Изненада? Баровците крадат повече ток и от ромите в гетата

Крадецът на ток – ресторантьор, хотелиер, бизнесмен
25 авг 2017 07:00, Мария Захариева
78
Изненада? Баровците крадат повече ток и от ромите в гетата
Снимка: Reuters, архив

В идеалния център на София се краде повече ток, отколкото в ромските гета. Причината е, че собственици на заведения, хотели и хора с други бизнеси в центъра се включват незаконно в мрежата и нанасят по-големи загуби на енергото от ромите в крайните квартали.

Това сочат данните на ЧЕЗ, която доставя ток на абонатите в Западна България.

13% от установените кражби на ток са от бизнес клиенти. Това са ресторанти, хотели, фирми и малки предприятия. Реално откраднатото от тях количество ток обаче може да е много по-голямо, защото енергото може да начисли енергия само за три месеца назад, а крадецът да е точил ток от мрежата, без да минава през електромер, и се отчита много по-дълго.

От началото на годината до края на юли 2017-а са били дотаксувани 22 500 мегаватчаса, установени като откраднати от абонати, съобщиха от ЧЕЗ пред "Монитор". За същия период на миналата година количеството е било 21 400 мегаватчаса.

За първите 7 месеца са извършени 55 257 проверки за кражби на ток и са установени 4381 нарушения. За януари-юли 2016 г. при 34 000 проверки са хванати 3763 кражби на ток. С 14% са се увеличили установените кражби на електроенергия през първото полугодие на тази в сравнение с миналата година.

Според данните на енергото 17% от хванатите да манипулират електромерите са рецидивисти, което означава, че всеки пети крадец е залавян за втори или трети път да точи незаконно енергия от мрежата, съобщиха от "ЧЕЗ Разпределение България". Най-много крадат ток в областите Враца и Ловеч. Те са изпреварили шампиона от 2016 г област Плевен.

В някои жилищни сгради е възможно недобросъвестен потребител да се върже незаконно преди електромера на свой съсед и да товари неговата сметка за ток. Обикновено се избират възрастни или млади хора, които няма да обърнат внимание на скачането на сметката.

От ЧЕЗ обаче уточниха, че в трафопостовете на дружеството има 17 000 балансови електромера, с които се засича къде има посегателства върху мрежата. По тях се отчита подадената към абонатите електроенергия и след това се сравнява с отчетената по уредите на клиентите. При голяма разлика се правият проверки и нарушителите се залавят.

Дори и след увеличението на цената за технологичен разход, по която се дотаксува електроенергия на нарушителите, тя все още не е по-висока от цената, която заплащат коректните потребители. Същевременно срокът на санкцията е без промяна и тя е дотаксуване на електроенергия за 3 месеца назад, независимо че кражбата може да е продължавала много по-дълго. Затова от енергото настояват санкциите срещу крадците на електроенергия да бъдат завишени. 


78
Още по темата: токкражба на ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами енергото да не се прави на хитро като плаща консултантски на близки до шефовете фирми за безумни идеи водещи до намаляването на персонала, а да си прави отчетите ежемесечно.
54
1
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
И как точно 13% бизнес крадци крадат повече от 87% ромови крадци? А ЧЕЗ колко проверки прави на терен, в гетата, дето и полиция не смее да влезе? Как по презумпция решават, че ресторантьор, дето е наел въпросното помещение преди пет години е крал ток по-дълго от т.нар. "ром", дето живее в незаконен катyн от 25 години?
И как точно НЕЗАКОННИ катуни може въобще да ползват ЗАКОННО ток? Защо ни лъжете и ни продавате краставици, само и само да изкарате ромовете за пореден път невинни и набедени?
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от ВИК вдигат цената на водата, за да си пълнят боровците басейните. ДГДХ матряла.
52
0
 
4
 
! Отговори
ехо преди 1 година
Много си прост ако си мислиш че кражбата от една обществена прослоика ,узаконява кражбата от друга обществена прослоика.Наи ми е смешно когато разни *** почнат да се жалват че са дискриминирани,ами направете така че да ви уважават,бъдете достоини членове на това общество и никои няма копче да ви каже
51
6
 
