Изнесохме оръжие за €1 млрд. – за Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан

Продали сме предимно бомби, торпеда, снаряди, ракети...
30 авг 2017 07:00, Мария Захариева
64
Изнесохме оръжие за €1 млрд. – за Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан
Снимка: Reuters, архив

България е изнесла оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 година, което е с над 370 милиона евро повече от 2015 г. Това показва новият годишен доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Комисията, която е към министъра на икономиката, издава разрешенията за износ на оръжие. Право да изнасят имат фирмите, получили лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, ръководен от министъра от отбраната. В двете структури влизат експерти от МИ и МО и от службите.

По силата на европейски регламенти комисията е длъжна да публикува годишни доклади, посочващи стойността на износа, реализиран към всяка една държава, както и категорията на изнесените продукти, свързани с отбраната, без да дава информация за конкретните фирми и сделки, пише "Труд".

2016-а е поредната година с огромен ръст на тази тип търговия, като освен това данните сочат, че сделките стават все по-сигурни. От издадени разрешения за 1 258 938 626 евро са реализирани сделки за 1 015 310 105 евро.

За сравнение през 2015 г. междуведомствената комисия е издала разрешения и удостоверения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на обща стойност 1,4 млрд. евро, а са реализирани доставки за 642,5 млн. евро.

През 2014 г. разрешенията са за 828 милиона, продажбите – за 404 млн. евро. През 2013 г. съответно – 491 млн. и 235 млн. евро.

Най-голяма част от осъществения износ миналата година е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия (виж графиката). Това затвърждава тенденцията от 2015 г., когато на първите места места бяха Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан.

За сравнение – през 2014 г. държавите, купили най-много оръжие от България, бяха Ирак, Афганистан, Египет, Алжир и Индия, а през 2013 г. – Индия, Канада, Афганистан и САЩ.

Износът за Ирак през 2016 г. е за 259 297 996 евро, а за Саудитска Арабия – 238 988 457 евро. През 2015 г. сумите бяха съответно 159 625 160 евро и 92 442 253 евро.

Общо за двете държави ръстът е двоен и достига близо милиард лева. А износът за Близкия Изток сумарно вече е над половината от общия обем – 536 059 476 евро, докато през 2015 г. беше 282 080 442 евро.

Български фирми са осъществили износ за общо 94 държави през 2016 г. Изнасят се основно снаряди и боеприпаси.

За 370 090 790 евро е износът на продукти от категория ML 4 – “бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях“. За 358 896 772 евро е износът на продукти от категория ML 3 – “Бойни припаси и взривателни устройства".

По закон докладът подлежи на одобрение от Министерския съвет и от Народното събрание. Миналата година процедурата премина без никакви дебати. През 2014 г. в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм от Външно министерство изразиха позицията, че "става все по-обезпокоителен профилът на Република България като износител на въоръжена и специална продукция за определени държави“. От МВнР посочиха, че това са "дискусионни дестинации, спрямо които голяма част от страните членки на ЕС прилагат политика на откази и въздържане".

Тогавашният председател на комисията Кирил Цочев от АБВ обяви, че забележките на Външно "могат да бъдат приети като пожелание".

"Няма как скандинавските държави или Хонолулу да купуват такова специфично оборудване от България", заяви и заместник-министърът на икономиката Любен Петров от СДС.

"Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак", заяви преди година тогавашният икономически министър Божидар Лукарски, лидер на СДС. 


64
Още по темата: оръжиеОръжияИзнос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да не видят хаир тия които ги продават БЕ ЛЕШ..ЕР,ДА НЕ БИ ОРЪЖИЯТА САМИ ДА УБИВАТ А НЕ ТИЯ КОИТО ГИ КУПУВАТ???Значи България "светицата"да не продава а другите да пълнят гушите!!ПЪК И ЕТО, КАСКЕТИТЕ ДЕТО САМО ЛАЯТ КОЛКО ПЕЧЕЛЕЛА БЪЛГАРИЯ ПРИ ХУБАВИЯ ЦОЦИАЛИЗЪМ ОТ ОРЪЖИЕ МОЖЕ ДА СА ДОВОЛНИ,НАЛИ БЕ ТАВАРИШШИ!!!Или пак нещо не ви е наместен както трябва хахахаха....
49
7
 
4
 
! Отговори
rtyhtr преди 1 година
Дано им приседнат на тия дето са ги продавали! хаир от тези пари да не видят!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги

е и?
47
2
 
10
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Даваме пари да строим ограда против бежанци в същото време и ги въоръжаваме :) ?
46
0
 
5
 
! Отговори
cxbfffd преди 1 година
Супер- икономиката трябва да се развива. "Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение" - как може в името на комисия контролираща продажбата на оръжие да има израза ' неразпространение на оръжия". По закон доклада бил пред обобрение на Мин. съвет и Н. събрание. Нещо ми звучи като метереолозите с тяхния годишен доклад за валежите - и после сядат и гласуват дали да го приемат...
45
2
 
6
 
! Отговори
защо ли! преди 1 година
До Анонимен - След 1989 г. няма един американски или ЕС завод в България за самолети, ракети и т.н.

