Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Проф. Иван Илчев: Много хора, които влизат в университет, нямат капацитет да завършат
27 авг 2017 10:35, Красимир Ангелов
139
Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти
Снимка: Булфото

България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че университетите дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му идва по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на СУ. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Чета и се чудя преди 6 години
на повечето коментари!Най-точно се е изразил този,който пише, че в скоро време ще започнат да търсят с полиция по домовете им онези абитуриенти, които не са се записали да следват и насила ще ги карат в университетите.Многото висши училища у нас са един доходоносен бизнес.Наистина, нужни са ни по-малко от 10 университета и висши у-ща.Нека да има осигурено безплатно обучение за всички, които по време на следването си поддържат успех над (5.50) и поемат ангажимент известно време да работят в Бг
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господинът няма интелектуален капацитет да си върши работата, т.е. да подписва дипломите на завършилите, за това стотици хора имат невалидни дипломи - заради неговата простотия.Най-наглият гьоннсурат е този.Защо не е по затворите за злоупотребите си.
127
0
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
То не важно само колко са, а и какви са. Ще задам един `контролен` въпрос за пример: колко са депутатите с висше образование в България и колко са в Белгия,например. ( Ще се изненадате,да не кажа шокирате.)Последващ въпрос-какви са резултатите от работата на тези депутати съответно в двете страни?
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има Калинки, които си купуват дипломи за виШУ, значи не са много висшистите. Пък и като знаем как Винету по партийна линия е взел тапия..... някой по - долу, обяснява, че среднистите били по - умни от сегашните висшисти. Да може и да е прав, но да погледне суджука и ще разбе, че и навремето *** са успявали да се сдобият с дипломи за виШУ.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MustafaТи изобщо имаш ли представа от турска история?Кой е султан Осман?Беят от Иконийския султанат, който през 13-и век е станал самостоятелен владетел (Осман Първи) и с много усилия е успял да си отвоюва в Мала Азия територия, 7 пъти по-малка от днешна България? Той дали изобщо е чувал, че на света има Българско царство?Или имаш предвид Осман Втори, който е станал султан на 14 г., а няколко години по-късно са го удушили? Това се е случило преди 400 г.Други султани Османовци НЯМА !
124
1
 
7
 
! Отговори
нн преди 6 години
Проста работа бе Професоре. Приемни като при соца, както ние се явявахме на изпит за висшисти и всичко ще си дойде на мястото. Парите, да употребямам ли нецензурна дума съсипаха всички ВУЗ-ове. Просто нали, ама точно. Платеното образование, корупция и провал на системата. Парите, пък какво си научил не ме интересува, докато е така няма да има образовани хора. Сегашните висшисти не могат да се закачат на пръста на предишните среднисти. Лъжа ли е?
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MustafaНа никой не му пука за вашите султани и османи хайде млъкнете малко че сте като старци с деменция с глупостите ви и сте досадни.
122
3
 
9
 
! Отговори
БГ в мениджъри и ит преди 6 години
Държавата се напълни с ненужни икономисти, а сега половината народ се хвърлиха да стават и програмисти. Само в България го има феномента програмист общак и мениджър общак. Това е така защото всеки е оставен да си прави каквото си иска и накрая всички страдат. Защо продължава приема за икономисти и защо се инвестира в такива хора, като са напълно излишни?
121
6
 
0
 
! Отговори
Mustafa преди 6 години
Toi i sultan Osman taka vi kazval....
120
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е , но защо не каза, че и самият той е гласувал с двете ръце за 3-то и 5-то класиране за СУ , че да не се налага да си намали заплатата и привилегиите. А това че 80% от хората влизат ей тъй от скука и , че 80% от специалностите са за да се точи бюджета. В реномираните университети, всяка катедра се бори нейните студенти да разработват различни проекти, и на базата на различни успехи им се гласува бюджет и т.н. И университетите без умствен капацитет поддържат футболни и баскетболни отбори
119
1
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
1. Държавното управление - ДИКТАТУРА!2. Системата на СРЕДНОТО и ВИСШЕ образование - радикални промени в контекстта на сегашното състояние на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ!3. ПРОФЕСИОНАЛНАТА РЕАЛИЗАЦИЯ на завършилите специалисти директно и веднага да се отразява на СТРУКТУРАТА на учебното заведение, което ги е създало!
118
0
 
1
 
! Отговори
Usmzs преди 6 години
I za ko im davat bg diplomi?! Za iadene i piene na porazia?!
117
0
 
5
 
! Отговори
Dr. Carther преди 6 години
Бай *** олигорена, един от най-големите предатели в българското висше образование ще дава съвети. Той отдавна трябва да търка нара в СЦЗ, но сега дава акъл.
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГражданинНе само претенциите на местните велможи са причина за тази ситуация.В БАН е пълно с безделници, които търсят начин да изкарат някаква странична печалба. Заплатите им наистина са ниски, но пък имат възможност да ходят в институтите си само от време навреме, под претекст, че творят у дома си или събират материал за изследвания. В действителност обикалят страната и четат лекции в по няколко ВУЗ-ове на хонорар.Така припечелват и пенсионираните университетски преподаватели и БАН-аджии
115
0
 
8
 
! Отговори
Naco преди 6 години
Добро,утро! Чак сега ли разбрахте,другарю Илчев?
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До партиен цензНа работата комунистите надделяваха над безпартийните вишистиА сега от ГЕРБа направо ги гонят.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като гледам какви Университети записват българите в Англия , тези англисйки университети са по-зле от СУ ... Устминстерски , Ковънтри кой ги знае тези 800++ рейтинг
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ненужни ВУЗ има децата ви са калпави гледат мекето лекето за учене , Икономика началници да станат , но в крайна сметка стават магазинери.. И на такива магазинери , телефонисти - и хан Аспарух и коминистите им са цял живот криви , че на станали началници.. Икономиката не е наука а религия за грабеж.. Религията на капитализма.. И на всеки карерист му требва религиозно образование като в Иран ..
111
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Кой и кога ще закрие ненужните 53 ВУЗ, създадени след така нар. демокрация, за да се задоволят претенциите на местните велможи? Това е големият въпрос, който Илчев не смее да изрече. България има нужда от 1 университет и 6-7 специализирани ВУЗ - икономически, технически, медицински и т.н.
110
0
 
10
 
! Отговори
Безразличен граждани преди 6 години
Ами отсявайте ги, нали това ви е работата. Ама за пари нароиха всякакви университетчета, някои от които лъжат студентите си, че ще вземат свестни дипломи.