Секс, алкохол, дрога, шум... Градове на бунт срещу туристите

В България не се притесняваме от нашествието на консуматорите
27 авг 2017 16:32, Александър Попов
79
Секс, алкохол, дрога, шум... Градове на бунт срещу туристите
Снимка: Булфото, архив

Това вече не са онези пътешественици, които идват да научат, да общуват. Това са консуматорски маси, нахлуващи с парите си, искащи забавления и очакващи да ги обслужваме. На места вече се бунтуват. Не обаче и в България, пише в свой коментар за "Дойче веле" Ивайло Дичев.

Българската публика сигурно е била изненадана, когато тази пролет научи за нападенията на анархисти срещу британски туристи в Каталуния: обругаваха ги, пръскаха ги със спрей, пукаха гумите на автобусите им. После, пак там, дойдоха терористичните акции, чиято кулминация според плана била взривяването на "Саграда Фамилия" - туристическата катедрала в Барселона, замислена от Гауди като „катедрала за бедните“.

Колкото и различни да Ви изглеждат тези два новинарски потока, между тях има нещо общо: народите започват да се вдигат на бунт срещу този централен ритуал на глобализацията. Младите левичари-автономисти от АРАН се борят срещу частното присвояване на печалби от индустрия, която изсмуква ресурсите на общността. Ислямо-фашистите пък са обидени от циничното излагане на неравенства, тела и култури, което ги маргинализира на глобалната сцена.

Да се готвят Париж, Лондон, Прага...

Но войната има и други измерения. Туристически градове като Венеция (55 000 постоянни жители, 20 милиона посетители годишно!) са практически унищожени от масовия туризъм. Само си го представете: върволици от хора се движат безспирно по централните улици, надничат в прозорците ви, търсят преживявания, напиват се. Все повече граждански асоциации се заемат да бранят градския си начин на живот. Не културата, пакетирана за туристите, каквато е споменатата ексцентрична катедрала. Културата, която градските активисти в Лисабон искат да върнат - това са кварталните магазинчета, атмосферата на уличките, хубавата храна, кварталното общуване. Амстердам пък, превърнат в нещо като нашия Слънчев бряг от британските туристи, се бои, че става огромен увеселителен парк – място, където не само се "пълзи" от кръчма на кръчма и от витрина с проститутки към следващата, но и се организират чудовищните 300 фестивала годишно. Музей е днес великата преди Виена, на път са Париж, Лондон, Прага.

"Агенти" примамват туристите с предложения за шумни партита и безплатни питиета.

Конфликтът се изостря още повече от юберизацията на тази индустрия, т.е. предлагането на частни квартири чрез платформи като Airbnb извън националните регулации. Уж настанявам в къщата някой познат, а всъщност печеля от един съвсем неизвестен клиент. Тази практика (заедно с нискотарифните полети и възхода на китайската средна класа) не само увеличи абсолютната маса туристи и позволи заобикалянето на данъчните закони, но и предизвика рязко вдигане на наемите в туристическите градове. Защото: ще даваш ли жилището си целогодишно на някой сънародник, ако можеш за няколко дни да изкараш същата сума? Предприемчиви бизнесмени изкупуват цели блокове като неофициални хотели – различавали ги по това, че на прозорците нямало цветя - няма жители, само приходящи. В Лисабон вече не правят договори за наем по-дълги от 3-6 месеца, защото цените непрекъснато се вдигат! И само си представете как изглежда това откъм младото португалско семейство, което опитва да намери начин да уреди живота си. В Германия този проблем е най-остър в Берлин. Тази страна възприе и най-радикалното законодателство - ограничи даването под наем на собствено жилище до 50% от площта му и въведе 100 000 евро глоба за нарушения на данъчното законодателство.

