успешни алтернативи с изкуствени кожи. Съдейки по коментарите тук, обаче ми се струва, че нещата се преекспонират все едно някой се опитва да си налага веганството, а не става въпрос за това в конкретния случай.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
почти всички животни отглеждани за храна иначе нямаше да съществуват и трябва да са благодарни на месоядните за краткият си престой та този свят.веган това звучи просто.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впечатляващ е огромният брой вегани на протеста (вж снимката)
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОКАЗАНО Е,ЧЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ СЪЩО СА ЖИВИ. ЦВЕТЕТО СЕ ОТДРЪПВА ОТ ТОПЛИЯ РАДИАТОР, СЛЪНЧОГЛЕДЪТ СЕ ВЪРТИ ВИНАГИ КЪМ СЛЪНЦЕТО И ПР.А ЗНАЯТ ЛИ ВЕГАНИТЕ КАК ПИЩЯТ МОРКОВИТЕ И СПАНАКА, КОГАТО ГИ ПУСКАТ ВЪВ ВРЯЛАТА ВОДА?
67
0
 
4
 
! Отговори
Краставицата преди 6 години
Аз съм напъл осъзната краставица. Мога да мисля, мога да помня, мога да чувствам, мога да комуникирам телепатично с околния свят. Сериозно, проверете го! Затова искам равни права за себе си и своите събратя. Долу ръцете от мен тревопасни изверги такива!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-готините вегански храни са тези дето са расли в почви наторени с оборска тор, но изглежда веганите нямат нищо против този парадокс. А колко ли гмо зарзавати са погълнали през живота си без дори да го съзнават? Например домат със свински гени... мммм вкусотия! Интересно би било, ако се тръгне на проверка из семейните обители и гардеробите на същите тези иначе дълбоко загрижени индивиди колко ли кожени, копринени и вълнени изненади ще излезнат наяве!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако яденето на месо беше противоестествено, природата щеше да заложи у нас непоносимост спрямо месото и то щеше да бъде отровно за нас!
64
2
 
2
 
! Отговори
Еееей, веганииии! преди 6 години
Има ли безсмъртни животни?Защо красивите кожи да отиват в земята?Напрегнете си малко мозъците бе, еееей!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Грешна математика. Веганството ти е отнело мисленето. Освен за храна, животните се използват и за други неща. Чудя се, витамин В12 от кое точно растение ще си го набавиш ?
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен За прехранване на общо 70 милиарда животни от животновъдната индустрия (повечето от които се хранят с 5-10 пъти повече храна отколкото човек) и са растителноядни, колко земя е необходимо?! Ако всички 6 милиарда хора станат вегани, ще остава минимум 10 пъти повече обработваема земя или растителна храна, след като се прехранят и ВСИЧКИ гладуващи хира по света! Нещо не ви излиза математиката! Унищожавате природата, животните и себе си! Пълно безумие!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯворГрешиш. Храним се с месо и не ни е нужна втора планета. Но пък веганите могат да отидат на Марс и там се хранят с минзухари ако щат.
60
0
 
1
 
! Отговори
Мад преди 6 години
Ако направят такава ферма това ще е най-голямата простотия. *Не съм веган.
59
3
 
3
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Животновъдството изисква много повече площ и растителна храна. Едно е да нахраниш 7 милиарда хора, съвсем друго 60 милиарда животни. Наистина ще са ни нужни поне 2 планети, ако всички се хранеха като Американците и Европейците. Но половината свят гладува, за да има за богатите месо. Имаме само една планета и тя вече се задъхва. Единственият начин да се изхрани пълноценно населението на света е с растителна храна.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Площта на сушата на земята е около 149 млн кв.км като в това се включват и пустини. Около 20 дка на човек се падат. Ако приспаднем инфраструктура, пустини и невъзможни за отглеждане култури - земи, както и все пак не може да премахнем горите, се падат по 3-4 декара на човек за изхранване. Горя от нетърпение да видя как един веган ще си достави всичко необходимо с 3дка.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62За да се хранят всички само с растителна храна ще е нужна площта на още 2 планети.Да не говорим че има витамини които могат да се набавят само от животински произход.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
??? Идеологията им не е, че всеки сам трябва да си отглежда храната, а че отглежданата храна трябва да е растителна.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веганите да демонстрират практически идеологията си. Предлагам им да вземат 10 декара земя и да в продължение на 3 години да си отглеждат храната сами както и всичко от първа необходимост ( дрехи например).
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно пък веганите са най-малко фалшивите. Живеят си по правилата, които проповядват, и системата е срещу тях, защото са срещу печалбата и.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 човека ???Обръщате внимание на искането на 7 човека !?!Хептен сте го закъсали за новини.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви хора с фалшиви ценности...