За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря

Националните тържества са на историческия връх и в Габрово
51
За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря
Снимка: архив, БулФото

С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и с вечерна заря проверка в Габрово днес се отбелязва 140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея започва с панихида за загиналите в боевете, която ще бъде отслужена в габровския Соколски манастир, съобщиха от областната администрация.

В 8,45 часа от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и местността Бивака едновременно към Паметника на свободата тръгват четири лъча туристи, участници в традиционния за празника поход.

В часовете между 10,00 и 17 часа в района на Паметника на свободата ще има занимания за деца - детска работилница, съвместно с учебен проект "Пътуване с историята", посещения на бойните позиции с екскурзовод, прожекции на филми, фотографско ателие "Влез във военна щабна палатка".

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на загиналите за свободата започва в 12,00 часа, а в 12,50 националното дружество "Традиция" ще изпълни атрактивна възстановка на шипченските боеве. Между 13,30 и 14,00 часа по двукилометровата отсечка от Паметника на свободата до паркинга под върха ще се извие хоро, което е символ на вечния кръговрат на живота и на обединението ни, посочиха от областната администрация.

В 17,30 часа в Габрово започва среща с родственици на участници в Шипченската епопея. Срещата е под наслов "140 години памет" и ще се състои в градската зала "Възраждане".

Концертът на представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България е с начало 19,30 часа и ще се състои на централния площад "Възраждане", а тържествената заря проверка започва в 20,45 часа.
 


51
Още по темата: Шипченска епопея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друже, обиколил съм всички стаи на къщата на Т. Бурмов на "Московска" и "Бенковска". Прочети за Казимир Ернрот и за мнението му за нашенския "елит". Има го в Енциклопедията за бедни - Уикипедията.
Прочети и за един друг финландски швед, поданик на Руската империя, който е бесел бандитите на крайпътните дървета!
44
0
 
4
 
! Отговори
Връх СВЕТИ НИКОЛА преди 1 година
На № 2
Не само на връх Шипка, а и на връх Свети Никола са се водили боевете и не са допуснати османските орди да преминат през прохода Шипка към Северна България. На връх Шипка е бил командният пункт на генерал Столетов и там е била главната отбранителна позиция, а на връх Свети Никола, който е по-високият връх е била предната отбранителна позиция. Паметникът на свободата е построен и на 26 август 1934 г. осветен на връх Свети Никола. Този връх носи това име до края на ноември 1951 г.
43
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Продължение на 42. Както виждаш, търговията на Америка с оръжие не е от вчера, продава и на двете воюващи страни, и оръжие, и муниции.
Съдбата на оръжието е много интересна, след войната. Руснаците в знак на добра воля ни го ПОДАРЯВАТ, и с това оръжие, руското, е въоръжена новосформираната Бългърска Земска Войска. Това оръжие, по-късно се е било при Драговман и Сливница, във войната на капитаните, впрочем, капитаните-пак руски възпитаници....Да погледнем истината в очите!
42
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Ключова победа Колега, или си заблуден нещо, или заблуждаваш умишлено.Да, замисълът е ил да са спомагателни, охранителни и обозни части, но да са въоръжени с трофейно оръжие? Въоръжени са с вече морално остарялата система Крънка, с която са въоръжени и част от руските полкове, останалите руснаци-с Бердана 1 и 2.Офицерите с револвери Смит и Уестън, американски, изработени за Русия.Впрочем, и част от Берданките са американски, турското оръжие-Мартин-Пибоди и Уинчестър, също Американски....
41
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Анонимен26
Колега, пак си препорочети учебниците по История. Само при Плевен са загинали 30 000 руснаци .Вярно, част от тях е можело при по-добро командуване, да не загинат.Загинали са и румънци.Руснаците мисля, че бяха над 60 000 затгинали за цялата война. Над 800 забръзват буквално на връх Баба. Финландците, които са загинали, са от руската армия-част от Финландия е руска тогава, поляците-също.Българското мирно население е помагало много активно тогава, особенно зимата, при преходите в Бал
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВНа територията на Руската империя е имало три народности: РУСИ, БЕЛОРУСИ И МАЛОРУСИ. Никакви украинци.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е създадена от Ленин в 1918 г. И от 1918 до 1934 г. столицата е бил Харков.
Дотогава е имало руски губернии: Киевска, Волинска, Новорусийска (с център Одеса).
Когато по времето на Екатерина ІІ тези територии са отвоювани от ТУРЦИТЕ,2 те са наречени ДИКОЕ ПОЛЕ, защото не са имали въобще население. После са станали Новороссия. И Одеса е основан от руснаците.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първият миенистър-председател на Княжество България е габровецът Тодор Бурмов. Той е бил и министър на вътрешните работи.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19
Крети, тогава не е имало Украйна, а Малороссия! Бях в СССР през 60-те години на ХХ век, а и после, до 88-ма. Хората не се деляха на руснаци и украинци! А ти лъжеш, и то
безобразно! Вазов: "брянци....орловци". Тези какви са? Я се задълбай малко и виж, неграмотнико, хора от колко националности на Руската империя са се били за нашата свобода! Финландците, загинали при Дъбниците, са 23-ма и всички са били..шведи!
Първият министър-председател на Княжеството и вътрешният са били шведи!
36
7
 
