Мискет, калкан... Вълнения за менюто на Макрон

Майсторът-готвачът отговаря за качеството на продуктите
Обновена: 25 авг 2017 11:30 | 25 авг 2017 11:23, Василия Пейчева
38

5915 гледания   |  Още видео
Менюто на официалния обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще се състои от славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията.

Това стана ясно ден преди визитата на френския държавен глава у нас, който кацна във Варна заедно със съпругата си Брижит. Цялото събитие и съпровождащият го протокол се следят с огромен интерес. Не по-малко любопитство буди и храната, с която ще бъде гощавана френската делегация.

За да разяснят тънкостите на висшия клас кулинария, в "България сутрин" гостуваха председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски и Ути Бъчваров, водещ на кулинарно предаване.

"Добрите калкани, които са разрешени легално, трябва да бъдат над 5 кг големи. Класическият български метод е да бъде нарязан на големи триъгълници и да бъде хрупкаво изпържен. Много е вкусен! Френската технология за приготвяне за такива скатни тъмни риби, които в себе си имат много колаген, е с нежни сосове и на пара", сподели Ути Бъчваров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той предположи, че за конкретното събитие кожата на калкана ще бъде махната, бялото месо отделено и сготвено в нежен сос, може би на маслена основа.

И още кулинарят разкри, че на обяд от толкова високо ниво майстор-готвачът е този, който гарантира, че предварително проверените продукти ще стигнат до масата. А по време на самото приготвяне на ястието, не трябва да го изпуска от поглед нито за миг.

Михаил Марковски пък добави, че изборът на врачанския мискет или димят, както още го наричат, е изключително удачен, с оглед на това, че варненския регион се слави именно с него.


38
Още от
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 месеца
"Майсторът-готвачът" - мбуаххха хахахаътра - Василиса ли си ква си, вземи си нарежи дипломата, посоли я със шарена сол и си я изяж. Ако не влиза през устата си я наври в отходната тръба, да я запушиш, че вони.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
nz kvo gi e qd ``komunistite`` :D no kalkan lqtoto ne se qde , hubaviq kalkan izliza pri mnogo burno ili studeno more :) kapish ?
33
1
 
4
 
! Отговори
Комунистите ги е яд преди 7 месеца
Комунистите ги е яд, че Бойко говори с Макрон, а не Курнелия.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дааа , важна е темата за мезетата , щото тия двамата стават точно за "мезе" изявите си , единият вече се "омези" е аферата суджукгейт , а на французинът тепърва му предстои да "забавлява" французите, само че натях дали ще им е забавно..???
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сспециално за госта - деликатеса на Вожда
- Пълнена Тиква със Суджук
30
3
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 месеца
Няма как гостите да не бъдат омаяни от премиерски деликатес ,препечена филия със мас и шарена сол
29
8
 
6
 
! Отговори
Решетников преди 7 месеца
Каскети, хората идват на гости на Боко и ядат калкан, защото така е прието в Европа.
Ако дойде Путин, ще го гостят с евразийски шишарки и гилзи по стар руски обичай :)
28
7
 
4
 
! Отговори
Сорос преди 7 месеца
А за Батко френско мъжко млеко на богато да се нагълта.
27
10
 
11
 
! Отговори
НАЙ-ВАЖНОТО преди 7 месеца
Колко пари ще платят на *Високите* Гости за това че са си изхабили Зъбите ?
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе Боко, дай му суджук на човека, нали виждаш, че е по суджуците.
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А хапнаха ли пиленца и яйца от холандските? Ако не са веднага да им се приготвят ястия от тях. Ало Готвача спиш ли? Кви са тез калкани салати и сирена бе готвача те са отровни?
24
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРЕГЪРНАЛ ГО ВСЕ ЕДНО ТОКУ ЩО СА РИТАЛИ ТОПКА И СЕГА ОТИВАТ ДА ЯДАТ ФИЛИИ С МАС.
БАНКЯНСКА РАБОТА.
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗА ДЕСЕРТ - СЛАДОЛЕД С ОТРОВНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЯЙЦА.
22
5
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 7 месеца
Що не ти се откъсна от сърце да резнеш за мезенце малко суджук бе, да не го изяде вече. Ако си го изпапал връщай отново в НС "н-к снабдяването"
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А докато тия иди оти хапват отбрано, българите ядат отровни белгийски яйца, щото през последните месеци беше по-важно менюто на франсето, отколкото адекватни мерки за забраняването и контролирането на вноса на отровните яйца.
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алеко, спиш ли? Бай Ганя се върна от Чикаго!
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова прост на ГРОБ такова високо ниво не сме имали от Ивайло Сви-наря.
18
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори бай Тошо не беше токова противен.
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
гнусно
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До inatut
Топ лидер !!! Тоя яловец ли ,бе ?