Картел ли? Пълним резервоара с 20 лв. разлика – в зависимост от веригата

Най-скъпо си е в София, разликата – над 30 стотинки
Обновена: 29 авг 2017 12:29 | 29 авг 2017 12:23, Мария Захариева
59
Картел ли? Пълним резервоара с 20 лв. разлика – в зависимост от веригата
Снимка: архив, Reuters

С 34 стотинки поскъпва масовият бензин А95 от морето до София. Така разликата при пълнене на един среден по размер резервоар от 60 л може да излезе около 20 лева според това къде зареждаме. Това показва проверка на в. "Стандарт", направена на базата на личен опит и въз основа на актуалните данни в специализирания сайт https://bg.fuelo.net.

При средна цена на горивото от 2.00 лв. в петък, 25 август, разликата е 17 на сто.

Още по-фрапиращо е разминаването в цените на дизела в различните части на България - до 42 ст. При средна цена от 1.98 лв., това е 21%.

В последния работен ден на миналата седмица бензин А95 на най-ниска цена можеше да бъде зареден в бензиностанция на бул. "Русия" в Добрич, както и на бул. "България" в Русе - 1.77 лв. за литър.

От веригата VM Petroleum на лидера на ПП "Воля" Веселин Марешки най-евтино в петък продаваше бензин А95 бензиностанцията в Габрово - 1.79 лв. за литър.

В класацията следват цените на бензина в бензиностанция Ботевград - 1.81 лв./л, и отново в обект на Марешки в Горна Оряховица - 1.82 лв./литър.

Най-евтин дизел в петък продаваха "ЛУКОЙЛ" в Сливен - 1.69 лв./литъра.

Допреди година градът с най-ниски цени на бензина и останалите горива у нас беше Варна. През последните месеци обаче се появиха доста ценови конкуренти.

Прави впечатление например, че цените на горивата в най-големия ни пограничен и традиционно скъп град - Русе, вече повече от година са едни от най-ниските цени у нас. Така например в Русе най-евтино А95 можеше да се намери за 1.82 лв./литър. На тази цена масовият можеше да бъде зареден и в обектите на същата верига бензиностанции в Айтос, Бургас, Пловдив и Разград. В същото време бензин А95 в двата търговски обекта на Веселин Марешки във Варна се предлагаше със стотинка по-скъпо - за 1.83 лв./литъра.

Традиционно София си остава най-скъпият град у нас по отношение на цените на горивата. Така в края на миналата седмица бензиностанции предлагаха А95 за 2.10 лева.

Като цяло най-скъпо течните горивата наистина се продават в столицата, но отделни обекти - шампиони по цени, има далеч извън нея. Така най-скъпият масов бензин в петък се предлагаше на бензиностанцията на "Шел" на ГКПП Калотина, както и на трите обекта на същата верига на автомагистрала "Тракия" 2.11 лева.

Най-скъпият дизел също се предлага далеч извън София - от "Бултрейд" в Омуртаг - 2.11 лв./л.

Оказва се, че има сериозна разлика между цените на горивата в рамките на града в обекти на една и съща верига. Сериозна е например разликата между цените на обикновения бензин в "Шел Дианабад" и "Шел Бели брези" в София - съответно 2.10 и 2.04 лв.

Още по-фрапиращи са разликите в цените на обектите от една верига в различни краища на България. Така например на бензиностанциите на "Петрол" - на бул. "Източен" в Пловдив бензинът струва 2.09 лв., а в цитираните по-горе обекти във Варна и Русе - по 1.82/литъра.

При такива сериозни разлики в цените на горивата е редно преди да тръгне на дълъг път, човек добре да си направи сметката.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензинчето щеше да е 2,49 лева навсякъде, ако не беше Марешки. Това е истината. Чакаме правителството да го предложи на президента за орден.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 54
Абе Герге, колко бензиностанции в страната са с цени под на Марешки? Десетина. От толкова стотици.
53
3
 
18
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Да е жив и здрав Марешки. Иначе всички 2.06 лв. Зареждам само във VM с благодарност. А останалите бензиностанции свалиха цената и под него. Защо не го направиха преди това. Нали цената бе еднаква, а картел нямаше. Зареждайте на VM. Горивото е хубаво и е подложено на постоянни проверки, провокирани от Валентин Златевци и тем подобни. Бъдете лоялни кък Марешки.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марийче, да ти имам реторичния въпрос в заглавието. Та нали Марешки говори за картел, ма оввца?
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бург


