Бедни, богати... МОН за черно-белия учебник: Право на избор!

От просветното министерство уверяват, че не делят децата
Обновена: 31 авг 2017 12:01 | 31 авг 2017 12:00, Веселина Йорданова
108

Страница на учебник за 8 клас по литература.

"Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца". Това заявяват от МОН във връзка с дискусията за учебници за "бедни" и "богати", след като най-масовото издателство "Просвета" предложи два варианта за 8 клас - цветен и черно-бял.

От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30% - бел. ред.) и по-лек. Имало го по предмети, които позволяват това.

От сайта на "Просвета" е видно, че за 8 клас черно-бял вариант има на учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и др.

Репликата на шефа на издателството Никола Кицевски пред БНТ, че по-евтиният вариант е за "притеснени родители", допълнително взриви общественото мнение в социалните мрежи.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира Кицевски преди два дни.

От МОН посочват още, че наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива (от Общата европейска езикова рамка) да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, коментират от просветното министерство.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания, обобщават от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
12
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
Предсравяте ли си как изглежда тази новина на съгражданите ни от общото, европейско семейство. Как според *** от МОН един човек, който от осми клас е учен, че е с 30 % по евтин от другите и е черно-бял, може да се конкурира с детето от Швеция или Уганда, което учи и се храни и се придвижва от и до училище с държавни пари. Това е позор за България!
69
4
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Прав си.Искам да добавя нещо за самочувствието.Когато границите бяха затворени, бях под 10 г. По дрешките ни личеше чии татковци пътуват в чужбина. По това, което правеха за училището, личеше кои от тях са на шефски позиции.Само че най-надутите,кресливи и с претенции да са центъра на света бяха щерката на пощенския раздавач, на една работничка-вдовица и на фризьорка в квартално малко салонче! Освен материално притеснени, бяха и грознички, и слаби ученички, а училището ни беше елитно, столично
68
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 72 преди 6 години
Е няма как да те убедя в 3 реда...дали чета..Само в България...имам няколко стотин тома...които вече 100% ги има в "Читанката" онлайн...хиляди съм платил досега за книги!Започнаха нашите навремето с Косе Босе..Тошко Африкански..Приказки на Шехеразада...Жул Верн..Майн Рийд...Рафаел Сабатини...Джек Лондон ...Конандойл ..и ме научиха САМ да търся автори, които са ми харесали..Изчел съм хиляди томове..и продължавам...в метрото...при лекаря в чакалнята...винаги, когато намеря време!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникТова не доказваq че четеш, а че притежаваш или плащаш за книги.Но добре.Ще се аргументирам- кога ти остава време да робfтиш, да четеш книги и да четеш и пишеш тук във форума?Това е личен въпрос и би било нахално да настоява да ми отговаряш.Моята библиотека не е толко впечатляваща като твоята.Последното ми покупка бяха трите тома на Чудомир от 1970 година,Тази придобивка ме зарадва много.Сега започнах да ги чета. Имам нова книжна цел, но не ми стигат парите..D
66
1
 
7
 
! Отговори
Де факто разделени преди 6 години
в разни категории са децата в Бг. Някои имат богати родители и са облагодетелствани по тази причина.Други са толерирани и безплатно снабдявани с какво ли не за сметка на данъкоплатеца.Това не е от днес. В недалечното минало,когато уж бяхме равни, имаше идалеч по-равни от останалите.Като се върнем още по-назад във времето, пак ще видим сегрегация по различни показатели.Затова се питам, учебниците за "притеснени" родители не са ли все пак глътка въздух за работещите от етническото мнозинство?
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черно бял или цветен учебника не се отваря .
64
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 68 преди 6 години
Адмирации! Много точен коментар!
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме е-учебници за училищата, НО имаме еврокомисар по цифровизацията DDD
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък мисля, че се преекспонира прекалено много.Когато аз бях ученик (не чак толкова отдавна) имаше деца с нови учебници, имаше и такива със стари (или ги бяха купили втора употреба или имаха по-голям брат или сестра).Абсолютно по никакъв начин не са се деляли децата и никой не е обръщал внимание кой с какъв убебник е.
61
2
 
3
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В рийдъра ми KOBO AURA имам заредени около 500 тома...личната ми библиотека във Франкфурт засега заема 1 стена ( български, немски, английски )...сметката ми в Audible.de е около 380? ( караме се с жена ми заради нея)
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от МОН няма ли да спуснат някакви Бонуси за добрите
59
1
 
4
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Това показва , че тия там, MON, са абсолютно без мозък.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникТи как мислиш?............Аз пръв попитах.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамноте че няма електронен вариант н аучебниците за училищата.Без значение цветни или безцветни.А уж сме в ЕС и НАТО и също така сме в 21 век, нали сме там?
56
1
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ти как мислиш?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, ти четеш ли книги?
54
1
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Какво нецензурно имаше в поста ми, че си идвам през лятото в отпуска, и ходя на кино с брат ми?Та го изтрихте
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерсъвото не дели децата но наличието на два варианта е повод за раделение между самите деца, ощр един повод който ще предопредели едни като богопомазани а други като втора ръка. Срам е през 21 век всеки да има смартфон а да не могат да се напечатат цветни учебници ... Нали уж сме в ЕС и НАТО !!!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по-бедните трябва ли да седят на задните седалки на автобусите :)?
51
1
 
4
 
! Отговори
така си е преди 6 години
До АнонименПри капитализма умните и работливите са добре,затова отиват там,където има капитализъм.Тук остават некадърните,да ги командве учения "парле ву франсе"