Единният регистър на хората с психични заболявания – подарък за мафията?

В регистъра могат да попаднат над един милион българи, смята експерт
26 авг 2017 22:18,
57
Единният регистър на хората с психични заболявания – подарък за мафията?
Снимка: visualhunt.com

Миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Николай Петров публично озвучи тревогите си по повод на влошеното психично здраве на българите. Според министъра, една от мерките в тази област е изграждането на единен регистър на пациентите с психични заболявания в страната. Всъщност, идеята не е на проф. Петров – член 147, а приетият през 2009 г. Закон за здравето задължава Министерството на здравеопазването да създава и поддържа Национален служебен регистър на лица с психични разстройства. Министърът споделя и идеята на текста в закона, че информацията за лицата с психични разстройства, кандидатстващи за работа с общоопасни средства, трябва да се обменя между заинтересованите служби. Мотивът му е, че "такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели".

Назад към наказателната терапия?

Националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов е далеч от ентусиазма на здравното министерство, че изработването на списъци на хората с психични проблеми ще е крачка към подобряване на душевното здраве на нацията. 

"У нас на дневен ред е една реакционна вълна, която е взела на прицел психичноболните. Ако дословно се приложи член 147а от Закона за здравето, в регистъра на лицата с психични разстройства ще попаднат над един милион българи! Защото като психични разстройства се определят не само тежки заболявания като шизофрения и биполярно разстройство, но и безсънието, депресиите и още много състояния, нямащи нищо общо с криминалната активност. Подобен регистър ще се превърне в инструмент за тежка дискриминация и репресии върху най-слабите в обществото - болните, които не могат да се защитят сами", категоричен е проф. Маринов.

Той изтъква, че във всички страни, преживели тоталитарни режими, управниците и лекарските гилдии са крайно скептични към създаването на каквито и да било регистри по подобие на заложения в българския здравен закон проект. Много по-различно е и отношението дори към извършилите престъпления невменяеми лица. 

"В град Кобленц посетих прекрасен център за 500 душевно болни, настанени от съда за лечение и социализация. За тях се грижат 300 санитари. В зависимост от резултатите от лечението, задържаните в центъра преминават в зони с по-лек и дори свободен режим. В съседна Румъния видях в Букурещ и Крайова подобни учреждения, създадени по германски модел. Вместо това, в единствената психиатрична затворническа болница в България (в Ловеч – б.а.) заради липса на финанси се принудихме да съкратим болничните легла до 35. За сравнение: само за извършили престъпления болни хора в Германия те са 7000 (200 пъти повече, отколкото в България – б.а.). Понастоящем детските психиатри в българските болници са едва 18, а лекарите, които можем да изготвяме психиатрични съдебни експертизи, сме едва 14, заедно с пенсионерите. Информиран съм, че имаме немалко самоубийства дори в психиатричните болници, а също и в дните, в които пациентите им биват изписвани. Съвсем отговорно мога да заявя, че България е последната страна-членка на Европейския съюз, където почти нищо не се е променило в отношението към хората с психични проблеми и в третирането им от страна на държавата и обществото", изтъква още пред "Дойче веле" проф. Маринов.

Шефът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков посочва, че около 20% от българите поне веднъж в живота си са изпадали в небезопасни за здравето психични състояния. 

"При това в този брой (1.4 млн души – б.а.) не влизат около 7 хил. освидетелствани с шизофрения хора, както и млади, и по-възрастни пациенти с проблеми като синдрома на Даун или деменция. Дори агресивните шизофреници - под 1% от населението, са много по-малко опасни за обществото, в сравнение с хората с личности разстройства, които са 5%. Като председател на работната група по създаване на служебен регистър на хората с психични проблеми заедно с колегите ми предложихме или да бъде отменен като несъстоятелен член 147а от Закона за здравето, или в предвидения от него регистър да бъдат включени единствено лицата, които са били подложени на принудително лечение със съдебно разпореждане", свидетелства доц. Хинков.

