Черно море – най си е добре! Половината българи там това лято

Оставаме си доминиращите туристи в родните курорти
170
Черно море – най си е добре! Половината българи там това лято
Снимка: Булфото, архив

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над милион и триста хиляди пълнолетни българи са почивали на морето ни, а още на половин милион явно им предстои да го посетят.
 
Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 800 пълнолетни българи.

Още по темата

37% от анкетираните заявяват, че са били на лятна почивка – това означава около 2 милиона души.

А 68% от тях твърдят, че са избрали българското Черноморие, което е над милион и триста хиляди. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава , че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие  през този сезон.

С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София.
 
Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници, което ясно показва, че в родните курорти българският турист остава доминиращ.
 
В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 000 българи.

Още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната.

Според анализаторите от "Галъп интернешънъл" очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние.
 
Други 700 000 пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят, през това лято.
 
Дейността на Министерството на туризма се одобрява от малко над 50% от пълнолетните граждани, а близо една трета са по-скоро критично настроени.

Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80% от интервюираните.

В огромното си мнозинство българите искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи.
 
Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: ляточерно морекурорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
2
 
! Отговори
скънка преди 6 години
76,добре, няма да вярвам на очите си, а на теб, понеже ходиш в Гърция;)#75-на теб няма дори да си правя труда да обяснявам,че си далеч под моето интелектуално ниво,след като не можеш да направиш разлика между 'скънк' и 'скункс'. В Парга съм бил с родителите ми, когато ти може би си събирал пари да видиш "София и що е то трамвай" ;)Хари, мерси за инфото.Понеже има много нови коментатори, които едва ли са прочели по - долните.Драги мои,не натрапвайте мнението си,а споделяйте,коментирайте.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука у шоплъка под нашето море, разбораме бяло море, па незнам на другите места как е :)
63
1
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Като продължение на предишния си коментар ще препоръчам най-вече остров Кефалония. Стига се за един ден с колата и час и половина с ферибот. Бях там две седмици и не повторих плаж. Невероятни гледки и кристално чиста вода. Нощувка 80 евро за четирима в студио. Спалня, две отделни стаи за децата и кухня с трапезария, отвън морава с маса, столове, с шезлонги с изглед към остров Закинтос /през сезона-края на юли/. Частен паркинг- безплатен. Двадесет минути до Аргостоли за вечеря и разходка.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71а знаеш ли аз защо ходя по други държави и на места по нашето море освен златната ви Гърция - защото там не сте в такова количество и наистина природата си заслужава
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях в Парга (за скункса, хари и компания пояснявам, че не става дума за Прага). Е на светлинни години е от нашите курорти (ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МОЕ). Обичам България, но не можах да се преборя с простотията тук.
60
7
 
3
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До скънка до 65подкрепям, има и няколко добри ресторанта в Синеморец, но задължително да посетиш и плаж Силистар малко по-на юг. В самия Синеморец плаж Бутамята (всяка годи се пълни все повече но няма как) и другият на Велека са много красиви. Също наблизо е плаж Липите, но там е по-диво не е за всеки ;)
59
2
 
15
 
! Отговори
фен на гърция преди 6 години
до скънкаНе че нещо, обаче в Гърция също има ресторанти/таверни. Аз като отида се спуквам да ям октоподи на скара, миди саганаки, калмари с фета и т.н. Това с готвенето в квартирата е въпрос на предпочитания. Аз обикновено не го правя, защото и за мен това не е почивка. Но повярвай ми, да си купиш прясно уловена риба от пристанището и да я метнеш на скарата си има своите вкусови преимущества.За мен лично най-положителната разлика е на плажа- обслужват ме вместо да плащам рекет на разни бичета
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз се прецаках миналата година на нашето море, въпреки че аз под нашето разбирам бяло море :) та верно те цаката навсякъде за всякакви глупости, като почнеш от космически цени за паркинг, минеш през изцакване за чадър, та стигнеш и до цакането с бирата, това последното най ме дразни, абе мразя да ме цакат с топла бира :) и верно сме се превърнали като некакъв СССР курорт, яко совецки нагляри дето си мислят че всичко им е бащиния
57
13
 