6
 
! Отговори
Ehoo преди 1 година
Г-н Валери Симеонов, къде сте? И тази статия хубаво да се прочете от всички уж патриоти, националисти и мрънкачи... Истината е, че някак дълбоко е вкоренено в българина да краде. Ромите и те са българи :) ха ха ха усетихте ли, колко са жалки всички патриотари.....
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега познайте дали обикновените потребители плащат тока на така наречения бизнес , който пък не обича да плаща заплати на обикновените потребители , защото има много разходи за закупуването и поддръжката на Q7 ,S-класа и лодка за уикендите
49
0
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Българският бизнес спестява от заплати, данъци, осигуровки, в повечето случаи качество и сега както излиза от ток. Това предполагам е правилният бизнес модел за система, която го "позволява"...
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изненада? Баровците крадат повече ток и от ромите в гетата
..

винаги е било така - най-големите разбойници са "най- законните" - лихвари, депутати, и т.н. "работодатели".
ами то самият факт, че някой тръгва да "работо-дава", т.е. да краде от труда на другите, да "твори" закони или пък да заема с лихва, показва, че като психологически типаж лицето е простичко казано - мошеник!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
откриха топлата вода!
сега ТЕЦ-а да им иска пари за това че я ползват.
46
0
 
11
 
! Отговори
трът преди 1 година
Ами то много голяма разлика нема между баровци и нашенски шведи. Думичките са различни, но смисъла е съшия.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво ли е да се пренастрои електромера, вместо 100 да плащаш 60 лева. всеки гледа да открадне. Хвалят ми се че на триетажна къща с всички екстри плащат 200 лева ток и аз се чудя как така на един етаж с никакви екстри пак плащам 200 лева. Само отдавна известни тайни. цялатра човешка история се върти около това "я какво си намерих и ако може да взема това което има другия", така че смело народе, взимай си каквото ти трябва.
44
0
 
4
 
! Отговори
vilidimdim преди 1 година
До Тинев
Хей,човече,който и да си ти , чест ти прави , че посочваш имена ,както и своето!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мълчите? Защо ги прикривате? Нали ние им плащаме сметките? От нас крадат, не от вас.
42
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Крадците бизнесмени, са и първо демократи, подрипвали и ревали като магарета по площадите за тяхната демокрация. Те подрипваха и ревяха, ние всички я получихме. Иначе като брой крдаци на ток, гетата водят с много обиколки.
41
1
 
30
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Интересно каква е реакцията на : Асоциация на Организациите на Българските Работодатели.
И в частност на:
1. Васил Велев
2. Божидар Данев
3. Кирил Домусчиев
4.Цветан Симеонов
След като господата нарекоха БЪЛГАРСКИЯ РАБОТНИК - ТЪРТЕЙ, как НИЕ да ги наричаме сега? Сега, когато се разбра на всеослушание, че тъй наречените бизнесмени си нищо повече от едни КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ!
40
5
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Закваската от БКП не остарява с времето,все пак това са кадрите.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината българи са ромлянски манталитет. Затова тая държава НИКОГА няма да просперира.
38
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Напишете им имената! Нека се знае кои са!!!
37
3
 
9
 
! Отговори
Честе бизнесмен преди 1 година
Това е нетърпимо, ще протестирам, напълни се държавата само с нагли типове -един ми реве, че искал хем да му дам работа, хем и заплата на края на месеца.
Не стига че създавам работни места, ами идва някакъв и почва да ми държи сметка, че видиш ли трябвало и осигуровки да плащам. И остави това, ами друг ми търси касовия апарат-абе брат, аз хората ли да обслужа добре или с касови бележки да се занимавам и с тези от енергото вече така ми причерня, че без да искам на едни им надписах с 50лв сметката
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Методика за проверка на Електромери N:МП-29/2013 Български Институт по Метрология -3 версия , 27 страници . Няма да коментирам как могат да ви закичат със мартеница да ви направят скрит регистър и после по трасето със помпичка като на Такситата да ви натрупат киловати/ 120-150 киловата за секунда / и да ви чститят десетки хиляди лева глоба без да сте виновен ... та в тази методика единственото което се позволява да се провери софтуерно грешката на Електромера --незаконна дейност на БИМ Русе ((