Бедни, богати... МОН за черно-белия учебник: Право на избор!

От просветното министерство уверяват, че не делят децата
Обновена: 31 авг 2017 12:01 | 31 авг 2017 12:00, Веселина Йорданова
108

Страница на учебник за 8 клас по физика.

"Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца". Това заявяват от МОН във връзка с дискусията за учебници за "бедни" и "богати", след като най-масовото издателство "Просвета" предложи два варианта за 8 клас - цветен и черно-бял.

От издателството уточниха, че съдържанието е едно и също, но черно-белият учебник е по-евтин (с 30% - бел. ред.) и по-лек. Имало го по предмети, които позволяват това.

От сайта на "Просвета" е видно, че за 8 клас черно-бял вариант има на учебник по български език, по литература, по математика, по философия, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда и др.

Репликата на шефа на издателството Никола Кицевски пред БНТ, че по-евтиният вариант е за "притеснени родители", допълнително взриви общественото мнение в социалните мрежи.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира Кицевски преди два дни.

От МОН посочват още, че наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива (от Общата европейска езикова рамка) да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, коментират от просветното министерство.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания, обобщават от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радичков казваше: Духовността отстъпи пред материалното. "Едно време хората с пачи пера изписваха златни слова, а ние днес със златни писалки пишем патешки мисли." Нищо ново под небето!
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние"...........черните учебници не пречат на учителя. пречат на самочувствието на децата,а и те са жестоки,ако започнат да се присмиват на по-бедните дечица. ама то така ....за едни майка,за други - мащеха.... и след 7-8 год. - терминал 2....щом са втора ръка в родината си,щом са нежелани......
88
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Поредната пушилка за отвличане на вниманието.
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За най-богатите трябва да има цветен текст с 32 милиона цвята, буквите да са в постоянно изменяща се дъга. Черно-белите букви са за бедняците.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
черните учебници са за новите ни европейцичерните братя от Ирак и Афганистани те са хораи те са европейцичерни и без снимка на пророка
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учебникът не е комикс, цветният печат пречи на ученето и четенето. Учебниците задължително трябва да са малки и леки, от негланцирана хартия.
84
1
 
15
 
! Отговори
Ст.Цанев преди 6 години
Какво очакваш от колониална територия.Политиците ни са обикновени бакали,по култура,по манталитет,по стремежи,по размах-дребни шмекери,никакъв идеализъм,никакво чувство за мисия.Не е нужно да си Ванга,за да предвидиш докъде можеха да ни доведат такива хора...
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ, заслужаващ съдбата си...
82
1
 
10
 
! Отговори
wut преди 6 години
Или примерно издателствата да направят по-достъпни цените, вместо изкуствено да делят учебниците на богати и бедни.
81
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
:-)Няма демонология....имаше друго обаче интересно История на богатите....и то на старите родове...Морган...Рокфелер...Ротшийлд...ама ми изчезна още докато бях ученик
80
1
 
3
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До бай хда а *** мон трябва да дава пари за таблети ....
79
1
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До *** 83Знаем, че книгата по принцип е безценна, но се поинтересувай от архивната стойност на това томче, може да се изненадаш приятно... :)
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникМоже...не съм мислил...ама като казваш...от Ницше имахме томче "Тъй рече Заратустра" с твърди корици...и подвързано....не помня 1918 издадено...може и да струва нещо...не съм гледал на нещата от тази страна ;-).......D Остави Ницше, виж нямаш ли нещо по демоналогия Деломеланикум, DE UMBRARUM REGNI NOVEM PORTISАко намериш нещо от сорта, свиркай.D Ще заботаеем и двамата.
77
1
 
8
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
капитализам, брааатистински, див, ....побългарен:-))))
76
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Може...не съм мислил...ама като казваш...от Ницше имахме томче "Тъй рече Заратустра" с твърди корици...и подвързано....не помня 1918 издадено...може и да струва нещо...не съм гледал на нещата от тази страна ;-)
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 79Блазя ти. Сигурно имаш библиографски съкровища.
74
1
 
8
 
! Отговори
Циник до 79 преди 6 години
Мда....сигурно просто съм "случил" на родители!Бог да ги прости...дядо ми е бил ( като по-заможен ) съосновател на селското читалище....някои книги в къщи бяха с Ъ голям...още
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 72Опитай с "Моята библиотека" онлайн.........Е, недей така, де. D Кой не знае Читанката, кой не е слушал за нея? Друго имах предвид, както да е, няма значение.
72
1
 
10
 
! Отговори
Циник до 72 преди 6 години
Опитай с "Моята библиотека" онлайн...браво на подържащите я...напълно безплатно...както казват немците - "Където има желание...има и път..!"
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
май има Ученически Стипендии трябва да се изчете кой какво има право ?