6
 
! Отговори
скънка до 65 преди 6 години
Всички вие, които се оплаквате, защо нито един от вас не посочи къде е бил!?Срам ли ви е?Че плажувате на бунгало в шкорпиловци,а иначе сте по Крит,Халкадики?:DМой приятели бяха на Синеморец. Там водата гарантирано е кристално-чиста,плажната ивица-огромна. Не успях да стигна това лято до там,но след като видях снимки,другата година вместо в бунгало на халкадики, ще си взема 5* хотел там.хайде, орая мера!
56
6
 
4
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До справедливсамо за пример - две места са в твоя коментар - и плажовете и на двете са чудесни, на север Крапец и Болата нещо говорят ли ти? смешковци такива :)
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие какво искате да е нашето черноморие, след като всички които разбират от тоя бизнес в страната работят в Испания, Италия и Гърция
54
2
 
17
 
! Отговори
криста преди 6 години
Веднъж като види човек какво значи чисто море, спокойни плажове и да усетиш удоволствието да не ти стъпват по главата няма да се колебае какво да избере. Изборът няма да е в полза на хубавото ни Черноморие - ами за всеки влак си има пътници е казал народът . И добре, че е така .
53
3
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
В интерес на истината , последните години и Северна Гърция се напълни с доста *** и освен това с неприятни румънци. Поради тази причина от две години насам съм на Пелопонес. Все още е далече за тези с хладилните чанти а и има такси по магистралите. За ценители препоръчвам и острови като Кефалония, Закинтос, където рядко могат да се видят родни селяци.
52
8
 
6
 
! Отговори
скънка преди 6 години
но ако гледаш да удариш сляпото с евтини хотели,евтини нощувки и евтини ресторанти, ще получих нискокачествено обслужване,нискокачествена храна,нискокачествени условия. Провери хотел "АНЕЛ" в Созопол например и ми кажи какво не ти харесва там?!?а такива слабисти като #57(2233) говорят празни приказки. КАК ВЕДНЪЖ НЯМАХ ПРОБЛЕМ С ХРАНА,МУТРИ,ПЛЕЙМЕЙТКИ,т.н. Но,както казах, общуването е двупосочен процес.замислете се ;)
51
7
 
6
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Анонимен 52това е положението, чули са така и тровят и обиждат по адрес на хората във форума - до там им стига възпитанието и културата - да си ходят по Гръцко, по-добре за нас. Благодаря на скънка и още един двама анонимни - както и той каза - явно има и тук там нормално мислещи хора
50
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че тези бройки са доста измислени. Къде са анкетирали тези 800 човека? По селата ли, в София ли или в по-големите градове на България. Най-вероятно извадката не е представителна за България, а даже и за района, в който са анкетираните - само определени хора се съгласяват на подобни анкети.Второ, интересно ще е дали приходите от туризма по морето ще отговарят на този брой туристи, с който се хвалят в тази статия. Защо ли си мисля, че приходите ще са за стотина пъти по-малко туристи?
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52Ти виждал ли си някога Бяло море или Йонийско, та ми говориш за "кристална вода във фекално море.
48
9
 
9
 
! Отговори
скънка до #56 преди 6 години
Здравей,градски, със селски се обръщай към приятелката си или към компанията си.Общуването е двупосочен процес. Най-малко от всичко толерирам някого, на който си давам парите, а той е арогантен.Не ги търпя.И след като ти казвам, че не съм срещнал такова отношение за последните 7 години,няма защо да лъжа.Нямам каквато и да е привилегия,за да промотирам бг черноморието. Просто мразя характерното за българина овчедушие,което се изразява пряко с тези почивки в Гърция например..
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе наред с всичките проблеми по нашето море в последно време и много руски шлпки се навъдиха, много ме дразнят с гейския си език, та затова предпочитам някъде на друго място
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До скънкаМежду другото, сега като се замисля, наистина черноморието последните няколко години е доста по - добре. Дали пък причината не се крие във факта,че пълнежът плажува по Гърция?--------аве селски кого лъжеш... на кой му пука къде "плажува пълнежа" като собствениците са едни и същи - мутри и се.лендури?За кво по дяволите ще ходя в Оксидден да пълня гушата на оня *** Божо Кравата ?Кое му е по-д-брото?