Пропаст: Шефовете с осигуровки на 1500 лева, работниците – на 500

С най-високи доходи и осигуровки са работещите в нефтодобива
29 авг 2017 14:30,
89
Пропаст: Шефовете с осигуровки на 1500 лева, работниците – на 500
Снимка: архив Reuters

Шефовете у нас се осигуряват на три пъти по-висок доход, отколкото неквалифицираните работници. Средният осигурителен доход на всички 137 хил. ръководители от 85-те икономически сектора у нас е 1553 лв. На другия полюс е една от най-многолюдните групи заети - хората без специална квалификация, които са близо 300 000 души. Техният среден осигурителен доход е 504 лв. Това показват данните на Националния осигурителен институт за средните осигурителни доходи във всички 85 сектора, в които са заети 2.036 млн. българи към май тази година. Средният осигурителен доход на всички тях се е повишил до 837 лв., или с 6% спрямо миналата година.

Най-много българи са заети с услуги за населението, търговия и охрана - близо 407 хил. души. Техният среден осигурителен доход е 542 лв. 297-те хил. души, които са машинни оператори и монтажници, се осигуряват средно върху 733 лв.

Техниците и приложните специалисти са над 192 хил. души, които се осигуряват средно върху 1124 лв. Специалистите са 244 хил. души и средно се осигуряват на 1356 лв., пише "Сега".

Заетите в 1/3 от всички икономически сектори се осигуряват на среден доход под 700 лв. Само един от икономическите сектори може да се похвали със среден осигурителен доход над 2000 лв. Това е производството на кокс и рафинирани нефтопродукти - в него работят 1758 души и те се осигуряват средно върху 2158 лв.

Върху заплата от над 2000 лв. обаче се осигуряват шефовете в общо 15 сектора. Логично с най-ниски осигурителни прагове - около минималната заплата, са работещите в професии, неизискващи специална квалификация. Сред тях има и по-ниски от минималната заплата средни доходи, което би трябвало да означава, че тези хора не са на пълен работен ден.

Според данните на НОИ най-добре платени са работещите в производството на кокс и рафинирани нефтопродукти. В сектора има 200 ръководители, чийто среден осигурителен доход е 2512 лв. и с него те излизат на първо място сред всички свои колеги и заети. С 2449 лв. специалистите в този сектор са на второ място. Техниците тук също се осигуряват на над 2000 лв. (на 2247 лв.). Тук дори неквалифицираният персонал е добре платен - осигурява се на 891 лв., тоест над средната сума за всички сектори. Това обаче са много малка група хора - 51 души.

Шефовете в добива на метални руди са следващите добре платени - 345-те ръководители тук се осигуряват на по 2346 лв. средно. А специалистите в сектора се осигуряват върху 2064 лв. Средният осигурителен доход за сектора обаче е 1621 лв. В него са заети общо 6650 души.

Шефовете в производството на лекарства, на автомобили, на електрическа енергия, на тютюневи изделия, на безалкохолни напитки, във водния и въздушния транспорт и др. сектори също декларират осигурителен доход над 2000 лв.

Най-зле платени са шефовете в сектора "друг пътнически сухопътен транспорт, товарен автомобилен транспорт и услуги по преместване". 8300 ръководители в този сектор декларират най-ниския среден осигурителен доход - 626.52 лв.

Секторите с най-много заети са сред тези с най-ниски осигурителни доходи. Най-много хора работят в търговията - близо 338 хил. българи. Те се увеличават минимално (с около 4 хил. души), а средният им осигурителен доход расте - към май тази година е 745 лв., а миналата година е бил 711 лв. В хотелиерството и ресторантьорството работят 126 хил. души, които се осигуряват средно на едва 508 лв.

Строителството е третият по численост сектор със 114 хил. заети. Средно те се осигуряват върху 653 лв. В производството на облекло работят официално 84 хил. души, чийто осигурителен доход е 562 лв. Миналата година е бил 521 лв. Най-ниско платеният сектор е ремонт на компютърна техника, на лични и домакински вещи и др. В него работят не малко хора - над 22 600, а техният осигурителен доход е 443 лв. Тук най-вероятно става дума основно за почасова заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Не си управител...изедник си :-)
74
0
 
