Вълчев даде заден ход: Без черно-бели учебници!

Министърът ги нарече "образователна дискриминация"
Обновена: 31 авг 2017 16:41 | 31 авг 2017 16:03, Веселина Йорданова
33
Вълчев даде заден ход: Без черно-бели учебници!
Красимир Вълчев. Снимка: БТА, архив

Черно-белите учебници няма да се разпространяват. Това обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Още по темата

В това са го уверили от издателството преди началото на пресконференцията. По думите му черно-белите учебници са "образователна дискриминация".

Вълчев заяви, че разпространението им е в противоречие с политиката на правителството, което застава зад образователната справедливост и равните житейски възможности, предаде БТА.

По-рано в съобщение от МОН обаче заявиха, че наличието им е възможност за избор.

Казусът възникна, когато от "Просвета" обявиха, че ще пуснат на пазара цветни и черно-бели учебници по един и същи предмет за осмокласниците, за да могат учениците от по-бедните семейства да си купят по-евтини.

"Делението на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото, макар и едно от многото на пазара", коментира още министър Вълчев.

По думите му факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

Въпреки това ние ще променим наредбата така, че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че една такава възможност ще се използва за ценова дискриминация, каза Вълчев.

По думите му и в момента някои ученици закупуват учебници "на старо", но очевидно проблемът е в посланието.

Министърът уточни, че няма решение по казуса в Софийската математическа гимназия, но според него поведението на директора е в посока, обратна на очакванията към него.

Няма решение за въвеждането на дисциплината "История и религия" в средния курс на обучение, каза още Вълчев.

По думите му законността на учебните заведения на католици и протестанти в нашата страна ще бъде решена с промените в Закона за вероизповеданията, който се очаква да бъде разгледан в пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има училища, където въобще ходят с по една тетрадка в задния джоб.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе целта е опростачаване на нацията!Друго обяснение няма!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно! Сега всички са богати.DDДаже е доказано.Виц-Докажи, че това е триъгълник.-Триъгълник е, кълна се!
9
3
 
9
 
! Отговори
Уффф преди 6 години
Навремето всички учебници са били черно-бели, но това не е осакатило ничие мислене.Осакатено е останало мисленето на онези, които не разгръщат учебник.Сега на едни такива им дават безплатно всички учебни пособия, а на тях им е все тая дали картинките в учебника ще са цветни или не.
8
0
 
16
 
! Отговори
пешев преди 6 години
Виждали ли сте по-гадно, по-безгръбначно, по-неграмотно и по- нечистоплътно нищожество, от това на снимката? Сега го вижте по-добре! Това нищожество е ГЕРБаджийският "просветен" министър? не ви ли побиват тръпки, българи и докога ще търпите тези корумпирани, полуграмотни и безскрупулни банкянски простаци? Докога?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NqkojАма защо да няма и черно-бял вариант?! Много деца учат от преснимани учебници, защото им излизат по-евтино. Освен това, след 8 клас не учат по "картинките", по-важен е ткста. А и с какво ще е "дискриминираща" черно-бялята математика, литература, английски език...???
6
0
 
8
 
! Отговори
Разгеле! преди 6 години
Да си отдъхнат онези, които трупат печалби в тази област.Сега, щат не щат, онези родители, които плащат всичко необходимо, за да учи детето им, ще се бръкнат по-дълбоко в джоба!Дали по-притеснените в материално отношение ще бъдат избавени от унизителни сравнения? Не! Това няма да се случи! разликата в материалното състояние на семействата проличава по много начини."Цветно" мислене? Светът е достатъчно цветен, за да развие добре този аспект на мисленето у децата.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами на черните и *** "събратя" да им се раздадат черни учебници,а на белите ,бели учебници и проблема е решен!
4
2
 
12
 
! Отговори
Unufri преди 6 години
Честито! Сега всички родители, без значение бедни богати, ще трябва да купуват от скъпите :)
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя само като му видиш ЕнтЕлигентната физиономия и ти става ясно защо се случват такива неща. Поредния бушон, който си чака момента на изгаряне.
2
0
 
18
 
! Отговори
111111 преди 6 години
А кой ще възстанови парите, похарчени за печатането им? И кой ще бъде наказан персонално за дискриминационното решение да бъдат разделени децата според финансовите възможности на семейството? А, господине?
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....и цъфнахме...и завързахме!