Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза

Ядем най-много пилешко, свинско, кайма, отчита Евростат
24 авг 2017 19:29,
62
Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов: "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53 на сто от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140 процента, а най-евтино - в Полша - по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат.

Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците - 258 на сто или 158 на сто в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158 на сто.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57 на сто, в Румъния - 59 на сто, в Турция - 60 на сто, а в Гърция - 90 на сто при среден показател 100 процента за ЕС.

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: месоесЕвростатпържоли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
промо преди 6 години
нормално е цените да вървят нагоре - единен пазар сме за европа, НЕ Е НОРМАЛНО ПОЛИТ> В БГ ДА КРАДЪТ и да държат хората в БГ бедни и с ниски доходи
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е със заплати 5ПЪТИ по-ниски от европа, нормално0 пържолите да са най-евтини
49
2
 
7
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Поредната лъжа на управлението с цел​ покачване на цените на месото
48
0
 
4
 
! Отговори
Mda преди 6 години
Turskite trolove obqsnqvat,che mesoto ne bilo hubavo.A zashto pri izbori tapchat po 20 kila v disagite,kato se vrashtat v orienta na iug ot Rezovo?
47
1
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Само телетата и т-пунгерите винаги смятат, че тревата оттатък е по-зелена.
46
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 6 години
Много глупости чета,но твоите са за Гинес... Прегледай се,докато не естанало фатално,макар и късно.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я ги сравнете с доходите и пак смятайте.
44
2
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До анонимен 40....вярно е това което казваш,за здравеопазване и за работата..но в един момент балонът се спука...не можеше да се удържа ....като беше всичко толкова розово защо се срина строя...Виновен е Горбачов нали....В един момент вече не можеше да се лъже повече...тпва е истината
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнение Увеличиха, тока, тръгнаха и другите стоки нагоре и най вече хранителните, със сигурност ще последват и други. Увеличението на пенсиите е вече предварително изядено от новите цени и увеличението не покрива вече разтящети цени даже напротив.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама те,нашите пържолки наши ли са?
41
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Явно, подготвя се почвата за вдигане на цените на месото. Между другото, в последните 1-2 месеца всички цени хвръкнаха нагоре. Сигурно подготвят нов ценови удар. След летния ценови удар ще последва и зимен такъв. И нови вълни гастарбайтери ще тръгнат и ще вървят до пълното изтребване на местното население.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, нямаше корупция? Беше повече от сега. Всичко ставаше с връзки и подкупи. Крадеше се като за световно. В момента нашите ученици печелят олимпиади по математика и информатика! Банкови фалити нямаше вярно, нямаше банки!!!Проституцията си имаше, но беше друг типПълен смех...
39
4
 
6
 
! Отговори
дядо Стоен преди 6 години
А Драгалевския Крадец 20г.вече е на плодова диета,репички и марули.Иска да живее вечно,за да може да изхарчи заграбеното от бастисаната ни държавица.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато БКП управляваха за всеки имаше работа, здтавеопазване и образование на световно ниво, сигурност за семейството и децата, нямаше мафия, беззаконие, корупция, престъпност, банкови фалити, безработица, бедност, наркомания, проституция, чалгаризация, просяци, бездомници, най-високо ниво на самоубийства в света, обезлюдяване на цели райони, най-висока смъртност в света както днес при евроатлантизма.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато БКП управляваха нямаше телевизори, нямаше автомобили, нямаше електричество, нямаше НИЩО. Научиха всички на мързел, затова сега сме на това дередже. Всички взимаха пари, кой работил кой не, некадърници всякакви. Една работа се вършеше от 5 човека, при положение че един е достатъчен. Не случайно държавата е обявила 3 пъти фалит в мирно време, няма друга такава до този момент. Престъпността се криеше, чрез цензура.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да са ефтини като са сигурно от 10-20 годишен резерв внос от къде ли не.
35
2
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
еми време е да го вдигате и месцето ни че не може така да хапваме ние така свободно!!!!!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименнаистина хубаво беше но жалко късно си отидоха червените бок... за нас пенсионерите
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да ,бе....ха,ха..22Когато дойде деморакрацията и евроатлантизма държавата тотално фалира, на ГЕРБ им се наложи да вземат 30 милиарда кредит за да платят дълговете иначе трябваш да обяви фалит, българия стана първа в света по смъртност на населението и намаля с 1/3.
32
3
 
0
 
! Отговори
ДО 31 преди 6 години
Я опитай да напишеш името на Президента на България от първите години на Демокрацията - Жельо Жел'ев ?