Най-голямо търсене в Бургас и пазар
50
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 година
До Рали
Математека се учи след като се научиш да четеш.
Картел ли? Пълним резервоара с 20 лв. РАЗЛИКА ...
49
2
 
3
 
! Отговори
Рали преди 1 година
Днес.бг май не са учили математика... Как ще напълниш резервоар от 60 литра за 20 лева при положение, че литърът е около 2 лева??? То цената трябва да е 33 стотинки, че да го напълниш за 20 лева... Няма такива 'журналисти'
Само аз ли се питам?
48
4
 
4
 
! Отговори
Сети се защо преди 1 година
До Анонимен

една от най-качествените нафти ако не и най-качествената е на Ромпетрол понеже доколкото знам я зареждат от рафинерията в Румъния а Не от Нефтохим Бургъз
нищо че Ромпетрол е дъщерна компания на фирмата майка ОАО Лукоил
сети се колко имат доверие руснаците на г-н Златев и компания
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В лошата Русия А-95 е 0.80 лв/литър.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпочитам да зареждам на Ромпетрол. Добре е нафтата но въпроса е, наистина ли е румънска или поредната измама. Малко по-скъпа е но засега не съм имал проблем. През зимата над минус 10 слагам бутилка газ в резервоара, нямам доверие на никой. Или 2-3 литра бензин на пълен резервоар. Когато зареждам в Италия, колата лети. А у нас е като спъната, и 2 литра повече гори. Не стига, че е скъпа а и некачествена. Преценете колко се печели от един литър.
45
0
 
4
 
! Отговори
СССР преди 1 година
...кой кара влака.
44
0
 
5
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Ш'се сетите вие...
43
0
 
1
 
! Отговори
До русенец преди 1 година
Ти от толкова работа явно нямаш време да обясни какво България. Навсякъде е така, не само при вас.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недейте да давате САЩ за пример за ниски цени на горивата, те са си ги заслужили. Като почнем и ние да изапваме тонове бомби където трябва, тогава ще ги гониме тях.
41
0
 
16
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
"традиционно скъп град - Русе" ?!?! Кой точно е писал дописката и стъпвал ли е в Русе през последните години?! Този, славен някога град в момента е жалко подобие на населено място. Сутрин, пътувайки за работа около 6 сутринта, за 20 минути виждам две-три зомбита. Или пияндета, или друсалки. В 19, града е пуст като пустиня. Масово се работи в шивашки фирми за по 450 лева месечно. С болка, като второ поколение русенец - това е мъртъв град.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (39)

Изобщо не ми ги хвали. Зареждам от тях повече от година и почна да пуши яко. Почнах да сипвам от друга верига и пушилката почти изчезна (рядко и то на "***" газ). Просто част от бензиностанциите са франчайз и правят каквото си искат. Само външно си приличат.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Америка се продава на галони. Един галон е около 4 литра. В зависимост от много неща, галона е до 3 USD или по наш курс, 4.50 - 4 литра. А те внасят също. Далаверата е огромна у нас. Печели Бай Суджук който поддържа картела. На него не му дреме за българина, важното е да му се снася докато е на власт. Даже за подигравка Суджука направи комисия която да разследва, има ли картел. Оказа се, че.....няма????? Нагъл, дебел и проЗД чичка. Но той не е виновен, с Ние, че го търпим толкова време.
38
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтиното винаги излиза по-скъпо...
Зареждам си с картите за намаление в Лукойл и проблеми с горивото не съм имал...
Ще спестя 5 лева, ако заредя при Марешки, а после колко ще дам за ремонти?!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте ли разбрали, Мутрето от село Б дето ни резили по света, прибира част от милиарда който потъва в джобовете на управници. Да ви припомня, в гадната Америка маржа на литър гориво е от един / 1 / до два / 2 / цента. У нас е до 40 стотинки. Мутрето и Вальо Златев прибират голяма част от плячката. Е, има и за слугинажа. В Македония е около 1.55 лева. У нас около 2 лева. Тези които подкрепят Мутрето и го хвалят са съучастници в грабежа и бедността на българина, да се тътри първи по бедност.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нефтохима работи на загуба, въпреки че произвежда най-скъпия бензин в Европа. Да ги ожали човек, как работят на загуба само заради идеята .... и не плащат и лев данък.

Да се отървем сами от монопола. Купувайте от бензиностанции, които не зареждат от Лукойл!