Проверка установи: 1/4 от кантарите – извън нормите!

На търговците са наложени санкции за над 10 хил. лева
28 авг 2017 12:45, Анисия Иванова
9
Проверка установи: 1/4 от кантарите – извън нормите!
Архив: Булфото

Повече от 1/4 от проверените везни на пазарите в България не отговарят на изискванията, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В сезона на плодовете и зеленчуците, инспекторите на ДАМТН стартираха масирани проверки в цялата страна на лица, които използват везни при продажбата им на пазари, борси и временни пунктове.

В акцията се включиха и служители на районните управления на МВР, а екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.

Проверени са 392 търговски маси, като използваните на тях 424 везни са инспектирани за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, които удостоверяват съответствието им с изискванията към тях при употреба за търговски цели, за техническата им изправност, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

За 123 (29 %) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като 90 от тези везни не са предназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип или не са с оценено съответствие.

Останалите 33 несъответстващи везни са без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба, тъй като не им е извършена ежегодно изискуемата проверка.

По време на проверката за установените нарушения на Закона за измерванията са съставени 111 акта за установяване на административни нарушения, а в процедура за съставяне са още 8 акта. Очаква се наложените санкции в наказателните постановления да надхвърлят 10 хил. лв.

Основна част от проверките са следствие на получени сигнали от граждани за дадени пазари и/или сезонни обекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
102 преди 6 години
Та тези 10 000 лева от глоби няма да стигнат само за заплати на проверяващите....
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобите вашите бизнесмени не ги плашат те достатъчно кожи са одрали хем ще си платят глобите хем и за тях ще остане от големият пай. Елате да видите как се контролират везните в белите държави. При най малкото нарушение в теглилките конфискация на същите и затваряне на обекта от 6 месеца до 1 година в зависимост от провинението. А глобите са от 2 000 евро до 15 000 така търговците стават възпитани и уважаващи закона.
6
0
 
3
 
! Отговори
Румениге преди 6 години
Браво бе, 10 хил лева за 111 акта, което прави по 90 лв на акт, е големи актове големо нещо, ***!
5
0
 
11
 
! Отговори
С глас се смея преди 6 години
Мачкаме....напъвай Бойко....да не остане непроверена сергийка...не наказана баба или дядо ...как ши си позволят да сложат някой друг грам върху сметката !!! А това че заредих бензин 11литра и 200грама в 10 литрова туба...от никакво значение не е !!! Останалата част от коментира ми е само зведички...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идатна Женския пазар...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"като 90 от тези везни не са предназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип или не са с оценено съответствие." демек пак са китайски като проверените, но не са купени от правилния човек
2
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
елате на пазара в люлин там няма и контролна везна
1
0
 
18
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Проверете и огласете с имена дали измервателните устройства на бензиностанциите отчитат коректно. Ще има интересни резултати. Чакаме.