Бастунът на даскал Ботьо Петков – в музея в Калофер

Даряват на България къщата в Задунаевка, където е живял Ботев
25
Бастунът на даскал Ботьо Петков – в музея в Калофер
Валери Симеонов показва бастуна. Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов показа преди медиите бастуна на даскал Ботьо Петков - бащата на Христо Ботев. Реликвата е получена при посещение на правителствено-парламентарна делегация в Украйна.

Бастунът, който е в много добро състояние, ще бъде предоставен на музея в Калофер.

Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България след няколко месеца, съобщи още Симеонов.

Датата, на която Христо Ботев започва учителството си по български език и пристига в село Задунаевка, е 29 август 1866 г., на днешния ден. Едно щастливо съвпадение, коментира вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

Симеонов благодари на хората, с помощта на които бастунът се връща в България - Димитър Терзиев, председател на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, Антон Иванович Киссе и генералния консул на България в Одеса – Димитър Тучков.

Тучков със свои средства е закупил къщата в Задунаевка, в която е живял Христо Ботев и в която е спал Георги С. Раковски. Къщата била полусъборена и възстановена с лични средства на Тучков.

Вицепремиерът съобщи, че на разширено заседание в кабинета му днес с министри, представители на МВР, експерти, ще се обсъждат законови промени, които да облекчат сънародниците ни от трети страни.

Те са свързани с облекчаване на режима за получаване на синя карта и удължаването на срока, за който се дава тя, както и с ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Полупатриот преди 6 години
Щастие е за нашият народ,че през 20 17 година са открити два значими предмета от годините на Възраждането-1)Автентичното Евангелие на Васил Левски с преписки от него и 2)бастунът на Ботьо Петков.
10
1
 
1
 
! Отговори
Киссе преди 6 години
А някой да знае какво стана с това Евангелие на Апостола? Дали не замина за чужбина?
9
1
 
4
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 6 години
Извършеното от господин Симеонов и патриотите около него за откриването и опазването на бастуна на великия баща на гения на България Христо Ботев-Ботьо Петков, е повече от похвално и величав пример за милеене и опазване на богатото ни историческо наследство. Хвала,хвала,вам ,чеда,на България.Но... защо повече от година някой си Герчо предлагаше за продан,с благотворителна цел, автентичното ,,Евангелие на Васил Левски,,никой не откликна,освен двама-трима,които гласуваха с ,,да,, и нищо повече. И
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патерицата на мутрите от ГРОБ.Самият той мутра.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
6
6
 
1
 
! Отговори
Dino преди 6 години
Bravo na Simeonov!
5
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Ботьо Петков ако се върне от...миналото,ще почне да ги...налага с бастона си наред;от Боко Тиквата...надолу.Ха познайте...защо.
4
4
 
5
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Менте е !!! Тоя пак е извъртял някоя далавера !
3
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
какво иска да ни каже,този ***,че Христо Ботев,на 18години е бил учител във Влашко ли,досега б.димитров ни лъжеше,сега почна и черкезина,да ни взема за мезета.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koe точно е бастуна на снимката?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мястото му е не в музея, а при себеподобните му в парламента. По-големи вастуни от тях няма