Кой може да се възползва от "регистъра на лудите"?

Правозащитникът Красимир Кънев е категоричен, че поставянето на клеймото "регистриран" върху хора с най-разнообразни психични проблеми е абсолютно недопустимо не само от гледна точка на международното и националното право. 

"Какво ще се случи, когато чиновници, полицаи или магистрати, които са имали достъп до подобен регистър, напуснат работните си места? Кой най-много ще се възползва от теча на информация с цел да прави компромати или да изнудва? Какъв шанс да получат работа ще имат хората, които заради някакъв психичен проблем, например тревожно състояние, са посещавали дори само веднъж психиатър в държавна болница и сега им се налага да удостоверят пред бъдещия си работодател, че са психично здрави?"-  реторично пита Кънев

От три години Министерството на здравеопазването отказва да кани правозащитници при обсъждане на документи, засягащи основни човешки права. Досега няколко българи са спечелили дела в Страсбург срещу родината си заради нечовешко отношение в психиатрични болници и изолатори, където са били бити и държани с дни вързани заради липсата на персонал. 

"Хелзинкският комитет обаче вече няма достъп до подобни места, за да разследва евентуални опити за насилие", споделя Кънев. 

"Без всякакво съмнение, от регистъра на хората с психични проблеми ще се възползват не МВР или работодателите, а мафията. Какъв по-хубав подарък биха получили престъпниците, които се занимават с имотни измами, в опитите си да открият и атакуват психично болни хора с по няколко апартамента, например?" – допълва проф. Маринов.

"Категорично съм против прокуратурата или МВР да се опитват да възложат на психиатрите чрез наредба за обмен на информация за психични заболявания да определят кой има право да носи оръжие, да получи шофьорска книжка или да работи с общоопасни вещества. Работата на психиатрите е да лекуват, освидетелстват и консултират, а не да вършат работата на други институции", заключава доц. Христо Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
лист преди 4 години
До АнонименТука повечето сте луди,но НАЙ-много си ти.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопазването до сега не е имало нито един успешен министър.Вместо да правите ненужни регистри и имитирате дейност увеличете заплатите на лекарите и затворете ненужните болници.Най голямата корупция е в здравеопазването, за което не са виновни лекарите а тези които разделят владеят и крадат.
42
4
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 6 години
Така и не разбрах колко струва, за да си уредиш тапия за луд? Никой ли не знае или не казвате, за да нямате голяма конкуренция?Щото си има келепир в тази работа, каквото и да направиш, ще кажат "Ами не е добре човекът, не му връзвайте кусур". Кеф!
41
4
 
11
 
! Отговори
регистър за нормални преди 6 години
Тогава вкарайте нормалните в регистър. Те и без друго са малцинство. От 10 човека в София, които служебно срещам, поне 7-8 имат странен, заблеян поглед и говорят някакви ултра странни неща - примерно как имали видения. Или че извънземните идвали и Холивуд ни подготвял за истината. Е не е нормално това!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това пак е в услуга на ДС и полит. контрола, приближаваме 1984 г. с бързи темпове
39
1
 
13
 
! Отговори
Суека преди 6 години
За над 70 вече години ГЕНОЦИД (Руски+Краварски+Европейски) ето го резултата по всички показатели деградираме и само управляващите БАШИБОЗУЦИ израстват върху основата от милиони трупове на българи !!!
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да бъде вписван в такъв регистър ако не получава инвалидна пенсия. Това означава, че ТЕЛК го е освидетелствал като здрав. Дори и от лудницата да е излязъл. Къде им са пенсиите тогава?
37
1
 
