Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
22
 
! Отговори
Лудите са на свобода преди 6 години
-това е ФАКТ -докато не извърши някое убийство - всички са на свобода. София е пълна с луди по улиците и то от всякакви възрасти. Училищата - също и точно от криворазбрана хуманност и да не би да се обиди някой,та за това не се говори за тях. А те са опасни и то много -нямат адекватна представа за реалността и това ги прави действително зверски опасни. Тези хора са като питомен хищник-във всеки един момент могат да превъртят и да направят нещо страшно и после почваме да се обясняваме,оправдаваме
167
26
 
7
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Ама как така е права "учителката" . Тази жена е очевадно неграмотна в областта си. 1 генереализира деца с десетки заболявания в 1. Тотално погрешен избор на думи, показващ не само ниска култура, но ниско ниво на емпатия, което от своя страна е задължително за персонал в детска градина. Самото й изказване породи тази доста изострена дискусия тук, представете си как отношението й се отрязава в детската група. Такива " професионалисти" нямат място сред децата ни независимо със или без СОП
166
0
 
14
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко, точно това е проблемът. Децата при раждането си имат някакви заложби - агресията е част от тях. При някои деца е съвсем малко, при други обаче не е. И тук идват родителите, които дори и от съвсем добре родени деца могат да направят агресивни, нали го знаеш вица: "Гошко, спри да удряш с лопатката Мими, защото ще се изпотиш!"...Има дори родители, които поощряват агресията у отрочето с мантрата: "Или той ще бие, или него ще го бият! И част от родителите трябва да посещават специалист!
165
0
 
38
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Съвсем не е за наказване учителката, че е казала на висок глас истината за проблема с "интеграцията" на децата със СОП.За наказание са министрите и зам. министрите в МОН, които не са създали условия за реална интергация и индивидуална работа с тези деца !
164
0
 
14
 
! Отговори
специални преди 6 години
Вижте в жалбите колко пъти се повтаря думата търпим и накрая детето избухва с нож в ръка.
163
0
 
34
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До LanРаботата е там, че ако учителят забележи някакъв проблем и каже на родителя, родителят обикновено казва - "На детето ми нищо му няма! Вие не можете да се оправите с него!", т.е. учителят е некомпететен. Но работата е там, че учителя има 30 обикновени деца и три със СОП и съвсем не им влиза в квалификацията и задълженията, да зарежат 30, за да дадат индивидуално отношение на 3, всяко с различен проблем, съответно тези деца пак се "отсвирват" и неполучават нужното, за да се "интегрират".
162
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Също така смятам, че особено при отклонения в емоционалното развитие е много късно в училище тепърва да се работи...трябва още от съвсем мъничко дете, докато е още много по-податливо...чувствата се учат много по-трудно от фактите...
161
13
 
8
 
! Отговори
сиси преди 6 години
Моето дете е на 5 не може да говори, и то се води дете със соп , и сега какво хАЙДЕ КАЖЕТЕ МИ ВСИЧКИ ПЛЮЕЩИ ПО ДЕЦАТА със соп , ЗАЩО СЛАГАТЕ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ, от дете със соп до дете със соп има гигантски разлики!
160
0
 
19
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко, смятам, че всички деца трябва да минават оценка при специалист (ако не може всички, поне тези, при които родител/учител забележи отклонения). Смятам, че една част от децата могат да учат в общообразователни паралелки, за една част обаче е добре да се направят отделни паралелки и задължително с всички тях да се работи, а ако е нужно и с родителите (особено онези родители, които са убедени, че детето им няма проблем, а те са точно на агресивните деца обикновено).
159
0
 
33
 
! Отговори
лудите са на свобода преди 6 години
С две думи: абсолютно права е учителката - зверски опасни са!Лично мен, като дете, за малко не ме уби един луд (действително) батко - съсед. Аз бях под 10 и не знаех какво е луд и веднъж го стренах на шега, а той се обърна изкрещя и почна да ме души, но за щастие ме пусна след малко. Ако имаше нещо остро - можеше да ме "боцне" или да ми строши главата с нещо. После на по-малко от 50м. не минавах от него.Та, обяснявайте ми "специални потребности" и т.н. ,сакън да не се обиди някой!
158
3
 
15
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Иначе изказването на учителката илюстрира чудесно и другата страна на проблема! Как учителки (и тези в детските градини) са оставени да "диагностицират" и да "социализират" всичките деца, които са им класовете! Това е абсурдно! Явно при нея има агресивни деца и автоматично за нея това са всичките деца със СОП. Разбираемо е, тя НЕ е специалист! Това добре показва нейното безсилие, както и това на колежките ѝ, за което всички упорито мълчат да не би да не ги сметнат за достатъчно напредничаво!
157
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съчувсвам на родители, които имат деца с увреждания, на тях им е най-трудно. Далеч не смятам, че всички деца със СОП са опасни, но само преди месец един такъв тийнеиджър беше стискал сина ми за гърлото, за да го удуши. Впоследствие го бутна внезапно отзад и детето ми изгуби съзнание за кратко.Майка му каза, че моето дете е разлигавено и така му се пада. Нямам думи...
156
7
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Макаренко, в момента една голяма част от децата са агресивни, но нямат проблем с умственото си развитие, нито страдат от психична болест :). Та с една дума имаме към 1/4 агресивни, има и още 3-4 други деца с различни проблеми...всичките ли ще ги сложиш зад решетки :). И твоето може да е там!
155
1
 
13
 
! Отговори
георги илиев преди 6 години
мисля че в нашият свят без ценности всички сме зверски опасни
154
1
 
30
 
! Отговори
Макаренко преди 6 години
ако навремето не бяха закрили паралелките за бавноразвиващи се, сега нямаше под статията да има такива Maлoумни коментари... Нормално е откачалките да са изолирани от нормалните деца, а не да треперят хората дали детето му ще се върне с пробита длан с химикал.
153
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Мама на двама,хората просто не знаят и ги е страх от това, което не познават. Това е абсолютно нормално. Ако се говори повече, хората се запознават с проблема и започват да го разбират!
152
3
 
29
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Абсолютно права е учителката!"А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни!". С уточнението, че могат да станат "зверски опасни".Родителите често неглижират психическите пробеми на собствените си деца или се сблъскват с проблема, че не могат да си позволят редовни посещения при психолог, логопет, невролог, психиатър, а държавата не осигурява такива на обикновените детски градини, но поставя задача извън компетенцията на учителите да ги "интегрират".
151
0
 
15
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Lan, от самото начало на дискусията казвам само, че не бива свички деца със СОП да се слагат под общ знаменател. За мен правилната формулировка е:- децата с интелектуални затруднения, без психически проблеми на едно място, психически проблеми на друго, агресивните (без значение със или без СОП) на трето. Агресията и СОП НЕ вървят ръка за ръка. Аз лично не бих дала своето в общо училище, ако там няма да се държат добре с него. Но трябва да имам избор и да го дам другаде нали?
150
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
всичко идва от мотивацията! за много хора тя е само единствено финансова! грозотия! колкото по-малко мотивация толкова по-малко внимание и от там и проблеми! няма как - КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НЕ РАБОТЯТ!!!!
149
25
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Начален Психотест имало ли е за тази учителка? А последващи пр.шестмесечни за проверка? В кой век сме?пп. работата на учителите не е лека! Няма лошо някои да изпадат от системата трайно!