Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Проф. Иван Илчев: Много хора, които влизат в университет, нямат капацитет да завършат
27 авг 2017 10:35, Красимир Ангелов
139
Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти
Снимка: Булфото

България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че университетите дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му идва по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на СУ. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Не бъркайте екологията и природозащита.Екологията е доста тежка специалност, можете да я възприемате като близка до инженерните такива, щом търсите непосредствена полза. В крайна сметка екологията е призована да обслужва интересите на човешкото общество. На Запад са осъзнали, че съвременното общество не може да съществува без задълбочени познания за околната среда и за взаимоотношенията между организмите. Така се е оформила екологията, като дериват на биологията с много екстри.
108
3
 
0
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Защо неспособността на вузовете се проектира вържу студентите ?!Корупция до кога ?!
107
2
 
7
 
! Отговори
do 111 преди 6 години
Не искам да споря, но имахме олимпийски отбори по математика и даже по информатика и биехме наред.Не знам на Васко Василев какви са родителите, но печели степендия от ф-я Л. Живкова. Има и други, които държавата ги е пратила. Не ми давай за пример СУ. Той си беше държавен, ти да не си очаквал, че правото е за простосмъртните - само за децата на въртоглавите, а и то навремето какво право, ако си направил нещо и си човек на някой, си невинен като агънце. Говоря ти за техн. спец., където се иска ум
106
0
 
1
 
! Отговори
dp преди 6 години
Да минат през повече образование повече хора е ОК, никому няма да навреди, напротив.Но трябва много - ама много - да се отслаби корелацията между длъжност и диплома.Няма да струва особено много на търсещ работодател да отфилтрира годен от негоден кандидат и без да им гледа дипломите, то сега като ги гледа сякаш има някаква файда от това гледане. Повечето не го и правят.В държавния сектор проблемът е нерешим разбира се но то кое ли е решимо там.
105
0
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
Твърдението за способните е на 96. Приех на доверие мнението на очевидец. Но всяка система има нужда от кадърни кадри. Въпросът е колко високо им се позволява да стигнат.
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте толкова отворковци и искате качествено запишете физическия факултет на СУ.. Повечето от вас и децата въобще не са в състояние да завършат който и да рейтингов университет в топ 200-300
103
3
 
13
 
! Отговори
До №99 (До 96) преди 6 години
Не знам кой от коментаторите е написал, че преди 1990 г. са били толерирани способните. Нямаше такова нещо. Не че не бяха забелязвани, но спрямо тях се поставяха много по-високи изисквания.Ще ти дам пример. В някои специалности в СУ, за софиянчетата, кандидатстващи на общо основание, се предвиждаха 5-8% от местата за първокурсници. Можеш да си представиш каква е била конкуренцията! Балът, за да приемат някой от т.нар. изоставащи окръзи, падаше до 50% от максималния. Отделно бяха децата на АБПФК
102
1
 
10
 
! Отговори
преди 6 години
Ръководството спазва плана.Давай овцете на пашаОт 30+ години умишлено се унищожава образованието. Вече безсрамно и право в очите ти го казват, че не им пука и нямат съвест!
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от икономисти , политолози , псхолози - специалности които са лесни за зървшване не трябва много ъкъл.. се записва от 60% от студентите Не плюйте университета а себе , Физическия факултет на СУ е 301-350 място по Шайската класация , След него са университетите Щутгард и Свободния Берлин и други известни.
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти Проф. Иван ИлчевПърво, те не а висшисти, а неграмотни хора - тези, които "учите" в университета. Да, такива не са ни нужни.Имаме нужда от истински висшисти - хора, които знаят и могат адекватно на изискванията на съвременния животНо ми идват кандидати за работа с висше образование, които са негодни за нищо и знанията им не достигат до нивото на някогашните техникумиОбразованието от както стана бизнес, произвежда само брак и далавери
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да ми обясни,каква е ползата от специалността екология? А от икономика на селското стопанство,корпоративна и национална сигурност,агробизнес,международни отношения-при положение,че не се изисква знаенето на минимум един западен език? не ми се рови в кандидат студентските справочници,за да посоча още много безумни специалности,от коита поне близките 30 г. няма да имат абсолютно никакво приложение!
98
0
 
5
 
! Отговори
до 104 и 105 преди 6 години
Ами то и сега е принципно същото. Само че използвачите не се водят комунисти.
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 96Способните деца ставаха слуги на неспособните и некадърните чрез кръжоци!
96
4
 
5
 
! Отговори
do 99 преди 6 години
Въртоглавите знаеха, че някой трябва да мисли. Баща ми нямаше право да бъде комунист, защото дядо ми оказвал яростна съпротива при влизане в ТКЗС и се знаеше най-много началник отдел. Шефът му въртоглав комунист и *** до безобразия, но шеф, не вършеше никаква работа, дори си направи къщата без да се съветва с баща ми и при първото заметресение през 1986 му падна. В цялото село само неговата се срути и обикновените като го взеха за мезе, въртоглавият стана още по-въртоглав и отмъстителен.
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 94За партизанските деца си имаше елитни езикови детски градини и училища!При обикновените деца пробутваха и безпризорни, които разваляха цели класове.Даскалите следяха по домовете и по улиците за спазването на дневния режим.Интересуваха се къде работят родителите и какви професии имат за да ги използватДомовете на учениците ги превръщаха във занимални за по-бедните деца.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амин!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди е било зле, и сега е зле. Какъв е изводът?
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 98 - Някои си взимаха изпитите само по телефона.
91
0
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
Само не разбрах, старата система (толериране хем на децата на комунисти, хем на способните), според Вас добра ли е била, или не? Че сегашната не е добра, е ясно.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завърших СУ през 90г-задочно,понеже на изпитите не се представих особено добре,но си спомням,че за едно място се бориха не по-малко от 4 човека.Направих добра кариера,в момента съм пенсионер с макс.пенсия.След 10 г.завърших Право в Благоевград.Е,такъв майтап няма! Имаше не малко случаи,когато вместо един се явяваше друг,срещу бутилка-две уиски и кило фъстъци,оставени дискретно до катедрата,поне 100 човека си вземаха изпитите-Римско,семейно,финансово,митническо и куп др."права"!