Икономисти: В скоро време Шенген ще се промени

В сегашния си вид не работи и няма да просъществува, смятат те
28 авг 2017 21:04, Екип на Bulgaria On Air
10
Икономисти: В скоро време Шенген ще се промени
Снимка: Bulgaria On Air

В скоро време няма да има Шенген или поне няма да съществува в същия вид, в който е в момента. Около това мнение се обединиха икономистите Лъчезар Богданов и Радослав Пашов в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR.

"Очевидно Шенген в сегашния си вид не работи и той няма да просъществува. Очевидно Дъблинското споразумение няма как да е устойчив модел", подчерта Богданов и добави, че в момента, в който се получи някаква криза, отворените граници се затварят.

Радослав Пашов посочи, че френският президент Еманюел Макрон е коментирал темата у нас в следния контекст: Забравете за стария Шенген, започваме разговори за новия. Според него по-скоро идеята е била да забравим да влезем скоро в сегашното шенгенско пространтво.

"Можем да влезем в еврозоната по критериите. Въпросът е дали сме готови. Време ни е, трябва малко смелост за тази стъпка. Със сигурност ще ни е по-добре в еврозоната", каза Пашов в студиото на Владимир Сиркаров по другата основна тема.

Лъчезар Богданов отбеляза, че големият въпрос е дали еврозоната ще бъде същата след 10 години. По думите му в някои от бъдещите сценарии има обща фискална политика, общи бюджети, общо издаване на дълг. В този ред на мисли, за да те приемат в еврозоната не е достатъчно просто да погледнат дали отговаряш на няколко номинални критерия, стана ясно от изказването му.

Икономистите коментираха и директивата за командировани работници - една от основните теми, които Макрон повдигна по време на европейската си обиколка.

"Има два разреза на проблема - неизбежното сблъскване между хора, свикнали да работят за по-високо възнаграждение и мигранти, които са готови да приемат по-ниско възнаграждение. Има и данъчен феномен, тъй като данъците се плащат в изпращащата страна", обясни Богданов.

Той е на мнение, че болката на част от европейските политици е, че се прави опит за заобикаляне на данъчното законодателство чрез регистрирането на фиктивни фирми в други държави.

Радослав Пашов допълни, че темата е важна не само за Макрон, а за всички лидери на западните държави. Той уточни, че става въпрос за ограничен брой хора - предимно строителни работници и тираджии.

"Това е повод да се повдигне въпросът за трудовия пазар в контекста на източването на социалните системи. Хубаво е тези вратички да се затворят, защото създават нелоялна конкуренция", каза още Пашов.

Вижте още по темата на Bulgaria On Air!
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък едни икономисти и в една телевизия.Хахахах.Само пълнят главите на обърканите хорица с бръмбари.На тези може да им повярва само някой , неизлизал от родното си село.
5
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са икономистите на Сорос и Америка за България.. Това даже не са унивеситетски преподаватели и учени от БАН ..
Института за Пазарна Икономика е фондация на Сорос..

Въобще икономиката не е наука , а религия за грабеж и робство..
4
3
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
От няколко години гледам господина в дясно, как ни поучава, бил топ икономист.Какво значи това? Колко фирми има, колко данък е платил, колко работници и семейството им храни? Всичко друго е мижи да те лъжем. Половината, да не кажа-2/3 от университетските ни преподаватели-икономисти, биха умрялиот глад и неспособност да се преборят с икономическите ни условия. Не от некадърност.Просто не са в обръчите.
А на този му плащат, за да говори.Парите, сигурен съм, не ги е изкарал лично той.
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Корона

Хапвай редовно глада не се знае как ще повлияе.
2
1
 
31
 
! Отговори
Корона преди 1 година
Цензурата за долния ми коментар е за "чyмa". И да, Исляма е чумa!
1
1
 
32
 
! Отговори
Корона преди 1 година
Не Шенген, а света ще се промени братя и сестри! Исляма е ***, която трябва да бъде спряна! Купувайте оръжие, и учете децата на Истината за Исляма!