За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря

Националните тържества са на историческия връх и в Габрово
51
За 140 г. Шипченска епопея - възстановка, поход, заря
Снимка: архив, БулФото

С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и с вечерна заря проверка в Габрово днес се отбелязва 140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея започва с панихида за загиналите в боевете, която ще бъде отслужена в габровския Соколски манастир, съобщиха от областната администрация.

В 8,45 часа от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и местността Бивака едновременно към Паметника на свободата тръгват четири лъча туристи, участници в традиционния за празника поход.

В часовете между 10,00 и 17 часа в района на Паметника на свободата ще има занимания за деца - детска работилница, съвместно с учебен проект "Пътуване с историята", посещения на бойните позиции с екскурзовод, прожекции на филми, фотографско ателие "Влез във военна щабна палатка".

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на загиналите за свободата започва в 12,00 часа, а в 12,50 националното дружество "Традиция" ще изпълни атрактивна възстановка на шипченските боеве. Между 13,30 и 14,00 часа по двукилометровата отсечка от Паметника на свободата до паркинга под върха ще се извие хоро, което е символ на вечния кръговрат на живота и на обединението ни, посочиха от областната администрация.

В 17,30 часа в Габрово започва среща с родственици на участници в Шипченската епопея. Срещата е под наслов "140 години памет" и ще се състои в градската зала "Възраждане".

Концертът на представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България е с начало 19,30 часа и ще се състои на централния площад "Възраждане", а тържествената заря проверка започва в 20,45 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Шипченска епопея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен=====АМА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО РАБСТВО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ ОСВОБОДИ...Ами емигрирай във велика Русия, щом не искаш да живееш тука, никой не те спира. Щом мислиш, че живееш в робство или вдигаш революция или се махаш. Революция и да си ск8ъсате задниците няма да може да вдигнете, защото на вашите вождове ситуацията много им харесва и няма да ви позволят. Тем хем се ползват от благините на ЕС, хем крадта безнаказано , такива като вас им гласуват и ги пращат във властта.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И самолетоносачът "Ташунка Витко" е осигурявал въздушната подкрепа.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ОТ ТУРСКО НИ ОСВОБОДИХА, АМА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО РАБСТВО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ ОСВОБОДИ.ВЧЕРА ГОСПОДАРЯТ МАКРОН ДОЙДЕ ДА НИ НАГЛЕДА, ДАДЕ СИ ЗАПОВЕДИТЕ И СИ ЗАМИНА. БЕЙЛЕРБЕЯТ БОРИСОВ ЩЕ ГИ ИЗПЪЛНЯВА.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГунарТи се бъзикаш ама на страницата на американското посолство във Фейсбук съл чел такива изцепки в коментарите на разни дъртаци със банерчета на СДС на снимките и прочие такива кукута....
20
2
 
7
 
! Отговори
ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ 2 преди 6 години
Спекуланти са омразни интерес им покажи,че да виж дела проказни и *** в тях лъжи.Род и вяра е идея за Русия най-света;нейний подвиг е за нея благородна й целта.Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят.Долу всички спекуланти,да сломи се техний рог;да смирят ся интриганти,да живее руский бог! * Стихотворението е написано през март 1877 г., по време на обявяването на Руско-турската война.
19
3
 
6
 
! Отговори
ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ВАЗОВ? преди 6 години
Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв.Кат Русия няма втора тъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ.Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна;той е вложил ней в десница сабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.Немци, френци, англичани наши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници.Спекуланти
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В руско-турската война са се били много повече украинци отколкото руснаци, които са били почти изключение.
17
1
 
8
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
"140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението" или "военни почести към паметта на загиналите за свободата". Статия написана от хора, които се срамуват да се нарекат Българи!!!!!Освобождението, свободата извоювана срещу извън земни или други сили? С така поднесена статия, подрастващите няма да разберат, че се празнува годишнина от боевете за свобода на България от ТУРСКО РОБСТВО!!!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
що така преди 6 години
До Албанец от МосковскаНякои са оперирани от чувство на ирония.
15
0
 
9
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
Победата както национална за нас, също така е победа на бялата раса, защото български войници, руските, украинските, финландските и полските се жертваха за благото на бялата нация срещу турците ! Завинаги в нашите сърца храбростта на белите ни братя !!!
14
1
 
10
 
! Отговори
Гунар преди 6 години
До СатаНАТОПак си се пообъркал малко, на Шипка е нямало руски войници имало е само български опълченци и те са победили турците с въздушна американска подкрепа от самолетоносач от Средиземно море а и Рамбо е участвал и лично е избил почти цялата турска войска...Капиши!!!
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И няма по-силно, по-свидно богатство, и няма по-верен, по-бащински щит, от българо-руско славянското братство, изляно от огън и кръв, и гранит."
12
1
 
0
 
! Отговори
НАТОсалата преди 6 години
До СатаНАТОЧел си Вазов !!!!!!!!!!!!! Евалла !
11
3
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Дженерало от Пожарната че присъства ли ? Или е уморен от ,,разговорите,, на френски ?
10
9
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Специално за опълченците - те са спасили цялата кампания, иначе руснаците ги е очаквало пълно фиаско и позорно отстъпление, а също така абдикация на проваления им монарх.Понеже много обичате да цитирате русофила Вазов, той и това е казал, ама няма кой да чете.
9
9
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
До Гошо...ТъпотоАз нямам освободители.Аз съм се родил крепостен в НРБ, която после фалира и свободата ми дойде наготово.С малка помощ от САЩ.
8
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
7
2
 
13
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ РУСИЯ преди 6 години
за нашата свобода. Светла им памет на всички българи и руси, загинали за свободата от ТУРСКО РОБСТВО.
6
2
 
11
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До Софиянец от Раковска- Френци,англичани,мириканци и друга колониална *** от това време-също няма.*** Метрон в открит текст вчера заяви на Боко, че докато работят двата реактора в Козлодуй-сигурност в Иропа няма да има. Трябва по скоро да се закрият и те!
5
15
 
2
 
! Отговори
Албанец от Московска преди 6 години
35-ти брянски и 36 орловски полк са съставени изцяло от албанци.