Братушките и България – неверни митове и вярна статистика

Избираме по-често ЕС, сочи статистиката. Но не винаги изглежда така
29 авг 2017 18:00,
702
Братушките и България – неверни митове и вярна статистика
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност "от векове за векове" между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така, пише Иван Бедров в "Дойче Веле".

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС. Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България. Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености - Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна - българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но не достатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Цифрите не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Всички тези числа не са повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НСИ- 2016 Г ЧУЖДЕНЦИ В БГ С ЦЕЛ ТУРИЗЪМ ГЪРЦИЯ 1 157 062, РУМЪНИЯ 1 743 697, ТУРЦИЯ- 1 312 895, РУСИЯ 589 844, УКРАЙНА 342 214, МАКЕДОНИЯ- 562 844- ВСИЧКИ КОМЕНТАРИИ СА ИЗЛИШНИ, КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ- ВЛЕЗ В НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ЗА 2016 Г ЗА 2017 НЯМА ДАННИ- ИМА ТАБЛИЦА ПО МЕСЕЦИ.
439
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** трябва да са наясно, че членството на България в ЕС и НАТО не подлежи на ревизия.
438
8
 
6
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
До Крали Марко Гад ***! В ада, там ти е мястото! Предател путинофилистик!
437
9
 
12
 
! Отговори
ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ преди 6 години
СТАТИЯТА НА БОРЯНА ПАВЛОВА Е АБСОЛЮТНО МАНИПУЛАТИВНА. В НАГЛОСТТА СИ ЛЪЖЛИВОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЖУР НАЛЯ, ДОРИ ПРЕДСТАВИХА ЕДНО АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КАКВОТО Е ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕПО ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ КАТО ГОЛЯМ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ. НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ТОВА СЕ СЧИТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ХОРАТА И ПРИРОДАТА, САМО В БЪЛГАРИЯ - ТЪРЖЕСТВЕНО ГО ОТКРИВАТ!!! БОКО И КОМПАНИЯ СА ПОЛУЧИЛИ СОЛИДНА КОМИСИОНА ЗА ПОРЕДНОТО СИ ПРЕДАТЕЛСТВО,А ПРОСТИЯ НАРОД Е УСПАН ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. ДОКОГА НАРОДЕ????
436
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ФИЛИТЕ- ОБИЧАЙТЕ СТРАСТНО И НАПОИТЕЛНО КОГОТО СИ ИСКАТЕ, ЗАЩОТО ЛЮБОВТА Е НАЙ ВИСШАТА ФОРМА НА ДОБРОТА, НО ДОКАТО ОБИЧАТЕ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ- МОЛЯ НЕ МРАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ И В ЧАСТНОСТ НЕЙНИЯТ НАРОД, КОЙТО ЖИВЕЕ, ОБИЧА, РАБОТИ СВОБОДНО И ИМА АЛТЕРНАТИВА ДА РАБОТИ, ПОЧИВА И ПЪТУВА КЪДЕТО СИ ИСКА, А СЛЕД КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ ЩЕ МОЖЕ ДА ПЪТУВА СВОБОДНО И ДО КАНАДА. БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТРУДОЛЮБИВИ, ЧЕСТНИ И ДОБРИ ХОРА СПРЕТЕ ДА НИ МРАЗИТЕ, НЕОБЯСНИМО Е ДА ОБИЧАШ НЯКОГО А ДА МРАЗИШ СЕБЕ СИ И НАРОДА СИ.
435
9
 
9
 
! Отговори
Я, НЕ ЛЪЖЕТЕ преди 6 години
САМО КОЙТО НЕ Е БИЛ НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ И Е ТОТАЛЕН ЛЪЖЛИВ ***, МОЖЕ ДА ПРЕИНАЧАВА ИСТИНАТА. ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН СЕ "ВЪРЗА" ИМЕННО ОТ РУСКИТЕ ТУРИСТИ, КОИТО СА ТОЛКОВА МНОГО ДОРИ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ/СЕВЕРНОТО ИМ Е ПРИОРИТЕТ/, ЧЕ В ЕДИН МОМЕНТ СЕ ЧУДИШ, КЪДЕ СИ-САМО РУСКА РЕЧ! В ЗАВЕДЕНИЯТА, МАГАЗИНИТЕ ПЕРСОНАЛЪТ ГОВОРИ НА РУСКИ, ДОРИ С БЪЛГАРИ.МЕНЮТАТА, РЕКЛАМИТЕ И ПР, -САМО НА РУСКИ.ДОРИ УКРАИНЦИТЕ ГОВОРЯТ НА РУСКИ.НА СЛЪНЧАКА-САМО МИЗЕРНИ ЗАПАДНЯЦИ-АЛКОХОЛИЦИ И МУТРЕНСКИ ***
434
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите са най-големите врагове на България. Нанесли са по-големи вреди и са избили повече българи, отколкото външните врагове на България.
433
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито военнопрестъпника Путин, нито народ, който ограбва и избива съседите си могат да ни бъдат "братушки". Който ги смята за такива да отива при тях.
432
11
 