Не пътешественици, а консуматорски маси

Градските бунтове, подкрепени разбира се от традиционната хотелиерска индустрия, със сигурност ще доведат до мерки на европейско ниво. Впрочем много туристически места вече самостоятелно въведоха квоти за туристи – Помпей, Дубровник, будистките храмове в Непал, Антарктида. Някъде причина е застрашената култура, другаде - природата, но главното е раздразнението на хората от новия стадий в глобалната мобилност. Туристите нахлуват с парите си в жизненото Ви пространство, превръщат Ви в забавление, завъртат цялата енергия на града Ви около това да се опошлява наследството и да се продава кич. Това вече отдавна не са пътешествениците, които идват да научат, да общуват – това са консуматорски маси, които знаят, че трябва всяка година да бъдат някъде другаде, за да поддържат статута си на средна класа. Били ли сте в "Саграда фамилия"? Ах да, тази неоготика…

Масовият туризъм ражда нови жанрове - младежи в приятната фаза на т.нар. "балконинг"

Разбира се, има страни, като ударената от терористи Турция, или лакомата за постъпления България, които се радват на анти-туристическите настроения и призовават – ами идвайте при нас! Дали единството ни по въпроса обаче не е малко изфабрикувано? От една страна тече мощна битка срещу ликвидирането на природата от туристическия бизнес – и тя вече години е сред най-сериозните форми на гражданска мобилизация.

По-камерна е съпротивата на професионалните организации срещу подмяната и диснификацията на българската култура с цел евтинджийски цирк за пред чужденците. От време навреме става скандал с пиян руснак, скинари пребиват турист с неподходящ цвят на кожата. Не е без връзка раздразнението на обществеността от шума, дрогата, пиянските турове, проституцията по курортите – още не сме достигнали до истерията на туристически страни като Египет и Тунис, където то изби в тероризъм, но деморализацията е в ход. Добавете към картината и това, че туристическият бизнес у нас съдържа в структурата си възможност, ако не необходимост от корупция – подкупват кметове, кооптират полицаи, плащат за строителни разрешения, насъскват пресата срещу зелени организации. Кой има ресурс да прави това? Имаме представа, нали?

В България сме далеч от анти-туристическите бунтове, много съграждани добавят към доходите си със слугуване по морето, а икономисти и управляващи май по-скоро мечтаят Несебър да се превърне във Венеция. Но аз не бих подценявал недоволството, което неминуемо ще се надигне и тук, необходимостта от предварваща стратегия за привличане на по-малко, но по-качествени и платежоспособни туристи.

Заслужава ли си?

Дълго търсих колко се приходите от туризъм за миналата година – все попадах на това, колко хора били дошли и колко процента повече било от предната. В последна сметка открих, че чуждестранните туристи са оставили 6,6 милиарда лева – не чак толкова много на фона на деветдесет и нещо брутен продукт. Хубаво, че го има, вярно - добавя нещо към държавния бюджет. Но дали нямаше да е по-добре да инвестираме цялата тази медийно-политическа енергия в някакъв по-перспективен ресор? По-безопасен в социално отношение?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсъс сигурност има нещо в храната . и във водата има ...и въобще във въздуха ... нещо се движи из въздуха ... духове ли има? кво? и аз не знам ...
45
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде нека сороссоидните ггниди да обяснят защо сега не се прилага Българският държавен стандарт от 1975 година за храните. В който не се допускаше никаква химия или подобрители. Затуй ще живеете по 30 години, налегнати от болести, които не бяха известни преди
44
2
 
14
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Писаното може да е вярно за Барселона и Париж , но не и за България. При нас все още е достатъчно евтино да идеш на хотел и досега не съм прочел нито един от форума да се е похвалил, че е отишъл със семейството или приятели и са си наели апартамент във Варна или Бургас, камоли западни туристи. Единствените които наемат краткосрочно по морето са бекяри, дето се натискат в някой апяртамент/стая и по цял ден коват кофраж.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Млад антикомунисткажи на баба ти да си купи нов котлон :)
42
3
 
