Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
3
 
! Отговори
до Бузи преди 1 година
Вместо 99 % нормални да се чудят къде да се местят за да нямат допълнителни проблеми с "трудни" деца, по добре да се обособят специализирани училища със специалисти за "специалните " изисквания на тези деца !
248
3
 
2
 
! Отговори
Сузи Бузи преди 1 година
Към вички родители на нормали деца: Вместо да злобеете срещу децата, като не искате вашето дете да учи с деца от СОП, сменете си училището. Има доста учебни заведения, които си подбират децата.
247
1
 
1
 
! Отговори
Сузи Бузи преди 1 година
До Анонимен
Все си мисля, че възпитанието, в това число и отношението към различните от нас идва от семейтвото. Като гледам, не само тя, но и цялото ни общество го няма.
Права е госпожата, децата с тежки проблеми нямат място в група на детска градина от 37 "нормални" деца(София). Не защото мястото им не е там. А защото учителките са некомпетентни да работят с тях. Има много сбъркани неща в системата. И не са виновни нито госпожите, нито родителите на такива деца, нито децата.
246
0
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Според петицията в защита на учителката Христина Шиндова,от вчера до този момент трябва да се накажат още 584 учители от цяла България които са я подкрепили с подписите си,но.......няма да бъдат,поради факта,че единствено тя се осмели да повдигне тази болна тема,независимо,че доста "медии" изопачиха и изкривиха "ЗВЕРСКИ" коментара и.В крайна сметка,ако някой не си беше направил труда да и посети профила и в соц.мрежа за да я оплюе за коментара и,едва ли щеше да се разбере дори,че е учителка
245
2
 
13
 
! Отговори
len преди 1 година
До Мама на двама
Тази учителка не е със специалност, която подготвя за работа с деца с поведенчески и умствени проблеми. И не е нейна работа да различава кое дете точно с каква диагноза е, ако има въобще такава.Тази учителка и всички учители в тази държава, не са звероукротители, но точно в това ги превърнаха безконечните реформи в образованието.Случай от училището на внучка ми - в един от класовете има дете със СОП. То избягва от класната стая. Учителката хуква да го гони, пада и си чупи крака!
244
3
 
7
 
! Отговори
Лилия преди 1 година
Нека спрем вече с тези злоба.Децата не са виновни с нищо, нито пък изстрадали им родители. Никой не знае какво им е в душата. Само си чешаме езиците и се дразним излишно! Успешен ден и дано сме поне малко по-добри и толерантни.Нека не забравяме, че и ние имаме деца
243
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам при нас какви специалисти са младите детски учителки, представям си тази каква е
242
7
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Абсолютно и на 100% права е !! Няма как да социализираш един такъв човек .Сегрегацията е единственият подход.Те не са виновни ,че са родени дефектни, но не сме длъжни да ги търпим.Винаги съм учил децата си да избягват подобни индивиди . Нека биват лекувани и адекватно гледани в специализираните за тях учреждения.Но не ги допускайте в обществото , нямат място сред нас.
241
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се вярва всички да са зверски опасни
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, разбрахме, че сте загрижени за децата със СОП. А за нормалните деца, към които ги приобщавате, мислите ли какво влияние имат върху тях увредените деца? Аз като родител съм притеснен за децата си и тяхното психическо развитие покрай деца със СОП. А ако дете със СОП нарани моето, тогава какво ще ми обясните?
239
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобно отношение към деца били те със или без специални нужди показва тоталната деградация на общестовто.
Пфу !
238
3
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Има петиция в защита на учителката, където се казва истината за проблема
peticiq/hristinashindova
237
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УЧИТЕЛКАТА ПОДОБНО НА ОНОВА ДЕТЕ ОТ ПРИКАЗКАТА НА АНДЕРСЕН ИЗВИКАЛА СИЛНО- "ЦАРЯТ Е ГОЛ" ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНА, НО ТОВА ЩЕ РЕШЕ ЛИ ПРОБЛЕМА С ПРЕПЪЛНЕНИТЕ ГРУПИ, ЗАЩО ОБЩЕСТВОТО НЕ СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ И НЕ ИЗВИКА ЯСНО НА ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- ГРУПИ С 30/35 ДЕЦА, ДОКОГА ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ ЩЕ НОСЯТ НА ПЛЕЩИТЕ СИ ОГРОМНИЯТ ТОВАР НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЛИЦЕМЕРИЕ- ОБЩЕСТВОТО НИ Е С ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ- АМИ СЛОЖЕТЕ НЕ 3 СЪС СОП , ДЕТО ТРИ ТАМ И 7/8- ТЕ ЗАТОВА НЯМА МЛАДИ ХОРА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ.
236
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С"-то в СОП означава"специални"!Скъпи родители на деца без СОП, приемете, че за нашето общество децата ви НЕ са "специални".Те са средностатистически бъдещи данъкоплатци, които ще трябва да изхранват удобнонеинтегрираните представители на малцинствата, порасналите вече НЕдеца СЪС СОП, пенсионерите, майките...всичко това, ако имат благоразумие то да не очакват някой да ги третира, като нещо повече от нищо....
235
3
 
24
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
Онова пишлеме, което уби с ритник съученичката си не беше ли също със СОП? Не че всички са такива опасни, но психически неразвити, невръстния, и с дефицит на вниманието трябва да са под контрол, не науката, а практиката от българската действителност го показва
234
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново параграф 22, скоро дискриминирани ще се окажат децата без СОП, защото ще са принудени да бъдат търпими, толерантни, когато техен съученик със СОП ги бие, рита...Оценките са еднакви, но когато детето е със СОП това ще се взима предвид при оценяването т.е. 4-ка на дете без СОП е равна на 6-ца за дете със СОП...кой е дискриминиран?!
233
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиша ви като възпитател, психолог и родител на дете с говорни проблеми. Разбирам и двете страни , но деца които са физически опасни и застрашават здравето и живота на всички заобикалящи трябва да бъдат в специални училища и всяка година преди да се преместят в редовен клас да бъдат еволюирани от психолог ,психиатър,ортофонист и тн за ниво на агресия, говорно и интелектуално изоставяне. Родителите тряба да РАБОТЯТ с дцатае
Нека бъм по толерантни и да разберем какво се крие зад думите на тази учит
232
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Prava e
231
28
 
10
 
! Отговори
ДД преди 1 година
Първо, тази "учителка" нека да опресни какво е учила в университета.
Второ, да не бяга от отговорност, защото именно тя и нейната институция трябва да следят, изследват и да се занимават с тези деца и хора.
И трето, СОП включва толкова много дефицити, че такова като нейното и на повечето тук коментиращи обобщаване показва невероятна неграмотност и тъпота. Проверете първо какво означава СОП в образованието и тогава се изказвайте. Гражданските ви позиции ме карат да повръщам.
230
4
 
6
 
! Отговори
Не се шегувам преди 1 година
Прочетох една част от коментарите. Някои разсъждават по темата какво ще се случи с децата със СОП, когато пораснат. Разсъждават относно онези, които са със забавено умствено развитие и други психиатрични проблеми.
Ако наистина се интересуват, нека намерят благовиден предлог да посетят колкото искат институти на БАН - например да ползват библиотеките им или да искат консултации.
Почти във всеки институт има поне един-двама от въпросната категория и все са нечии протежета, при това са висшисти!