15
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Драги Господине, придобихме промени в психиката след 9.09.1944;1.Отнеха ни имущество.2.Настаниха "партизани и ятаци в къщите ни- а ние- по забутани села и градове.3.Всеки, който казваше НЕЩО против СССР и БКП- беше затварян в психиатрия, без работа до "девето коляно" и няма следване за децата му!( така се създаде "интелигенцията" на БКП, която властвува и след 1989..много жалко..)4.След 1990 Ни "върнаха" разрушени къщи от "партийните другари", НИВИ-ЧУКАРИ, за горите измислиха, че били продадени
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да лишат човек от това да има свидетелство за правоуправление, да носи оръжие и да заема дадена служба заради факта, че е болен от психично заболяване. В такъв случай той е инвалид и трябва да получава инвалидна пенсия. Много е просто. Щом не получава инвалидна пенсия и ТЕЛК-а не му е дал над 71% увреждания значи е здрав и ще обществото ще трябва да го търпи. Щом обявяват такива болни за здрави, това означава, че всъщност лудите са останалата част от обществото, които се считат за нормално.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лесно може да се провери дали даден човек е със сериозно психично заболяване. Щракват за справка в НОИ относно това дали лицето получава инвалидна пенсия за болестта си. И социалните служби в момента имат достъп до тази база данни за това кой каква пенсия получава. Но нали държавата си спестява 130 лв социална инвалидна пенсия за лудите изписани от лудниците и ги оставя на произвола на съдбата, защото били в ремисия. Остават също без здр.осиг. А обществото очаква те да си пият лекарствата!
34
1
 
6
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
да не гиворим че психото ще се нагуши с пари и от двете страни, рушвети .
33
4
 
13
 
! Отговори
:):) преди 6 години
психиатриите бяха исновен елемент списоб в СССР да се елиминират неудобните десиденти.Изкарват го куку и доживот във психото.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хелзинския комитет се опитва да се набута и тук в кацата с мед.
31
1
 
7
 
! Отговори
Азармо До ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Точно така. Заради същата цел КОНТРОЛ се налагат банкови разплащания, ще се въведе чипиране, чакай само...
30
6
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
И като направят единен регистър какво ?Ще направят от лудите здрави ли ?Колкото спряха ало измамите като ни задължиха да регистрираме картите си.Колкото ще спрат и катастрофите по пътищата сега като накупиха нови автомобили и лаптопи на КАТ.Хайде стига глупости !Регистрите не се правят в услуга на обществото, а за неговия тотален контрол !Така нареченото "електронно правителство" има същата цел.Разбира се, всичко се показва в съвсем друга светлина от скъпоплатените медии. Уж за наше добро
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До39. Еврофондовете в близките няколко години свършват. Тогава вече няма да има кандидати нито парламата нито министри нито за държавна службичка. Държавата ще е фалирала всичко щее ошушкано няма да има нито пари за пенсии нито заплати. Ще остане само един пущинак и зомбита като от филм на хичкок. Тъжна картинка обрисувах но за съжаление това е дейстителноста.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във връзка с коментара в който се споменава за избора на една тиква за трети път и споменаването на душевно болните мога да кажа че много душевно болни гласуваха за тази тиква не без помоща разбира се на техните лекуващи психари. Като имате предвид че те са изключени от обществото и това е противозаконно. Но за жалост се намираме на територия в която законите са врата в полето. Само баламите минават през нея.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА закона приет 2009 г при тройната коалиция ,каква изненада ! Не е закона проблема, а тези които го тълкуват .Мафиотите спокойно да си трепат и да вадят пълномощно за *** , мизо и тн .
26
0
 
11
 
! Отговори
Людмил Трифонов преди 6 години
Много приказки за успехи в Здравеопазването. Много грижи за Здравеопазването. Много пари за Здравеопазването. Много болни от рак, психични заболявания, диабет и пр. Много увеличаване на заболелите. Много висока смъртност от Незаразните заболявания.Политически дивиденти от грижите за народа?Лечението на Незаразните заболявания може да започне с масово прилагане на ефикасна профилактика и терапия от 6 часа утре сутринта. Това е известно на две дузини хабилитирани медици от много години.
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета последните коментари в които не долавям и грам смисъл в написаното и все повече се убеждавам че неосвидетелстваните от психиатрията се умножават прогресивно. Ако всички бяха с акъла си щеше ли да е на власт за 3 ти път една тиква от бостаня.