Секс, алкохол, дрога, шум... Градове на бунт срещу туристите

В България не се притесняваме от нашествието на консуматорите
27 авг 2017 16:32, Александър Попов
79
Секс, алкохол, дрога, шум... Градове на бунт срещу туристите
Снимка: Булфото, архив

Това вече не са онези пътешественици, които идват да научат, да общуват. Това са консуматорски маси, нахлуващи с парите си, искащи забавления и очакващи да ги обслужваме. На места вече се бунтуват. Не обаче и в България, пише в свой коментар за "Дойче веле" Ивайло Дичев.

Българската публика сигурно е била изненадана, когато тази пролет научи за нападенията на анархисти срещу британски туристи в Каталуния: обругаваха ги, пръскаха ги със спрей, пукаха гумите на автобусите им. После, пак там, дойдоха терористичните акции, чиято кулминация според плана била взривяването на "Саграда Фамилия" - туристическата катедрала в Барселона, замислена от Гауди като „катедрала за бедните“.

Колкото и различни да Ви изглеждат тези два новинарски потока, между тях има нещо общо: народите започват да се вдигат на бунт срещу този централен ритуал на глобализацията. Младите левичари-автономисти от АРАН се борят срещу частното присвояване на печалби от индустрия, която изсмуква ресурсите на общността. Ислямо-фашистите пък са обидени от циничното излагане на неравенства, тела и култури, което ги маргинализира на глобалната сцена.

Да се готвят Париж, Лондон, Прага...

Но войната има и други измерения. Туристически градове като Венеция (55 000 постоянни жители, 20 милиона посетители годишно!) са практически унищожени от масовия туризъм. Само си го представете: върволици от хора се движат безспирно по централните улици, надничат в прозорците ви, търсят преживявания, напиват се. Все повече граждански асоциации се заемат да бранят градския си начин на живот. Не културата, пакетирана за туристите, каквато е споменатата ексцентрична катедрала. Културата, която градските активисти в Лисабон искат да върнат - това са кварталните магазинчета, атмосферата на уличките, хубавата храна, кварталното общуване. Амстердам пък, превърнат в нещо като нашия Слънчев бряг от британските туристи, се бои, че става огромен увеселителен парк – място, където не само се "пълзи" от кръчма на кръчма и от витрина с проститутки към следващата, но и се организират чудовищните 300 фестивала годишно. Музей е днес великата преди Виена, на път са Париж, Лондон, Прага.

"Агенти" примамват туристите с предложения за шумни партита и безплатни питиета.

Конфликтът се изостря още повече от юберизацията на тази индустрия, т.е. предлагането на частни квартири чрез платформи като Airbnb извън националните регулации. Уж настанявам в къщата някой познат, а всъщност печеля от един съвсем неизвестен клиент. Тази практика (заедно с нискотарифните полети и възхода на китайската средна класа) не само увеличи абсолютната маса туристи и позволи заобикалянето на данъчните закони, но и предизвика рязко вдигане на наемите в туристическите градове. Защото: ще даваш ли жилището си целогодишно на някой сънародник, ако можеш за няколко дни да изкараш същата сума? Предприемчиви бизнесмени изкупуват цели блокове като неофициални хотели – различавали ги по това, че на прозорците нямало цветя - няма жители, само приходящи. В Лисабон вече не правят договори за наем по-дълги от 3-6 месеца, защото цените непрекъснато се вдигат! И само си представете как изглежда това откъм младото португалско семейство, което опитва да намери начин да уреди живота си. В Германия този проблем е най-остър в Берлин. Тази страна възприе и най-радикалното законодателство - ограничи даването под наем на собствено жилище до 50% от площта му и въведе 100 000 евро глоба за нарушения на данъчното законодателство.

