Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
аз,има време за чувства, но когато трябва да се разгледа един сериозен проблем като този е редно да се мисли трезво и кое е най-добре за всички деца. И ако не сте разбрал, моето дете дълго време беше дете със СОП, сега вече не мисля, че е така :). НЕ че вкъщи не продължаваме да работим...От вайкане полза няма!
207
0
 
27
 
! Отговори
до аз преди 6 години
Милостиви, тези деца бият родителите си ! Очевидно нямаш дете , когато подобен СОП дойде и халоса детето ти пред теб и му избие зъбите , ще те питам как ще реагираш, а учителката вдига рамене и казва " да бяга и да се крие"...
206
0
 
33
 
! Отговори
Така е преди 6 години
абсолютно вярно е това, получава се така, че едно дете тормози цялата група в детска градина или училищен клас и никой и нищо не може да направи...ежечасен тормоз и страх от насилие...Кошмар е ...
205
15
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
не знам.. тия коментари са като от филм на ужасите .. няма жал, няма милост ,няма съчувствие ,няма нищо към тези деца, сякаш те са виновни, че са се родили със соп.. хора бъдете малко по милостиви , утре може вие да имате дете или внуче с такива проблеми тогава какво ще правите не знам...
204
1
 
12
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Шоп,работел е не със сираци, а с малолетни престъпници. Тогава не е имало модерни названия, но това са точно деца със СОП и то точно тези, от които най-много се притесняват родителите - деца склонни към насилие и не зачитащи установените в обществото норми!
203
0
 
29
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
До Silk:Така е!В класа си имам дете със СОП(още преди 1 клас с ТЕЛК-травма в главата),когато е с класа урок не се води,а е пазене на останалите деца да не бъдат наранени,беше намушкало възпитателя с игла,постоянно прибирам ножици,носи ги и е агресивно с децата.Майката(рома) не е в състояние да разбере за какво става въпрос,важно е ,че има гувернантки в наше лице,но другите деца са ощетени.Нека тези деца да бъдат в часовете по физкултура,музика,изобразително изкуство,но с помощник-учител!
202
1
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Макаренко е един от първите отричащи физическите наказание и заменящи ги с труд и дисциплина. Работел е с изключително трудни деца и то доста успешно - превъзпитание чрез труд.------------Макаренко не е работил с генетични идьоти.Макаренко е работил с безпризорни деца-гаврошчета от улицата, сираци от Гражданската война, които обаче са си били съвсем нормални в психо-физическо отношение. ТВУ е за социализиране и превъзпитание на "изпуснати" деца, не за ***.
201
1
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко,не знам кой ти е бил учителя, но нашата учителка учи: "Истински спечелената битка е избегната битка!" - това е в основата на спорта! Децата в самото таекуондо ги учат по възможност да бягат и само ако нямат никакъв друг избор да се бият! Освен това в залата много добре виждат, че срещу по-голям и силен противник нямат особен шанс...децата не се глупави.
200
2
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Lan 209Точно ! Има деца, който се водят напълно нормални, но имат сериозни поведенчески проблеми в най-ранна детска възраст - злобна, коварна агресия, каквато дори деца, определени като хиперактивни нямат.Определено има нужда от законови промени, учителите да могат да сигнализират за такива деца и задължително да се насочват към специалист, който да ги диагностицира при нужда и да работи с тях възможно най-отрано! Това не е работа на масовия практикуващ учител, той не е швейцарско ножче!
199
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко,всъщност идеята е не да се научат децата да се бият, а да контролират вродената агресия и за целта източните бойни изкуства са едно много добро средство. Разбира се само помощно - не може това само да прави детето и да се очаква подобрение, но помага ако се комбинира с работа вкъщи (специални програми има), много говорене и посещения при психолог ако е необходимо! А децата с вродена агресия си се бият доста успешно без никой да ги е учил...:) Те са родени да се бият - това им е таланта
198
2
 
