Скоро и у нас: При катастрофа автоматичен сигнал до 112

Парламентът ще дефинира понятието "електронно обаждане"
27 авг 2017 07:30, Красимир Ангелов
30
Скоро и у нас: При катастрофа автоматичен сигнал до 112
Снимка: Булфото, архив

Понятието "електронно обаждане" ще бъде въведено в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, става ясно в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, проект за чието изменение е внесен в Народното събрание тази седмица.

Нововъведението е в съответствие с европейското законодателство, съобщава "24 часа".

Става дума за спешно повикване от превозно средство към телефон 112, направено автоматично чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. Данните се подават към най-близкия център за приемане на спешни повиквания, а чрез мрежите на мобилните оператори може да се осъществи и разговор между пътниците и оператора на спешния телефон.

На този етап обаче не е съвсем ясно обаче дали българската система на 112 може да обезпечи технически това и евентуално кога ще стане.

С поправките се въвеждат промени и в Закона за българските лични документи, така че по желание на гражданина в личната карта и паспорта му да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис.

При регистрация на автомобили в КАТ пък вече ще се прави електронна справка в базата данни на държавата, в която първоначално е регистрирана колата.

Ако при годишния технически преглед на превозно средство пък се установи опасна неизправност, ще се свалят табелите му и ИА “Автомобилна администрация” веднага ще уведомява МВР за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
1
 
! Отговори
льоль преди 6 години
Сетила се Мара да се побара
7
1
 
17
 
! Отговори
Шлосер преди 6 години
Идеята е повече от вълнуваща, при положение, че става дума за спасяване на човешки живот. Лошото е че става дума за България. Тук на обаждане се чака по 30-40 мин. да дойде линейка, а си представям, ако е автоматично. Няма да ме учуди факта, че това е поредния номер да бръкнат в джоба на данъкоплатците.
6
1
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Скоро.....2050г.абе хора цялата система е в хаос,а те за какви неща мечтаят....
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този етап обаче не е съвсем ясно обаче дали българската система на 112 може да обезпечи технически това и евентуално кога ще стане----------------------------------------------------------------------------Напълно ясно е че НЕ МОЖЕ да стане! Тя и в нормални условия не работи
4
3
 
5
 
! Отговори
МакКонар преди 6 години
Поне издържах повече от ***!
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До поръчка Милия Андрешко, само пари и кражби са му в главата
2
4
 
23
 
! Отговори
поръчка преди 6 години
На запад това се прави с цел спасяване на човешки животи, а у нас ще бъде с цел облагодетелстване на мобилни оператори и за усвояване на едни пари...
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приемаме закончета, но кога реално това може да стане факт е друг въпрос... Хора без работа!