Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза

Ядем най-много пилешко, свинско, кайма, отчита Евростат
24 авг 2017 19:29,
62
Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов: "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53 на сто от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140 процента, а най-евтино - в Полша - по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат.

Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците - 258 на сто или 158 на сто в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158 на сто.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57 на сто, в Румъния - 59 на сто, в Турция - 60 на сто, а в Гърция - 90 на сто при среден показател 100 процента за ЕС.

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: месоесЕвростатпържоли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
8
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха..22 преди 6 години
КОГАТО БКП УПРАВЛЯВАХА ......ФАЛИРАХА ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА И ПОСЛЕ Я ОБРАХА С БАНКИТЕ --3-ПЪТИ!ГОЛЕМА ПЛЮСКАНЕ БЕШЕ .....и В ХОТЕЛ СОФИЯ ВИ ДАВАХА ПО ТВ...!И КТБ ,КАТО ГРЪМНА ---ПАК БКП/бсп , беше на власт!!ЗНАЕМЕ---- ЧЕ В ТИЯ РАБОТИ СТЕ НЕНАДМИНАТИ !ЗАТОВА СЕ ПАЛИТЕ САМИ ----ЗА ДА НЕ ВИ ХВАНАТ ПЛАНОВЕТЕ И ДОКУМЕНТИТЕ!!!
30
4
 
11
 
! Отговори
БГ ФАРМАЦЕФТ преди 6 години
В България ако едно лекарство струва 1 евро , в ЕС дават 5 броя за 1 евро .Мафия .И Здравната Каса си затваря Очите и Плаща ли Плаща , пари от нашите Осигуровки .
29
0
 
3
 
! Отговори
пастир преди 6 години
до Главния инж.Коментирай цената на люцерната, тогава...
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкарваш колата до близко село,купуваш цяло агне,св..иня и килограми телешко,готови изчистесни,разфасоваш и във фризера.Част за суджук или филе.И така не се разхождаш до магазина почти година и е екологично чисто.
27
6
 
17
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Стига с тези глупости! Месото на Запад и у нас не е еднакво! Даже да отидете при нашите съседи, сърбите или македонците, месото при тях е много по-качествено от нашето. И по-вкусно!
26
9
 
4
 
! Отговори
Главен инж. Иванчев преди 6 години
Аз съм веган, само хора с изостанало мислене могат да ядат месо!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Що бе, 22....Когато БКП управляваха нямаше гладуващи, нямаше бедни, нямаше безработни, нямаше наркомани, нямаше проституция, нямаше глад, нямаше престъпност а пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна защото цялата пенсия отива за ток и парно и не могат да си купят храна както днес при евроатлантизма и демокрацията.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжа и измама ... Месото , а и не само в Испания е доста евтино спрямо тоя бардак бг .
23
7
 
1
 
! Отговори
Що бе, 22.... преди 6 години
НАЛИ ОТ БКП/бсп ти правят редовно зимата .....ТОПЛА ЧОРБА ЗА БЕДНИТЕ!ТОВА Е ТО---"СОЦИАЛНА ГРИЖА"!Яж и ....пърди доволно цела зима !Тая зима, даже ---лично любовницата на Президента ще я раздава!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БРАВО ,БЕ....14....В САЩ ядат змии и броненосци, това е едно животно което живее в дивите прерии, даже в ресторантите се предлага. А в гетата като Куинс редовно колят котки и кучета и ги готвят, в САЩ във всеки град има гета. 20% от американците са на купони за храна които им се отпускат от правителството, иначе нямат пари за храна.
21
1
 
10
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
... защото нямат достойнство и чест!Бойко е разтворил шлифера пред всички медии, да ни облъчват с контролирана информация. Натрапената стабилност на гроб...
20
1
 
21
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Защо изобщо ги пишат тея работи и сравняват цени!?нали всички знаем че сме с най ниски доходи в ЕС...
19
1
 
20
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
Бла, бла ... като всичко останало.Ако добавите в статията, покупателната способност на хората в държавите, с които се сравняваме, ще видите, че е най-скъпото. Обаче, услужливо си го спестихте нали!?
18
2
 
11
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Не гледайте каква е цената а колко кг може да си купи българина с една заплата.При нормална месечна заплата в Е.С. от 1000 евро човек може да си купи около 300кг св.месо.При 7лв кг месо в БГ.ха да сметнем каква заплата трябва да има средностатестическият българин за да си купи това количество...Ама едни сравнения правите.....
17
7
 
3
 
! Отговори
БРАВО ,БЕ....14.... преди 6 години
ДНЕСКА КОТКИ , УТРЕ КУЧЕТА ......НАКРАЯ КАТО В МОЛДОВА И УКРАЙНА ПРИ "ГОЛОДОМОРА"-НА СТАЛИН .....ХОРА !!!ТКОВА Е ТО --"БРАТСКИЯ РУСКО-СЪВЕТСКИ ОПИТ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова лив ловеч са на 7 лева само пържолата с гарнитура 10 къдее нап господ знае на морето кафето 80 стотинки тука 1;80 закуската 80 стотинки тука баница 1;20;ходдог 1;60 пица 2 лева е ценоразпис да си отядеш
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ ЛИПСАТА НА ЕВТИНИ СУРОВИНИ ОТ СЕЛ.СТОПАНСТВО----НОРМАЛНО Е ДА СА СКЪПИ , ВСИЧКИ ПРОИЗВЕДЕНИ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ!КОМУНИСТИТЕ РАЗБИХА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ПРОГОНИХА СЕЛЯНИТЕ ПО ГРАДОВЕТЕ ОЩЕ---- С КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА на ТКЗС и АПК!!!СЕГА-- БЕРЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ РУСКИ ПРОСТОТИЙ!АМА АКО, НЕ Е ЕС......ЩЕ ЯДЕТЕ КАМЪНИ И ЧАКЪЛ!!!
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си печеме котки, без пари, от години си ловиме улични котки, коляме ги и си ги печеме, досега съм изял сигурно 300 котки. Месото е като заешкото, даже по-вкусно, най-добре е да се заколи някое младо маче или няколко млади да заколиш, не стара котка, по крехко и сочно е месото, като го одереш и го изпечеш в тавичка става божествено, да си оближеш пръстите!
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При заплата 20% от средноевропейската, месото ни е доста скъпо.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не пишете как са българските заплатки :)?