Вълчев даде заден ход: Без черно-бели учебници!

Министърът ги нарече "образователна дискриминация"
Обновена: 31 авг 2017 16:41 | 31 авг 2017 16:03, Веселина Йорданова
33
Вълчев даде заден ход: Без черно-бели учебници!
Красимир Вълчев. Снимка: БТА, архив

Черно-белите учебници няма да се разпространяват. Това обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Още по темата

В това са го уверили от издателството преди началото на пресконференцията. По думите му черно-белите учебници са "образователна дискриминация".

Вълчев заяви, че разпространението им е в противоречие с политиката на правителството, което застава зад образователната справедливост и равните житейски възможности, предаде БТА.

По-рано в съобщение от МОН обаче заявиха, че наличието им е възможност за избор.

Казусът възникна, когато от "Просвета" обявиха, че ще пуснат на пазара цветни и черно-бели учебници по един и същи предмет за осмокласниците, за да могат учениците от по-бедните семейства да си купят по-евтини.

"Делението на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото, макар и едно от многото на пазара", коментира още министър Вълчев.

По думите му факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

Въпреки това ние ще променим наредбата така, че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че една такава възможност ще се използва за ценова дискриминация, каза Вълчев.

По думите му и в момента някои ученици закупуват учебници "на старо", но очевидно проблемът е в посланието.

Министърът уточни, че няма решение по казуса в Софийската математическа гимназия, но според него поведението на директора е в посока, обратна на очакванията към него.

Няма решение за въвеждането на дисциплината "История и религия" в средния курс на обучение, каза още Вълчев.

По думите му законността на учебните заведения на католици и протестанти в нашата страна ще бъде решена с промените в Закона за вероизповеданията, който се очаква да бъде разгледан в пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Mari преди 6 години
Голям проблем, но не и за учениците! Политиците като няма за какво да се заядат, търсят под вола теле!!! В осми клас почти никой не си купува учебници, ходят с една тетрадка по всичко! Издателствата само имат интерес!!! Явно имат лоби в парламента!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
Абв5 преди 6 години
...А защо черо-белите учебници не ти дадат безплатно на учениците..
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята си е много хубава, подхода в обяснението е неправилен. Трябваше да се каже, че ще се издават учебници за Металисти и за чалгаджии. Щеше да е интересно да имат избор децата, не по цена, а по предпочитание. И сега след толкова коментари да експериментират и пуснат на еднаква цена и цветни и черно-бели. Ще се изкупят всички, сигурна съм!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава и без автомобили за богати, а други - за бедни!Да произвеждат само една марка, един-единствен модел и всеки да може да си го купи.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът се решава като се изтегли скъпият вариант и всички са с евтини черно-бели учебници. А кардиналното решение е оставка на тези некомпетентни хора.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много Т-реакция на Правителството.Защо обръщат внимание на идьотите¡
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таблет, флашка и това е :) Нито ще тежи, нито ще се мачка.
25
0
 
3
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
В България всеки който има 2000 лв в банковата сметка се прави на богат. За черно-белите учебници няма пазар! Хахахахахаха
24
0
 
8
 
! Отговори
Гатю преди 6 години
*** герберски !
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задния ход се нарича оставка, заедно с *** в екипа на този човек. Защо позорят правителството???
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така сочно ни обясняваха вчера, че различните по цвят учебници били с мисъл за бедните! Но мисленето в това министерство е в дългосрочна липса! Поне един там да можеше да мисли!
21
0
 
14
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Оставка!
20
0
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
А защо не забранихте скъпия вариант, за да преборите "дискримнацията", която видяхте?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако целият клас събере пари и купи един комплект учебници и после всички си го копира,т това прави ли ни бедни или ни прави тарикати?И издателствата дали ще са доволни?Лично ще имам грижата да се опитам да прокарам идеята в нашето училище, защото ни предизвиквате и защото сте непоправимо алчни, неостри и нагли и то 15 дни преди новата учебна година.Водете си политическите битки не за сметка на децата. И не на последно място има и друг вид дискриминация- по етнос. Ромите не учат след 7 клас
18
0
 
23
 
! Отговори
даскал Мъдьо преди 6 години
По времето на соца с едни и същи учебници учеха поколения наред и станаха хора!А сега всяка година се пишат и отпечатват някакви "учебници" недомислия и постоянно се водят безсмислени спорове.От което страдат учениците и в същото време 90% от тях си остават неуки!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо дискриминирате учениците от 8 клас и нагоре, като не им давате безплатни учебници?И на всичкото отгоре забранявате продажбата на евтини учебници, след като сте ни задължили да ги купим?
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да бъдат по-евтини, е достатъчно да не са тежко гланцирани и голям формат. Голяма част от сегашните учебници, като влязат в ученическата раница, стават на мекици.
15
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 6 години
от този *** на снимката досега не се е излюпило нищо нормално и свястно... Пълно недоразумение! И още колко л..на ще пусне.... - Още не сме видели как ще се развие сагата с европарите за проекти 'наука и интелигентен растеж', до какви висини ще ни извиси тоа... "акъл"
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха още едно нещо за което да съдим и мразим соц-а- липсата на цветни учебници и пагубните последствия върху редица поколения.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айнщайн и Мария Кюри, Франсис Байкън, Шекспир по какви ли учебници са учили?А знаете ли, че невинаги е имало хартия, писали са на глинени плочки, че и на пясък, а също и на животински кожи.А архитектите на пирамидите от какви ли учебници са учили? А Микеланджело дали се води успял и богат, щом не е имал айфон и маратонки за 200 евро или лева, не знам какви са цените там.Става все по-гадно и нетърпимо...Спрете се!