Не пътешественици, а консуматорски маси

Градските бунтове, подкрепени разбира се от традиционната хотелиерска индустрия, със сигурност ще доведат до мерки на европейско ниво. Впрочем много туристически места вече самостоятелно въведоха квоти за туристи – Помпей, Дубровник, будистките храмове в Непал, Антарктида. Някъде причина е застрашената култура, другаде - природата, но главното е раздразнението на хората от новия стадий в глобалната мобилност. Туристите нахлуват с парите си в жизненото Ви пространство, превръщат Ви в забавление, завъртат цялата енергия на града Ви около това да се опошлява наследството и да се продава кич. Това вече отдавна не са пътешествениците, които идват да научат, да общуват – това са консуматорски маси, които знаят, че трябва всяка година да бъдат някъде другаде, за да поддържат статута си на средна класа. Били ли сте в "Саграда фамилия"? Ах да, тази неоготика…

Масовият туризъм ражда нови жанрове - младежи в приятната фаза на т.нар. "балконинг"

Разбира се, има страни, като ударената от терористи Турция, или лакомата за постъпления България, които се радват на анти-туристическите настроения и призовават – ами идвайте при нас! Дали единството ни по въпроса обаче не е малко изфабрикувано? От една страна тече мощна битка срещу ликвидирането на природата от туристическия бизнес – и тя вече години е сред най-сериозните форми на гражданска мобилизация.

По-камерна е съпротивата на професионалните организации срещу подмяната и диснификацията на българската култура с цел евтинджийски цирк за пред чужденците. От време навреме става скандал с пиян руснак, скинари пребиват турист с неподходящ цвят на кожата. Не е без връзка раздразнението на обществеността от шума, дрогата, пиянските турове, проституцията по курортите – още не сме достигнали до истерията на туристически страни като Египет и Тунис, където то изби в тероризъм, но деморализацията е в ход. Добавете към картината и това, че туристическият бизнес у нас съдържа в структурата си възможност, ако не необходимост от корупция – подкупват кметове, кооптират полицаи, плащат за строителни разрешения, насъскват пресата срещу зелени организации. Кой има ресурс да прави това? Имаме представа, нали?

В България сме далеч от анти-туристическите бунтове, много съграждани добавят към доходите си със слугуване по морето, а икономисти и управляващи май по-скоро мечтаят Несебър да се превърне във Венеция. Но аз не бих подценявал недоволството, което неминуемо ще се надигне и тук, необходимостта от предварваща стратегия за привличане на по-малко, но по-качествени и платежоспособни туристи.

Заслужава ли си?

Дълго търсих колко се приходите от туризъм за миналата година – все попадах на това, колко хора били дошли и колко процента повече било от предната. В последна сметка открих, че чуждестранните туристи са оставили 6,6 милиарда лева – не чак толкова много на фона на деветдесет и нещо брутен продукт. Хубаво, че го има, вярно - добавя нещо към държавния бюджет. Но дали нямаше да е по-добре да инвестираме цялата тази медийно-политическа енергия в някакъв по-перспективен ресор? По-безопасен в социално отношение?


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Провал преди 3 години
На кой са приятни шумните орди размахващи селфи стикове??? Това не са туристи, нито пътешественици а единствено неграмотни фейсбук маниаци пускащи селфи след селфи от някое известно място.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47
Хайде нека сороссоидните ггниди да обяснят защо сега не се прилага Българският държавен стандарт от 1975 година за храните.

щото по това време ръсеха наред с ДДТ, понеже така повелявала савецката наука.
Съветския учен Мичурин е опитвал да кръстоса стоножка с пиле, за да има кълки за всички колхозници.
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65
Руснаците лоши са.

нещо не си съгласен ли?
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" От време навреме става скандал с пиян руснак" Скандал с шведи и англичани няма.Добри хора са.Руснаците лоши са.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът е най-голямото зло в световен мащаб, тих убиец. Наистина ми омръзна от цялата полемика около него и произтичащите от него решения. България беше по-красива и по-богата на интересни места във времената, когато туризмът не беше "развит".
62
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
БВП за 2016 година е 85.94млрд. лева.
И 6.6млрд. лева е много на този фон.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Сашко, на теб над 7 процента от държавния бюджет малко ли ти се вижда? Май да се върнеш в отделенията да поучиш аритметика.
60
3
 