13
 
! Отговори
Е сега ли разбрахте преди 6 години
Ето защо българските управляващи са ***, глухи и слепи! Прогледнаха в "пропастта" след 28г. "демокрация"! Народ(ът), обаче, и той не пада по-долу от "своите" управляващи (го) - продължава да ги търпи, въпреки че намаля с 1/3(демек с 2500000). Това е положението - *** народ - слаба държава!
73
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви харесва - напускате и или търсите друга работа, или си правите собствена фирма.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как с 1500 лева на месец, има кола за 200000 и къща за милион.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като лекар който пише болнични ще Ви кажа че няма значение от заеманата длъжност от управител до работник всички са осигурени на 460лв така пише в договорите които ми предоставят за изписването но месторабота .Имайки впредвид че у нас всеки вика че няма да работи за 500лв.вие си направете извода дали тези работници получават тези 460лв или повече на ръка- но ги осигуряват на 460лв .Това е част от батака в България .Сива икономика съществува и тя в разцвет .
70
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Байгания!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме държава не от 3-я свят, от 8-я сме. Но, всеки народ си заслужава търпимостта.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам с какви темпове се вдигат заплати и пенсии - умрели сте всичките да ви осигуряват на 1000лв. заплата. Накрая пак ще е едно голямо нищо. Странно ми е било винаги човек да разчита на осигуровките си в нашата родина.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 71 Те хората са принудени да взимат пари под масата, защото иначе са изритвани от фирмите ни. Обясних ти го в 74 ти пост.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 71от 74Обясних ти- аз съм наясно че сам съм се съгласил да ме осигуряват на мин. заплата. И един ден ако не дай си Боже доживея пенсия на никого няма се сърдя , а ще кретам с ниска пенсия. на мен сега ми трябват парите докато съм млад...след 30 години за к'во ще ми е тази голямата пенсия?
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в една фирма от 6 години. Осигуряван съм винаги на минималната работна заплата, но получавам двойна в действителност. Много народ идваше през годините в тази фирма и им споменават каква заплата ще получават и започват работа и след като разбират че са осигурени на мин. заплата питат шефа: К'во става? Кви са тия осигуровки на 420 лева? Нали взимам 900 лева? И шефа на другия ден ги е уволнил. На мен не ми трябва осигуряване- няма да стигна пенсия и без това ...на 70 години ще е пенсиониране
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕ сме равни!Шефче,внимавай да не стане като в Англия в края на 19 век-работниците вбесени от експлоатацията на труда,ниските заплати и безхаберното отношение на капиталистите,са започнали масово и умишлено да повреждат машините на които работят! Именно поради подобни причини са се събрали един богат и един умен човек,Маркс и Енгелс и са сътворили марксистката идеология в първоначалния и вид!Бачкатора работа ще си намери,ама ако ти потроши машините отиваш на мама си у оная работа!
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам онези,които сега се съгласяват,да бъдат осигурявани на минимална заплата и да вземат пари под масата,не са ли наясно,че един ден ще получават минимална пенсия и ще оревават форумите и площадите?!
62
2
 
6
 
! Отговори
see you преди 6 години
аз се правя , че работя, шефа се прави , че ми плаща.......то затова сме на такъв хал..........що не станат всички шефове и да спрем да се мерим
61
10
 
3
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Тези които си търсят правата се усигоряват на реалното другите мишкуват после шефовете виновни нале...А като вземат на ръка е добре нале.
60
0
 
11
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
до 65 така е.....но навън са минали през това и са го преживяли там като можеш те поощряват и ти предоставят възможност да се развиваш, курсове, придобивки, по висока заплата щото знаят, че и доходите на другите и приходите на фирмата ще се увеличатдокато тука няма връзка между даваната заплата и приходите на фирмитена умеещия се гледа като на конкуренция, която застрашава установените вече във фирмата служители ....и трябва да се смачка
59
1
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
всички сме наясно, че изнесените данни не отговарят на реалността като се задължи всички плащания да се осъществяват с карти, ще се засекът реалните доходи и разходи на домакинствата. това, че се осигурява и плаща данъци на 450 лв., а получава в плик 2500 лв........ ако се направи това ще се удари веднага и корупцията затова няма да стане нито скоро, нито в този вид
58
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бачкал съм много, бачкал съм и малко. Колкото и да съм се старал да бъда максимално полезен за фирмата, някъде това изобщо не се отразява на заплатата, а в една от фирмите се отрази с 20% увеличение на заплатата само еднократно за 5 години. Разбрах че няма смисъл да се правя на по-шеф и от собственика и да си хабя нервите и времето за няколко лева в повече.
57
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против шефът ми да взима повече пари от мен, но при няколко условия.1. Да плаща на работилниците и служителите си достойно. А не купих си яхта и джип, ама нямам пари да ти вдигна заплата.2. Да разбира поне малко от малко за какво изобщо става дума, а не да е поредния парашутист спуснат отгоре с пари от нелегален бизнес.Защото той може и да е създал фирмата само за параван за да си пере парите, ама аз завися от тази заплата.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е б.лгаристанци