Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Проф. Иван Илчев: Много хора, които влизат в университет, нямат капацитет да завършат
27 авг 2017 10:35, Красимир Ангелов
139
Бивш ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти
Снимка: Булфото

България няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области изобщо няма нужда, заяви бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призна, че университетите дават завишени бройки за приема си, но по думите му това е база, за да се стигне до реалистичното. "Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат", допълни още проф. Илчев

Коментарът му идва по повод поредната година, в която почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто класиране заради незаети места.

"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира бившият ректор на СУ. Той посочи, че нещата в света се променят и е нормално да има нужда от различни специалисти в годините, но за изграждането на един специалисти не са достатъчни само няколко години.

"Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
12
 
! Отговори
.......... преди 6 години
Макар да са с психиатрични проблеми и да е неясно как са взели дипломи за висше образование, такива лица имат право на глас при обсъждането на качествата на научните трудове, а също и тогава, когато се решава дали да бъде присъдена научна степен на някой от колегите им и дали да бъде повишен в степен или в длъжност някой от онези, които наистина имат качествата и знанията, необходими, за да се прави наука.Често пъти лицата с ментален проблем гласуват така, както им е казал покровителят им.
48
1
 
8
 
! Отговори
Защо да ходи в БАН? преди 6 години
Проф. Илчев си ги знае много добре, колеги са му.Вчера тук се разискваха проблеми, свързани с хора с ментални увреждания. Правилно се отбеляза, че в почти всеки от научните ни институти си живуркат на заплата поне по 1-2 такива. Но не се каза, че те до един са роднини на професори, чл.-кореспонденти, академици.Ако само живуркат, ***-дойди. Но държи ли се сметка на колко от тях се дадоха и научни степени, за да е по-висока заплатата им? Имат право на глас при обсъждането на научни трудове и....
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Робовладелството не е изчезнало..факт!беше позглъхнало през 20-и век, затова сега има неистов напън за пълното му възкръсване!
46
3
 
10
 
! Отговори
Какво общо има преди 6 години
интелектуалният капацитет с получаването на диплома за завършено висше образование у нас през последните 70-72 години?До 1989 г., по параграфи за прием с предимство, във ВУЗ влизаше куцо и сакато. Имаше директива да са под 1% незавършилите студенти. През иглени уши влизаха онези, които кандидатстват на общо основание. Ако се борят за висок успех, разчитайки само на знанията си, точно те наистина заслужаваха дипломите си.И преди 1989, и след нея, имаш ли пари, купуваш изпитите, взимаш диплома.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Системата е сбъркана, започна да се поправя през последните 3-4 години и се надявам, че след няколко години ще има резултати"...тоя 100% е шахматист - само те искат знанието за себе си.долно к*пеле
44
1
 
18
 
! Отговори
Дрън-дрън, та пляс! преди 6 години
Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат._______________________Иди в БАН, ще ги видиш на различни нива! Стига да е с връзки, не само ще стане "учен", но и ще се хабилитира, и до ръководна длъжност ще стигне. Няма значение какъв е интелектуалният му капацитет, нито колко знания е успял да натрупа.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хора, които влизат в университет, нямат капацитет да завършат------------------------Има повече места в университети отколкото са завършилите средно..... Какъв капацитет ? Какви 5 лева ? Всишето го принизиха на нивото на основното образование.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как вишОто е като консервна фабрика, взимаш диплома и трудно пишеш. Това е България. Защото трябва висше за служител в банка примерно, достатъчно е някаква квалификация 6-12 месеца така е с още куп професии.
41
3
 
26
 
! Отговори
НЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМ преди 6 години
ДА ВИ ЛЕКУВА ЛЕКАР ИЛИ ЗЪБОЛЕКАР, ЗАВЪРШИЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.ДА ВИ СЪДЯТ СЪДИЯ И ПРОКУРОР ИЛИ ДА ВИ ЗАЩИТАВА АДВОКАТ, ЗАВЪРШИЛИ....КОНСТРУКЦИЯТА НА НОВАТА ВИ КЪЩА ДА Я ИЗЧИСЛЯВА СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР, ЗАВЪРШИЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.ТОВА СА НАЙ-ОПАСНИТЕ ВИСШИСТИ, ДРУГИТЕ "СПЕЦИАЛИСТИ" не могат да нанесат толкова вреда.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от тези, които завършват са по-глупави отколкото когато са започнали.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия си е бизнес. Но понеже първо отрязаха по-бедните, сега дават кредити, които в последствие се оказват невъзвръщаеми и цикъла се затваря в нова посока. И в България се върви към някакви подобни извращения.
38
0
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Ама кога се разведе заради любовницата си(студентка) и кога изкара 2 ПЪЛНИ мандата-не бяха много,нал' тъй,професорче?!?!?!
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че нямате нужда имате нужда от овчари кравари Гласуватели и дудукари. Като последните трябва да владеят професията до съвършенство. Лесно му е да говори този брадат коз.ел щото той си е уредил живота още по бай Тошово време. От тогава се е вкопчил в държавната ясла и няма пускане. Папа лиже маже и се оси.ра от ядене и пиене. Завърших висше и тъй като там при вас нямат нужда от такива те си намират калинки по пътищата отидох в чужбина на 5 000 евро заплата.
36
4
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Може и да е прав - вижте за какво се учи в НБУ , с профил Висше Образование .Няма такава дума или Професия .
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робовладелството не е изчезнало
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх е професорите от конкуренцията на запада че ще останат без работа,
33
1
 
20
 
! Отговори
варлана преди 6 години
много от съдиите и прокурорите са завършили пуцовете по право, т. е. с купени дипломи,пуцовете от едни некачествени юридически факултети от фалшиви университети.Ето защона такова ниво ни е правораздаването, вземете за пример двете варненски прокурорки,символа на варненското правосъдие.Не трябва също така влезли чрез рабфак да се допускат до ръководни длъжности.Качеството е само в Софийски университет.
32
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Публикувайте мнението на студенти за това, какво образование получават. Така тези, които избират ВУЗ ще имат база за сравнение. Сега министерството на образованието прави някаква оценка, но за нейната обективност никой не може да гарантира.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илчев Откажи се от дипломата и си среднист никой не ти пречи
30
1
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
що бе пич, *** народ лесно се управлява, еййй професор да си....