България – там, където германските пенсионери живеят добре

У нас те могат да пазаруват без да гледат цените, пише Die Welt
25 авг 2017 11:00,
40
България – там, където германските пенсионери живеят добре
Снимка: Reuters

България става все по-любима на германските пенсионери. Страната ни измести Тайланд в сърцето на възрастните германци и те все по-често избират да се преместят да живеят тук, отколкото където и да е другаде по света.

Черноморското крайбрежие е рай за тях, пише националният всекидневник Die Welt, цитиран от "Фокус".

Доскоро Тайланд бе любимата алтернатива за германските пенсионери, 30 хил. от които вече са избрали да прекарат остатъка от живота си в екзотичната азиатска страна.

Но и установяването в България също има своите предимства – тя е част от ЕС, а разболее ли се някой германец, може да използва за лечение здравните осигуровки от родината си.

Съгласно официалните данни, 500 пенсионери от Германия са избрали да прекарат старините си в балканската страна. В действителност обаче техният брой е много по-голям.

С какво обаче ли ги привлича животът в страна, чиито език и традиции не познават, пита в статията си изданието.

Един от отговорите е, че тук германските пенсионери се справят добре – поне от финансова гледна точка. С пенсия от 816 евро те могат да си позволят наем на тристаен апартамент и да пазаруват, без да гледат цените на етикетите.

Но животът в България си има недостатъци – езикът се учи трудно, което води до ограничаване на комуникацията, заключава Die Welt.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
И.Д. преди 6 години
Няма минимални пенсии в Германия. Те са изработени индивидуално от всеки отделен германец или натурализиран такъв. Така че може да се започне от 20,-- евро на месец до 2000 евро. Последните евро са на начална учителка.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг пенсионерите могат да живеят достойно в лаос и кампучия.там с 1 долар се яде на корем цял ден
33
2
 
2
 
! Отговори
Кон преди 6 години
Статията е съдържателна и познавателна! Бие повечето статии от Дир.бг по тези показатели! Учудващо постижение!
32
1
 
1
 
! Отговори
вицове преди 6 години
До Сбъдна сеНие сме БАВАРЦИТЕ на балканите а шопите са ШВАБИ!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ А ЧУЖДОПОКЛОННИЦИТЕ ЖИВЕЯТ ЗЛЕ.
30
1
 
3
 
! Отговори
Живков-Щраус преди 6 години
До Сбъдна сеБАВАРСКАТА КОЛОНИЯ..
29
1
 
3
 
! Отговори
относителна работа преди 6 години
Но защо през прехваления соц никой западно-европеец не идваше тук да живее?
28
0
 
9
 
! Отговори
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ преди 6 години
БЪЛГАРИЯ = мястото където всички които НЕ са Българи , живеят добре !!!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
във варна познат французин пенсионер 1700 евро пенсия, доста е доволен като си харчи пенсията тук, живее си тук, с пенсия и апартамент на изплащане си има човека.
26
0
 
11
 
! Отговори
... преди 6 години
Тук в Стара Загора имам приятели трима геманци пенсионери. Доста добре си живеят. Да са живи и здрави. и да си пием дълго биричката с тях.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩерюЗа теб не е рай, защото си българин. Ти не можеш да видиш красивото и хубавото, което те заобикаля. Тези немци го виждат. Виждат и лошото, но хубавото е повече. Определено, за да видиш хубавото, трябва и да си се отлепил от дъното. не е задължително, но е желателно. Получават някакви там немски мизерни пенсии с които живеят у нас, като царе. Жалкото е за самите нас, че си погубихме държавата и служим на чужди интереси, а нашите родители, баби и дядовци тънат в мизерия и немотия.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бургас се напълни с германци и други западноевропейци. Бягат от гостите на меркел.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи, който твърди, че минималната пенсия в Германия била това да гледа документалният филм на ZDF https://zdf.de/dokumentation/37-grad/37-grad-rentnerglueck-am-goldstrand-100.htmlАко разбира немски да чуе немската пенсионерка Мария колко пенсия взима. Жената казва 160 евро. Гледай и слушай филма. В Германия няма МИНИМАЛНА пенсия мой човек! Питай преди да дрънкаш глупости! Това е средната немска пенссия в Германия написана в статията, а именно 816 евро. Пусни търсачката ако не вярваш!
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та немският пенсионер бил по-зле и от нашия! Ние си имаме собствен дом, а те цял живот живеят под наем и ако дойдат тук пак ще им отива пенсията за наем. Нашия проблем е в манталитета. Всеки в провинцията си има дворче, но то е буренясало и сухо, покрай оградите е пълно с пясъци и чакал от пантивек. Наужно е да навлезе чужда култура в нашия бит, дори някой кмет да експериментира като плаща наема на немци, за да създадат дом за подражание.
21
2
 
22
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Статията е изключително тенденциозно преведена и съкратена. Ако говорите немски и си направите труда да прочетете оригиналната статия в Ди Велт ще видите, че смисъла на оригинала е съвсем друг и тона е доста по-мрачен. Идеята е, че пенсионерите получават малки (за немските разбирания) пенсии и някои от тях са принудени да живеят в чужбина (БГ например). На някои им харесва в БГ и вече са се вписали, на повечето обаче не. Също така здравната ни система е описана като "катастрофална". Четете!!!
20
1
 
28
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
А кога ще живеят така и българските пенсионери?След осем години,ако съм жива трябва да съм пенсионерка.Аз къде да отида с моята пенсия-в Уганда или Зимбабве?
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ала бала. Ниската цена е най важна за прошляците. Здравеопазване, комуникации, сигурност итн. Качество на живота, това е важното. В интерес на истината българското здравеопазване на места е много по напред от немското. Много е важно да може да се използва немската здравна карта в България.Немските здравни каси плащат като попове. Събуждат се немските бабички сутринта и къде всички при доктора. Там си подават здравната карта, чукат я на терминалчето, немската каса плаща и им се обръща нужното вни
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да коригирам текста - 815 евро е минималната пенсия в Германия!
17
0
 
31
 
! Отговори
нов преди 6 години
По-добре да бъдат германски пенсионери с пари, вместо емигранти.
16
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 11В Щатите отдавна са го измислили!Щом не ти стигат парите,почваш втора работа!