Наесен с песен, но пак няма учители! Търсят към 3000

Най-често предлаганата им заплата е 660 лв.
Обновена: 26 авг 2017 23:14 | 26 авг 2017 15:22, Веселина Йорданова
71
Наесен с песен, но пак няма учители! Търсят към 3000
Снимка: архив, БулФото

Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват данни в бюрата по труда.

19 хиляди свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Безработните са над 220 000 души, показват последни данни за юли на Агенцията по заетостта.

Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности. Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира за БНР, че броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители.

"По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология… Все още системата търси близо 3 000 учители – и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици..", каза тя.

Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, каза Тодорова.

Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата есен бяха пак 3000. Лъжат бе. При такива заплати да няма учители?! По моите наблюдения няма свободни места пък виж какво се пише. Да направят сайт и да видим къде имат нужда
30
1
 
0
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Джамбова беше
29
2
 
3
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
А в чужбина ми предложиха да ида на интервю за учителка, но ги беше срам да ми кажат заплатата по телефона;-)))
28
4
 
7
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Едно време като завършвахме като учители и трябваше да започнем като такива нямаше места. Имаше една методистка г-жа Джамова в Пловдивския (съпруга на който трябва, естествено, възрастни преподаватели комунисти и двамата) която ни идваше на проверка като ходехме да преподаваме по техникумите. В училищата преподаваха пенсионирани учителки, които не преподаваха на децата( децата го твърдяха), цял час си говореха с госпожата, която в мое присъствие се уговори с методистката да ходели на екскурзийк
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несен с песен. Ха-ха-ха!
26
0
 
17
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Другото, което не се казва нв течи статии, е как на всичките "обучения" на директори, на Боловец, или някъде другаде, им се разяснява как да държат на колене учителите, за да не мислят пак за стачки.След обучението , в неформална обстановка, те сами един на друг споделят и се учат, как да става това.Да сте видяли нещо по-добро, да се е получило след Делегираните бюджети? Освем фаволизирането на няколко училища в голямите градове?
25
3
 
15
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Половината истина е казана в последното изречение.Но не е много точна.660 лева е заплатата на учител в общинско училище с 25 години стаж.Чистата заплата.Защо не кажете, колко е заплатата на млад учител? Втората половина от истината е в договорите за 1 година. Тези места са на съкратените само преди 2 месеца учители.Вече не може да се назначава на срочен договор, но се изхитриха-директорите назначават "за изпълнение на определена работа" вече, друга буква, но смисъла си е същия.
24
7
 
4
 
! Отговори
От Турция преди 6 години
Аз взимам 400 евро лекторски.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..всички видове учители..Джурналисти вас кой вид ви е учил ? Питам за един приятел от Турция.
22
17
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Комунистите са мързеливи. Защо няма да им стигат 600 лв? Не искат да бачкат. 600 лв.са много. Мин.заплата трябва да бъде 200 лева.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да има недостиг или търсене, след като аз кандидатствам за такова място и едва ли ще съм избрания. Що за статия?!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва извиването на ръце. Какво ли не правят парите.
19
3
 
38
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Стига с тия статии няма кой да бачка всички знаем ще става и по зле . или всичко трябва да поевтинее или драстично увеличение на заплатите. Цени като в европа заплати кат за бангладеш как да стане . само за депутати няма недостиг там и квалификация не ти искат нито да ходиш на работа мечта за всеки.
18
3
 
24
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв,това трябва да вземат даскалите,колкото е минималната,пари няма,автопарка на депутатите трябва да се подновява,защото наесен трябва лимузините да са с повече екстри.
17
2
 
18
 
! Отговори
Неразбирко преди 6 години
'несен с песен' - личи си, че учителлите не достигат.
16
9
 
17
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименУчителката трябва да нашари и твоите публикации, май...Какви математически приоритети търсиш във втори клас? Що не си гледаш инДженерството!?Вече прекалявате в стремежа си да плюете по даскалята!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все по зле ше става в тази жалка територия
14
2
 
27
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Информацията не е коректна!Дайте малко конкретика! Къде се търсят учители?Какви учители се търсят?Директорите съгласни ли са да назначат пътуващи учители?Съгласни ли са да назначат учители над 30 годишна възраст?Обявените места не са вакантни- за тези места има учители, които са били изпратени на борсата през лятото и на 15 септември пак ще ги назначат на работа. Ако някой друг кандидатства за такова място, ще остане с пръст в уста.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжи, кръв и правописни грешки - това е даскалото днес.Спомням си как учителката на сина ми-2 клас поправила с червеннхимикал задачата по математика.Е, аз съм инженер и да Ви кажа се учудих. Как е възможно учителка - 2 клас да не познава математическите приоритети? Еми, възможно е! Не искам да казвам името на учителката и училището. Не Ви лъжа. Положението е вече изтървано. Само, вижте тази статия - "несен".Специалност: "Фейсбук" в Нов Български, Бургаски и Варненски Свободни университ
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MaйMyнaтaХорат брат,алчни.... Добре че има самаряни като теб.Сигурен съм,че каквото и да работиш,ако някой ти каже,че нямаш пари,ти ще му свършиш работа ей така,за Бог да прости. Хвала на такива люде.