За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря

Националните тържества са на историческия връх и в Габрово
51
За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря
Снимка: архив, БулФото

С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и с вечерна заря проверка в Габрово днес се отбелязва 140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея започва с панихида за загиналите в боевете, която ще бъде отслужена в габровския Соколски манастир, съобщиха от областната администрация.

В 8,45 часа от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и местността Бивака едновременно към Паметника на свободата тръгват четири лъча туристи, участници в традиционния за празника поход.

В часовете между 10,00 и 17 часа в района на Паметника на свободата ще има занимания за деца - детска работилница, съвместно с учебен проект "Пътуване с историята", посещения на бойните позиции с екскурзовод, прожекции на филми, фотографско ателие "Влез във военна щабна палатка".

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на загиналите за свободата започва в 12,00 часа, а в 12,50 националното дружество "Традиция" ще изпълни атрактивна възстановка на шипченските боеве. Между 13,30 и 14,00 часа по двукилометровата отсечка от Паметника на свободата до паркинга под върха ще се извие хоро, което е символ на вечния кръговрат на живота и на обединението ни, посочиха от областната администрация.

В 17,30 часа в Габрово започва среща с родственици на участници в Шипченската епопея. Срещата е под наслов "140 години памет" и ще се състои в градската зала "Възраждане".

Концертът на представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България е с начало 19,30 часа и ще се състои на централния площад "Възраждане", а тържествената заря проверка започва в 20,45 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Шипченска епопея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друже, обиколил съм всички стаи на къщата на Т. Бурмов на "Московска" и "Бенковска". Прочети за Казимир Ернрот и за мнението му за нашенския "елит". Има го в Енциклопедията за бедни - Уикипедията.Прочети и за един друг финландски швед, поданик на Руската империя, който е бесел бандитите на крайпътните дървета!
43
0
 
4
 
! Отговори
Връх СВЕТИ НИКОЛА преди 6 години
На 2 Не само на връх Шипка, а и на връх Свети Никола са се водили боевете и не са допуснати османските орди да преминат през прохода Шипка към Северна България. На връх Шипка е бил командният пункт на генерал Столетов и там е била главната отбранителна позиция, а на връх Свети Никола, който е по-високият връх е била предната отбранителна позиция. Паметникът на свободата е построен и на 26 август 1934 г. осветен на връх Свети Никола. Този връх носи това име до края на ноември 1951 г.
42
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Продължение на 42. Както виждаш, търговията на Америка с оръжие не е от вчера, продава и на двете воюващи страни, и оръжие, и муниции.Съдбата на оръжието е много интересна, след войната. Руснаците в знак на добра воля ни го ПОДАРЯВАТ, и с това оръжие, руското, е въоръжена новосформираната Бългърска Земска Войска. Това оръжие, по-късно се е било при Драговман и Сливница, във войната на капитаните, впрочем, капитаните-пак руски възпитаници....Да погледнем истината в очите!
41
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Ключова победа Колега, или си заблуден нещо, или заблуждаваш умишлено.Да, замисълът е ил да са спомагателни, охранителни и обозни части, но да са въоръжени с трофейно оръжие? Въоръжени са с вече морално остарялата система Крънка, с която са въоръжени и част от руските полкове, останалите руснаци-с Бердана 1 и 2.Офицерите с револвери Смит и Уестън, американски, изработени за Русия.Впрочем, и част от Берданките са американски, турското оръжие-Мартин-Пибоди и Уинчестър, също Американски....
40
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен26Колега, пак си препорочети учебниците по История. Само при Плевен са загинали 30 000 руснаци .Вярно, част от тях е можело при по-добро командуване, да не загинат.Загинали са и румънци.Руснаците мисля, че бяха над 60 000 затгинали за цялата война. Над 800 забръзват буквално на връх Баба. Финландците, които са загинали, са от руската армия-част от Финландия е руска тогава, поляците-също.Българското мирно население е помагало много активно тогава, особенно зимата, при преходите в Бал
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВНа територията на Руската империя е имало три народности: РУСИ, БЕЛОРУСИ И МАЛОРУСИ. Никакви украинци.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е създадена от Ленин в 1918 г. И от 1918 до 1934 г. столицата е бил Харков.Дотогава е имало руски губернии: Киевска, Волинска, Новорусийска (с център Одеса).Когато по времето на Екатерина тези територии са отвоювани от ТУРЦИТЕ,2 те са наречени ДИКОЕ ПОЛЕ, защото не са имали въобще население. После са станали Новороссия. И Одеса е основан от руснаците.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият миенистър-председател на Княжество България е габровецът Тодор Бурмов. Той е бил и министър на вътрешните работи.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Крети, тогава не е имало Украйна, а Малороссия! Бях в СССР през 60-те години на ХХ век, а и после, до 88-***. Хората не се деляха на руснаци и украинци! А ти лъжеш, и тобезобразно! Вазов: "брянци....орловци". Тези какви са? Я се задълбай малко и виж, неграмотнико, хора от колко националности на Руската империя са се били за нашата свобода! Финландците, загинали при Дъбниците, са 23-*** и всички са били..шведи!Първият министър-председател на Княжеството и вътрешният са били шведи!
35
7
 