Да не са балами американците и от ЕС да си вкарат технологиите тук! Нали цял свят знае с кого си има работа! Ако имаше лустрация, може би щяха да потръгнат нещата.
44
6
 
8
 
! Отговори
САУДИТСКА АРАБИЯ преди 1 година
е СПОНСОР на ГЛАВОРЕЗИТЕ от ИДИЛ в СИРИЯ. Хайде не ни правете на балъми. Нали има сертификати за краен получател. Как българско оръжие се намери в АЛЕПО. А оня американец от ЦРУ, дето гръмна на полигона тук и загина за кого купуваше оръжие....
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лично познавъм едни такъв търговец. Преди войната си лижеше раните, а жена му на две места работеше. След Крим изведнъж изрипна - две нови коли висок клас, нов апартамент, къща строи, постоянно пътуват, жената напусна и двете работи, все скъпи и лускозни двехи и вещи. Навириха носове и с тях не се говори. Само се чудя, как спят, харчейки кървави пари.
42
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен45

Мислиш ли, че ако не го купят от БГ оръжието, нямя да е от другаде?
Ама трудно се мисли с вата в главата.
41
0
 
6
 
! Отговори
Джъстиса преди 1 година
Безумно човечество
40
3
 
4
 
! Отговори
Даола преди 1 година
Въпросът е къде отиват тези пари ?Българската статистика трябва да направи достояние на народа парите от износ, митнически такси и други подобни / извън данъците/ как се включват в годишния бюджет на държавата и за какво се разходват.Защо никой от редакторите на този сайт не направи следваща стъпка и когато като папагал повтаря информация, която четем днес навсякъде да събере данни за анализ и отговори на въпросите, които поставих.
39
10
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Според руските еничари дето коментират тук, трябва да не продаваме оръжие, да не работят ВМЗ и Арсенал и 50 000 да останат без доход на улицата. Спомняте ли си по времето на Орешарски и БСП как работници от ВМЗ протестираха и продаваха златни пръстени за храна.
38
1
 
13
 
! Отговори
Коджакафалията преди 1 година
Оръжията не убиват хората ,а хората се избиват ако не ние други ще продават.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Най-голяма част от осъществения износ миналата година е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия (виж графиката)"
Ей омръзна ми от Вашето евтино сайтче.. като имате наглостта да копирате чужди статии и да ги публикувате като Ваши поне плагиатствайте цялата статия, а не само текста..
36
5
 
12
 
! Отговори
9К51 преди 1 година
Дядо Тошо беше голям тарикат /за разлика от днешните ни управници, които не знаят да се пазарят с "новите ни братя"/ построи военни заводи, които произвеждат предимно боеприпаси по руска /съветска/ техническа документация 122 мм, 152 мм снаряди за САУ-та /2С1 Гвоздика и 2С3-Акация, 122 мм реактивни снаряди за РСЗО "Град"и стрелково оръжие. За тези продукти винаги има търсене, особено в Африка и Азия ... ще оставим настрана въпроса кой стреля с нашето оръжие ...
35
1
 
8
 
! Отговори
аман преди 1 година
Много внимателно нагли търговци и техни мекерета навремето ни прецакаха с над 4 000 000 000 живи долара ..Изнасяли сме оръжия без пари з аирак либия и други страни уж че сме щели да получаваме петрол от тех..

Натрупания дълг ни го нахакаха д а го плащаме и досега

Да с е проверят плащанията
34
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнесоха но от заводи построени с помощ от СССР. След 1989 г. няма един американски или ЕС завод в България за самолети, ракети и т.н.
33
1
 
15
 
! Отговори
пена преди 1 година
Ние ли сме го изнесли или едни чичковци с много дебели връзки? Аз поне не усещам да съм забогатял от въпросния износ...
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токомисионните са ясни, ама поне хората в заводите заплати взели ли са, или това е екстра?
31
3
 
16
 
! Отговори
военен. преди 1 година
бранша печели, а Българската Армия фалиирала тотално - откъм военни, униформи, техника и т.н.