19
 
! Отговори
FarAwayMan преди 6 години
До Анонимен 32Приятелю, ти явно по това време си живял на друга планета... Хайде стига с платената носталгия по социализЪма. За това, което се случва в България днес сме си виновни ние, че го търпим !
41
2
 
16
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Това на снимката не е плаж , а развъдник.
40
2
 
2
 
! Отговори
67 годишен преди 6 години
До анонименИзвини ме - постинг 46 беше за 34
39
5
 
14
 
! Отговори
67 гддишен преди 6 години
До АнонименТова е най-голямата тъпотия, която съм чел. Да, имаше неща вкусно, но за богоизбраните. Шпека беше от крака и уши. В кремвиршите имаши сланина 70 %, а сигурно не помниш скандала с тоалетната хартия в тях.
38
18
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Брей , на доста хора още им е мъчно за Бай Тошо ! Това най точно показва какво голямо количество де-БИ-ли все още има в България ! Като изпукат всичките , тогава ще се оправят нещата . Няма да се върне никога правешкият се -лян -дур!
37
21
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 34Глупако , киселото мляко , ако не станеш сутринта в шест часа да се наредиш на опашка , нямаше как да го купиш , в малкия град не бяха и сънували да видят в гастронома луканка , салама беше пълен с хрущяли и костици , хляба беше истински , вярно , но го доставяха в хлебарницата единствено на обяд и ако и там не се наредиш на опашка , после не може да си купиш в целия град ! Не се изхвърляй , защото хората помнят!!
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сме си дали под наем задниците, нека да кротуваме!!!
35
4
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
То си личи, че даммочувствието ти е робско, но не си мисли, че другите около теб са същите.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всичко това се вади хляба на народа!!!!
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много късно се усещат че глобализацията е нож с две остриета. От една страна мутрите си пълнят гушата от друга вкарват в хазната стотинки а някои крият целият си оборот и не внасят и стотинки но пък иначе овцете тези дето рипаа и скачаа на един драгалевски *** на члена започнаха да го усещат този член все по надълбоко. Когато им казвах че ще дойде време когато ще се наденат те ми се смееха и ми викаха ти си луд за връзване. Е тогава аз бях лудият ама сега се видя кои са били по луди от мен!
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека пият,нека се забавляват-що не?Ама по курорти яко полиция и който наруши обществен ред -солената глобичка.И да се пълни хазната.
31
6
 
11
 
! Отговори
Тролминистър преди 6 години
Министър-курортистът Валери Симеонов ще отвори библиотеки във всички дискотеки.
30
17
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30 при Бай Тошо имаше един шпелков салам и беше вкусотия, имаше 2-3 вида луканки и бяха вкусотия имаше един кашкавал..Витоша и беше вкусотия, имаше сирене един вид и беше вкусотия, имаше едно кисело мляко в стъклени бурканчета и беше вкусотия...сега имаме по 50 вида от всичко и всичкото ***, соррос нещастен пррост!
29
12
 
24
 
! Отговори
До30 преди 6 години
И как като си бил на 10 години, може да твърдиш какъв е бил животът тогава. Явно много си бил проницателен, че да разбираш от икономика и търговия. А всичко беше евтино, защото имаше свръхефективно селско стопанство. Като казвам свръхефективно, не говоря празни приказки. Бил съм свидетел на посещение на автрийски агрономи в наши ТКЗС. Които с учудване гледаха модерните напоителни системи, вкарани под земята, кравефермите в които всичко бе механизирано. Айде чао, не ми се обяснява повече!
28
2
 
18
 
! Отговори
ТОРАНАГА преди 6 години
Това са най вече розовите и русите туристи. Род и Шийла от дъ мидландс. Ей нема по просто племе.Пияни китайки клекнали да повръщат не съм виждал още.
27
21
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
На 40 г. съм но не може всички да сме номенклатури нали се сещаш при тошо рома всичко беше пълна скръб!!!!