11
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
БРАТЯ СМЕ СИ И НИКОГА НИКОЙ НЕ ЩЕ ГО ПРОМЕНИ. ДЪРЖАВИ И ПАКТОВЕ СЕ СЪЗДАВАТ И РАЗПАДАТ. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА. ХР.ПАМЕТН. А .НЕВСКИ ,ПАМ. НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ,РУСКИ ПАМЕТНИК. КОСТНИЦАТА В ПЛЕВЕН ,ПАРКА СКОБЕЛЕВ ,ШИПКА ,СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГРАДОВЕ , СЕЛА , УЛИЦИ. ЕДНА МАЛКА РУСИЯ. КУЛТУРНИ ЦЕНТРОВЕ УЧИЛИЩА ,ИСТОРИЯ ЗА КОСМОСА ,ОБЩА РЕЛИГИЯ ,ОБЩА АЗБУКА ,СХОДНА ДУШЕВНОСТ. ЩЕ НАДЖИВЕЯТ ВРЕМЕТО И ценностите НА ЗАПАДА. ИЗМАМНИЯТ БЛЯСЪК ЗА НЯКОИ ХОРА ,НО НЕ ВСИЧКИ.ОБИЧАМЕ ВИ РУСКИ БРАТЯ !!! БЪЛГАРИЯ Е С ВАС
431
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЖАЛКО ЗА ХУБАВИТЕ МЛАДИ РУСКИНЧЕТА!!! сЛЕД 30-ТА СТАВАТ МАТРЬОШКИ!!!
430
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента рекорда за ожънато зърно за ГПС - управляван комбайн за 24 часа се държи от руски комбайн и надвишава холандския рекорд към 4 пъти ;)))А Холандия има, не е като България... И е предишния рекорд. Преди 6 рекорда, защото последните 6 са руски ;)))От руска техника ;)))
429
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 601Тая долнопробна прорускс оропаганда я води на русофилското сборище край Копринка, както ти казах. Ако знаеш руски, в което се съмнявам влез в Росстат и виж какво произвежда *** и не лъжи повече.И
428
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич, бъди реалист. Остави половите членове. В крайна сметка България е в ЕС, НАТО и е същзник на САЩ. Понякога обаче, трябва да си гледаш интересите, а не да се подчиняваш ба чуждуте, само защото няколко продажни дЖурналя и още няколко продажни политици продават твоите интереси за дребна печалба в собствения си джоб.
427
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантизма няма никакви инвестиции е България, а за сметка на това инвестира като невидял в Русия. Защо, нали сме приятели а Русия им е враг? ;)))Колко нещастно неумен трябва да си за да си българин - евроатлантик? ;)))
426
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам, сигурно нищо не произвежда ртусия ;))За пример - само в краснодарския край има 8 завода за селскостопанска техника с общ дневен капацитет, надхвърлящ годишните нужди на България ;)))4 от заводите са на големи евроатлантически фирми, които дори и9 не са мислили да правят заводи в България. Другите 4 са си руски и работят предимно за износ за Европа и южна америка ;)))
425
12
 
7
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
От зомбирания русофил разбрах, че Русия произвеждала. Исвен иръжие, виенни конфликти и хибридни пропагандни войни руската *** нищо друго не произвежда.
424
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сигурно, щом казваш ;)- Няма да лъжеш я ;)))Навярно и си вярваш ;)))Можеш ли да си представиш канадските и американските фирми сами да си намалят печалбите със санкции? На мен ми е трудно. А на теб? Знам, за твоя интелект всичко е лесно ;)))
423
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Силата на Сибир се строи с бързи темпове ;))) Китай не е спирал нищо. Само предпочете финансирането да дойде от руснаците, което значи и че печалбите от транспортирането ще са за руснаците ;)))
422
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не произвежда Русия!Нефта и газта се добиват от фирми от Канада и САЩ!Дори това не могат да правят русите!
421
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кои руъски фирми работят на загуба. Обаче, както казах, от 15 - те най големи платци на държавата, 12 зависят на 100% от Русия. А те внасят 96 - 97% от парите в хазната на България ;)))