6
 
! Отговори
братушките преди 6 години
До АнонименАнгло-американците ни бомбардираха със знанието и съгласието на СССР - техен съюзник! Варна и Шабла също ги бомбардираха нашите освободители Ами Добруджа?
34
1
 
4
 
! Отговори
точици преди 6 години
като гледам горките румънци, гърци и сърби, още плачат за подтисничеството на последния халифат, а арменците направо искат да си закрият държавата в мъка по султана и везирите му, останалите народи от Иран до Мароко вече събират подписки за събиране на фондацийни еничари, а Ататюрк горко се кае, че закрил сюлиманата и с подкрепата на СеСеСеРа създал светската държава Турция през 1923 г., обаче после вместо камунист си останал франкофон
33
0
 
2
 
! Отговори
Ключова победа преди 6 години
До Честит празник! Опълченците не са ги считали за руски бойци на сан стефано и берлинския. Въоръжени са били с трофейно оръжие. Били са в тила! Не са ги представлявали!
32
6
 
1
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 6 години
До РеалистПод турско владичество щеше да има развитие и напредък до днес и завинаги!!!Особено Румелия бележи възход пред Княжеството!!!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Вазов преди 6 години
До СатаНАТООпълченците са спасили от провал и отстъпление и императора от абдикация!!!!
30
4
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 6 години
До РеалистНа практика турците са ни отбранявали от руските нашественици а не освободители!!!За войната е мобилизиран само самарският гарнизон в началото.Великия руски княз Николай е подготвял настъпление след неуспешните боеве.Шипка предотврати това отстъпление......!!!!!
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧУДЯ СЕ КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА НАПИЩЕ ВАЗОВ СЛЕД АНГЛОАМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ В 1943-.44 Г. КОИТО С9РИНАХА СОФИЯ И ИЗБИХА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СОФИЯНЦИ??
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен....Над 15 000 руски войници и офицери са загинали в руско-турската война , поклон пред тях! Поклон и пред загиналите румънски и сръбски войници и българските опълченци!...Най-много са загиналите украински войници, понеже армията на императора е била набирана от украинските етнически области- Полтава и т.н. На черквата в Шипка може да прочетеш стотици украински фамилии. за тях няма ли поклон? Няма ли поклон за финландците, поляците и прибалтийците, които са оставили коститте си?
27
8
 
3
 
! Отговори
Чели сме Вазов преди 6 години
До ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ 2 А ти чел ли си го русофилче! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно п любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно!Стихотоворението е писано 1915 година след руските бомбардировки над Варна, Каврван и Балчик.
26
7
 
4
 
! Отговори
Чели сме Вазов преди 6 години
До ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ 2 А ти чел ли си го русофилче!О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки... Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо...
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 15 000 руски войници и офицери са загинали в руско-турската война , поклон пред тях!Поклон и пред загиналите румънски и сръбски войници и българските опълченци!