Нова мода "здравословен глад": Децата без храна, без вода

Родители подлагат на "сух пост" малчуганите си с дни
71
Нова мода "здравословен глад": Децата без храна, без вода
Снимка: Булфото, архив

Да оставиш дни наред детето си без храна и вода. Това според някои родители е лечебен глад и се оказа, че масово се практикува у нас.

В социалните мрежи са създадени групи за здравословно гладуване, а последната мода е и децата да бъдат подлагани на т.нар. здравословен глад.  В тези групи майките и бащите разказват за опасните практики.

В единия от тях майка на малчугани на 5 и 8 години обяснява, че когато те се разболеят ги оставя без храна, а ако поискат такава им дава сок, докато отшумят основните симптоми.

И още постове: "Синът ми е на 5 години и прави 4-5 дни сух пост". "Всяка сряда дъщеря ми прави по 36 часа сух пост, чел съм в книгите, че децата могат да са без храна и вода толкова дни на колкото са години".

Според родителите те подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да "пречистят" организма им от токсини.

"Няма как едно дете да не се дехидратира, ако не пие течности. Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира", обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова тв.

Тя е категорична, че здравословното гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка.

Безопасно било само в продължение на три дни. "До третия ден ние усещаме глад, защото мозъчните центрове все още имат храна, но след това гладът спира, защото мозъкът няма с какво да работи", допълни тя.

"Децата обаче не могат да издържат толкова. Те могат да не се хранят максимум 24 часа, но при задължителен прием на вода”, каза Байкова.

Тя обясни и какви са рисковете за организма, оставен без най-необходимите за него вещества по-дълго време – проблеми с черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт.

"Ако човек иска да приключи с живота си, най-лесно е да спре да яде", обобщи експертът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
20
 
! Отговори
ама гурото каза преди 6 години
Поредните йога/аюрведа откачалки! Няма ли кой да запечата йога студията за насаждане на такива малоу.мни идеи сред духовно извисените к.р.е.т.е.н.и? И се размножават на всичкото от горе. Аз нормален човек с йога/аюрведа да се занимава не познавам
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Претендират за умни гражданите но вместо умни и модерни се оказват безмозъчни. Може би е някаква нова евроатлантическа болест като веганите
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимния с коефициентитеТвоята майка е трябвало да запази коефициента си на 100% ама нейсе.
34
0
 
23
 
! Отговори
Гражданство-българин преди 6 години
" *** народ - слаба държава"
33
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
То вярно, че да си *** е изкуство, но чак пък толкова...горките ние, които като деца сме си боледували и сме си изградили имунитет...пък то можело просто да не ядем и да не пием...пък може след някоя друга година и да не се диша за по няколко секунди на ден...ей така за безсмъртие...
32
5
 
15
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Детето ми тъкмо се научи да яде камъни и умря ... :)
31
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам че това са майки,тип "кифла"с болни амбиции относно тялото на детето си.Колко обаче трябва да си ограничен за да подложиш подрастващият детски организъм на тази диета?
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70% от хората, които деца не стават за родители! Но зор да се напънем и ние да сме като другите! Горките деца, горкият свят...
29
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези диети са добри за герберскитесемейства. Бойко Борисов ги одобрява.Защо мисля така? Виждал съмграфити "герб = глад."
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25А въпросните хора бяха от казармата. Само за сведение.
27
2
 
25
 
! Отговори
гт преди 6 години
Малоумието твърдо се очертава като основна характерна черта на балканската ни територия !
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То бива, бива простотия, ама това вече е прекалено. У дома подобно нещо и теоретично не може да се случи, тези мъже нямат ли.
25
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвам се, че когато аз растях нямаше социални мрежи, интернет, смартфони и тем подобни глупости.
24
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Установил съм, че когато жената роди губи 50% от коефициента си на интелигентност.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо наречено Intermittent Fasting или временно гладуване. Имаш 8 часов интервал в който се храниш и 16 часа в който поемаш само вода, черно кафе или чай (никакви калории). Но това се ползва от хора, които искат да свалят килограми или хора занимаващи се с фитнес които искат да свалят подкожна мазнина по-бързо. Това не значи, че в тези 8 часа можеш да ядеш каквото си искаш разбира се пак си спазваш режима който си избрал според целите.Това не е за всеки, но работи ако имаш нужда. От опит.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тия деца живи ли са???защо не отнемат правата на родителите
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МислещаОтносно "мислещите" като теб - една *** си мислила, че мислила и се споминала.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са го казали много отдавна - простотията не ходи по гората, а по хората.
19
2
 
4
 
! Отговори
Дебили преди 6 години
То бива ***, бива....
18
28
 
15
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Постът, или въздържането от храна /сух или воден/ е признат официално като лечебна практика в много страни, а в Русия дори има и специални клиники за това. Прилага се под наблюдение на лекар и той като всеки метод си има противопоказания /не се препоръчва при болест на щитовидна жлеза и др./ Сухия пост /без вода/ се прилага през зимата и е известен в християнството като "тримирене" / при Коледните пости/. Друг е въпроса кой как и при кои хора го прилага. Само с четене от интернет не става!