2
 
! Отговори
ЕкоТалибан преди 3 години
Автора да се коригира незабавно,
На нас ЕкоТалибаните, като протестираме срещу Банско ни плащат от алпийските държави.
Ние ЕкоТалибаните протестираме, пишем жалби, водим дела, защото затова ни плащат. Няма да ни видите да садим дървета, за това пари не ни дават.
59
1
 
8
 
! Отговори
на снимката преди 3 години
Не плаж, а колония от пингвини...
58
3
 
19
 
! Отговори
Фронто преди 3 години
Когато обсъждаме туризмът по нашенско две неща не трябва да изпускаме. Първо-черноморието беше организирано като летовище за трудещите се съветски колхозници и колхознички-нагласата,направата, та и мисленето на проектанти е повлияно от онова време! Такава репутация имаме!Две - алчността на местните,всеки иска да печели,но алчността на нашите е свръх! И като ги съберем двете: лош имидж и алчни домакини-ето го резултата.
57
18
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Гадни туристи такива, ще ви забраним. По добре бедни с *** и с 5 лв в джоба, отколкото да сме богати, но да ни е шумно. Махайте се, западни пройдохи такива, не ви щем 345 милиона лева, които оставяте годишно. Аз имам коза, уфца, и магаре, и вие им пречите те да спят. Аз от тях изкарвам 300 лв на година! Няма да ми съсипете труда, мръсни английски *** с големи претенции. Не ме интересува, колко десетки хиляди българи работели в туризма. Щом пречете на магарето ми Марко да спи, Вън !
56
12
 
5
 
! Отговори
Келеш преди 3 години
Според мен не е най-мъдрото решение да се изгонят туристите като цяло, защото те наливат много пари в градовете които посещават и после хотелиерите ще реват, че имало криза.... Ако им е писнало толкова от шумните туристи, да обособят част от града/курорта само за чужденци и в тази част англичаните да се правят на воля на прасета колкото си искат..... Иначе в момента всичките, които са против туристите, не осъзнават, че заради тях са добре, но след дъжд - качулка е късно вече.
55
16
 
15
 
! Отговори
Ани преди 3 години
През 1980 те пуснаха на пазара "бабек", "дядо" и други гадости. Редяхме се на опашка за "Кучешка радост".
Дадох малко на кучето и то за малко да се гътне. Водих го на лекар.
СССР щеше да ни храни с нефт който имал Менделеевата таблица. Нищо че някои елементи от таблицата са вредни за човешкия организъм.
Въобще, социалистическа планова икономика. Туй ли са планирали? Мен не ми харесва!
54
3
 
15
 
! Отговори
гадно социалистическ преди 3 години
В България проблема е че човек няма къде да инвестира парите си. Гастарбайтерите са без пенсия и искат да си направят нещо за наемче за да им плаща пенсия. СерГея нагло се възползва и създаде балона от който нахално се възползва брат му като насочиха държавните пари към застрояване на черноморието. Така издърпаха трудно спечелените пари на работливите българи и създадоха бизнес на своите хора.
Всъщност туристическия бизнес е на загуба. Плащат го както навремето "евтината храна" на гърба на селян
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изгонете ги тези туристи, стига са ни носили пари !
кви са тия дроги, алкохол и секс, робите нямат право на веселие, само господарите им!
на робите им трябва спокойствие за да могат да работят!
52
1
 
8
 
! Отговори
Във Венеция преди 3 години
искат да се ЗАБРАНЯТ куфарите на колела за туристите, защото разбиват настилките на града!!! А тя пропада и не може да се кърти, тежки камиони да превозват материали!! Да се правят ремонти.. и каква е ползата от туристите в такъв град/...
51
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Млад антикомунист 51 Най голямата глупост на Ленин: Комунизма това е съветска власт плюс електрификация на цялата страна...Просто нали?
50
1
 
8
 
! Отговори
оня преди 3 години
Евала за анализа
49
10
 
7
 
! Отговори
s преди 3 години
7% от БВП са излишни? Моля ви, уволнете го тоя драскач.
48
16
 
1
 
! Отговори
AVE преди 3 години
KVA E TAA MALOUMNA STATIA BE BOKLUTSI?