6
 
! Отговори
братушките преди 1 година
До Анонимен

Англо-американците ни бомбардираха със знанието и съгласието на СССР - техен съюзник! Варна и Шабла също ги бомбардираха нашите освободители Ами Добруджа?
35
1
 
4
 
! Отговори
точици преди 1 година
като гледам горките румънци, гърци и сърби, още плачат за подтисничеството на последния халифат, а арменците направо искат да си закрият държавата в мъка по султана и везирите му, останалите народи от Иран до Мароко вече събират подписки за събиране на фондацийни еничари, а Ататюрк горко се кае, че закрил сюлиманата и с подкрепата на СеСеСеРа създал светската държава Турция през 1923 г., обаче после вместо камунист си останал франкофон
34
0
 
2
 
! Отговори
Ключова победа преди 1 година
До Честит празник!

Опълченците не са ги считали за руски бойци на сан стефано и берлинския.
Въоръжени са били с трофейно оръжие. Били са в тила! Не са ги представлявали!
33
6
 
1
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 1 година
До Реалист

Под турско владичество щеше да има развитие и напредък до днес и завинаги!!!
Особено Румелия бележи възход пред Княжеството!!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
Вазов преди 1 година
До СатаНАТО

Опълченците са спасили от провал и отстъпление и императора от абдикация!!!!
31
4
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
До Реалист

На практика турците са ни отбранявали от руските нашественици а не освободители!!!
За войната е мобилизиран само самарският гарнизон в началото.
Великия руски княз Николай е подготвял настъпление след неуспешните боеве.
Шипка предотврати това отстъпление......!!!!!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧУДЯ СЕ КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА НАПИЩЕ ВАЗОВ СЛЕД АНГЛОАМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ В 1943-.44 Г. КОИТО С9РИНАХА СОФИЯ И ИЗБИХА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СОФИЯНЦИ??
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен....Над 15 000 руски войници и офицери са загинали в руско-турската война , поклон пред тях! Поклон и пред загиналите румънски и сръбски войници и българските опълченци!...


Най-много са загиналите украински войници, понеже армията на императора е била набирана от украинските етнически области- Полтава и т.н. На черквата в Шипка може да прочетеш стотици украински фамилии. за тях няма ли поклон? Няма ли поклон за финландците, поляците и прибалтийците, които са оставили коститте си?
28
8
 
3
 
! Отговори
Чели сме Вазов преди 1 година
До ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ 2 А ти чел ли си го русофилче!

Вий някога знаме Христово развяхте

за благо човешко – строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа);

но любим и свойта свобода, стократно пµ любим я ния.

За тоз кумир ние се бием и с чужд,

и със близък упорно

и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно!

Стихотоворението е писано 1915 година след руските бомбардировки над Варна, Каврван и Балчик.
27
7
 
4
 
! Отговори
Чели сме Вазов преди 1 година
До ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ 2 А ти чел ли си го русофилче!О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука?

Защо сте дошли

на полята балкански

немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки...

Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 15 000 руски войници и офицери са загинали в руско-турската война , поклон пред тях!
Поклон и пред загиналите румънски и сръбски войници и българските опълченци!