МВР смята: Пожари и наводнения гълтат 200 млн. годишно

В над 90% от случаите огънят пламва заради човешка небрежност
Обновена: 26 авг 2017 07:58 | 26 авг 2017 07:40, Веселина Йорданова
9
МВР смята: Пожари и наводнения гълтат 200 млн. годишно
Големият пожар от последните дни над Кресненското дефиле. Снимка: БТА

Над 200 млн. лева годишно са щетите, които пожарите и наводненията причиняват. Това показва статистиката на МВР и на Националния статистически институт.

Само за година огънят е глътнал близо 18 млн. лева, пише "Монитор". В тези пари влизат преките загуби най-вече на горския фонд, като към тях не са включени разходите за гасенето и човешкият ресурс. Жилищни постройки, автомобили и стопански съоръжения също влизат в сумата.

Най-много пари обаче отиват за справяне с наводненията, които се оценяват за над 170 млн. лева. Повечето от тези събития са предизвикани от човешка грешка или намеса.
 
Едва два пожара от всички регистрирани са заради природно явление, в случаите мълния.

Над 90% от пожарите са заради небрежност от страна на хората. Глобата обаче е едва 1000 лева. При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс.

Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии. Единици до момента обаче са били изправени на съд, а решение по техните дела все още няма за последната година.
 
Свлачищата са другото сериозно перо, по което отиват около 10 млн. годишно.
 
Според информация от МВР само за лятото са изгорели над 8 хил. декара гори. За последните 3 месеца са били запалени 2692 декара иглолистни гори, 4749 широколистни и 694 декара смесени гори.

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище, обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях той достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.

Според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН през уикенда за цялата страна важи предупредителния оранжев код за "много голяма" вероятност от пожари. Има и зони, които са обозначени с "екстремален риск" от възникване на огнени стихии. Това са най-вече райони в Северна България около Плевен, Ловеч и Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Semser преди 6 години
Bg premier i bg prezident sa zapalili gorite i vmesto da gasiat pojari ustroivat razhititelni slujebni partita s bezbroen bg personal...bg christianski administrativen proizvol i teror nad bg narod.
6
1
 
1
 
! Отговори
ИЗВОД..... преди 6 години
.....не палете стърнища, че парите за Боко намаляват драстично.
5
1
 
2
 
! Отговори
Джар Джар Бинкс преди 6 години
Аз пък вземам 5 бири от магазина, пия ги и връщам шишетата. Вземам още две и няма пожар.
4
2
 
1
 
! Отговори
..._ _ _ ... преди 6 години
Ей междузвездният екипаж, внимавай да не дойде Дарт Вейдър и да не те почне с онва лазарното фенерче, че бая зор ще видиш.
3
1
 
6
 
! Отговори
Хан Соло преди 6 години
Знаех си аз, титанът на мисълта от три мандата, се пробва да накара слънцето да изгрява от запад.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се чистиха коритата на реките и т.н. Нямаше да има такива щети и голяма част от хората щяха още да си живеят в домовете, обачеее мързела е голяма работа.
1
2
 
2
 
! Отговори
Чобака преди 6 години
Пожарникаря смята всичко в пари, ами напъни си малко и спри дъждовете и жегите да еееее. Нал си супермен. Кат издуеш бузи и дуфай.