29
 
! Отговори
Silk преди 6 години
Ако накажат учителката ще се случи нещо много тъпо и безумно. Ще бъде санкционирана свободата на словото и ще се извърши репресия относно едно човешко право! В този случай, тя спокойно може да заведе дело и да го спечели! Проблемът е, че *** които ще я санкционират няма да възстановят на държавата средствата с които учителката ще бъде обезщетена! Нещата ще тръгнат на добре когато се наказва простотията и глупостта! А това да предупредиш, че някой е опасен, не е обида, а факт!
197
3
 
9
 
! Отговори
георги илиев преди 6 години
мисля че родителите са на първата огнева линия в този забързан ултра информационен век би трябвало семейството да даде много любов и разбиране на децата независимо дали са СОП или не за съжаление това не е възможно поради непрекъсната борба на родителите им за професионално оцеляване
196
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко,защото теорията на Макаренко е в основата на ТВУ-тата. И наистина е доста сурова - малко като в казарма - желязна дисциплина, но пък се отричат всякакви унижения и физически наказания. Истината е, че при добри преподаватели е била ефективна, сега се отрича...но пък тези деца са просто изоставени и нямат никакъв шанс да станат хора! НО за това пък ние сме добри, разбиращи и толерантни...
195
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Бойните спортове не са панацея, особено в състезателния си вариант, когато вече е сложен край на спортменството и се търси победа на всяка цена. Факт е обаче, че при добър треньор помагат, особено източните бойни спортове. Детето наскоро ми обясни, че до червен колан се биеш срещу врага извън теб, а за черен вече се биеш с лошото в теб...На 10 е успял да го проумее и да го спазва от сега, защото си иска черния колан :).
194
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата не отделя средства за образованието за всички. учителката си е казала мнението. едно да е в училише едно такова дете и сувсем друго в детска градина. в училише по всеки предмед влиза различен учител, всеки учители има определен брои часове в определен брои класове. влиза, преподава, бие звънеца и излиза. някой по/загрижен учител може да намери време да помага на някой ученик допълнително. но в детска градина една учителка на смяна с 30 деца и едно специално дете е съвсем друго.
193
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:)Всъщност Макаренко е един от първите отричащи физическите наказание и заменящи ги с труд и дисциплина. Работел е с изключително трудни деца и то доста успешно - превъзпитание чрез труд. Но пък болшинството от хората им харесва да са ***...не им пречи.
192
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
На никой не му направи впечатление, че въпросното момче Иван е с ресурсен учител...и това е! Т.е. установено е, че е със забавено развитие, но с него не работи психолог...дай да го научим да чете и пише, но не и да чувства и да се държи адекватно сред другите. Защото най-вероятно това е единственото, което е било възможно в това училище (ако си нямат психолог) и без особено заинтересовани (или без възможности) родители!
191
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не убивайте вестоносеца! Приобщаващото образование може и да е добро като замисъл, но на практика се оказа разединяващо. Няма доволни. Всички засегнати изпитват страдания, а не облекчение от налагането му по този начин - без материална база, без достатъчно персонал, но пък с голям брой деца в паралелките. Някога групите в помощните училища бяха малки. Децата се обучаваха по специални учебни планове и програми. По други учебници. От обучени специалисти. И голяма част от тях наваксваха...
190
0
 
15
 
! Отговори
Lan преди 6 години
И съм абсолютно сигурна, че една част от пишещите тук и активно плюещи по "лудите" имат агресивни деца и дори не съзнават проблема си! Защото един бърз поглед в коя да е група показва голям процент на агресията ...но проблеми няма!
189
0
 
19
 
! Отговори
Lan преди 6 години
207в тази връзка и теб да те пуснат до Ивет и ти ще се почувстваш доста зле! НЕ генерализирайте децата - децата със СОП са различни. В момента и свръхинтелигентните деца са деца със СОП, и децата с физически увреждания също, децата с забавено умствено развитие, както и децата със забавено емоционално развитие и др. и най-смешното е, че голямата част от агресивните деца, не се водят деца със СОП защото мама и тате не подписват бумагите...това е положението!