1103 мобилни екипа връщат деца за 143 училища обратно в клас

Дават социалните помощи в натура, при 5 отсъствия ги спират
Обновена: 2 сеп 2017 07:35 | 2 сеп 2017 07:34, Елка Василева
24
1103 мобилни екипа връщат деца за 143 училища обратно в клас
Снимка: архив, Булфото

Деца колкото за 6800 класа не са част от образователната система и властта ще се опита да ги върне обратно в клас.

Сметките на експертите показват, че в момента хлапета за близо 143 училища, приблизително колкото са общинските школа в столицата, не посещават учебни занятия. Затова 1103 мобилни екипа започват работа с цел да върнат 206 378 деца обратно в образователната система, пише „Монитор“.

Вицепремиерът Томислав Дончев и образователният министър Красимир Вълчев представиха в МС механизма и информационната система към него, с помощта на която това ще се реализира. В екипите влизат над 11 600 души - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори.

Тези над 200 000 деца са на възраст между 5 и 18 г. и са отпаднали от клас или пък никога не са били записвани в образователната система. Вече е активен и национален телефон - 0800 10 112, на който гражданите могат да подават сигнали, ако попадат на такива хлапета.

Екипите ще имат мобилни терминали, чрез които ще влизат в информационната система. В нея всяко едно дете ще има профил, където отделните институции ще записват конкретните мерки - от това дали е открито на конкретния адрес до това дали семейството е получавало помощи и др. За тази цел са създадени общински, областни портали, които се обединяват в един национален.

Още по темата

Томислав Дончев обясни, че ще се прилагат санкции - глоби и лишаване от социални права, за онези родители, които отказват да водят децата си на градина или училище. За тези, при които проблемът е битов, ще се помага с предоставяне на дрехи, чанти, учебници. Дончев уточни, че се планира този потенциал на държавата да се разгърне и социалните плащания - видът и размерът да се съобразяват с образователните нужди на детето. По думите му трябва да се помисли и за промени в НК и родителите да носят наказателна отговорност при умишлено препятстване децата да отидат в клас. В момента глобите в Закона за предучилищното образование са между 50 и 100 лв., а при второ нарушение стигат до 500 лв. Много често обаче кметове не ги налагат заради невъзможността да бъдат събрани.

Резултатите от тези действия ще са ясни в края на октомври, каза още вицепремиерът. От своя страна министър Красимир Вълчев обясни някои от мерките, които ще се прилагат за приобщаване. Така например се предвижда социалните помощи да се дават в натура вместо кеш. Става дума за дрехи, обувки, раници, тетрадки или пък да се заплати таксата за детската градина. Това обаче ще става по предписание на учителите, а социалните работници трябва да се съобразяват.

Тези нормативни промени скоро ще бъдат пуснати за обсъждане и най-вероятно ще влязат в сила от януари догодина. Обсъжда се и безработните родители да се включват в програмите за заетост, но само с ангажимент децата да посещават школото. Същото ще важи и за получаване на общинско жилище. Онези, които не пращат децата в градина или училище, ще бъдат лишавани от общинското жилище.

Сред другите мерки са временно спиране на помощта при 5 или повече неизвинени отсъствия. Ако те са били спирани три поредни месеца или за шест месеца в рамките на годината, то може да се стигне и до изцяло прекратяване на помощите. В профила на детето в системата директорът ще може да закачи и извинителната бележка и тя автоматично да бъде проверена дали е автентична, обясниха експерти от МОН.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До ДО 9


Всеки има право да обитава тая ДЪРЖАВА - за теб може да е "територия", за мен е МОЯТА ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ, ако е роден тук, но в същото време е ДЛЪЖЕН да спазва законите и, също да бъде неин полезен гражданин. Ако не желае - ДА СЕ МАХА.

Тези два милиона българи, които бяха ПРИНУДЕНИ да емигрират, нямаха ли право да живеят достойно в страната си? Защо те реално бяха прогонени, докато тяхната държава даваше всевъзможни привилегии на един долeн, паpaзитен и прeстъпен етнос?
13
1
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Така че идеята е безполезна и няма да сработи, това е ясно.

Трябва да се започне тепърва - от най-долу - от най-малките чaaвета - да ходят на детска градина, където да бъдат възпитавани от най-ранна възраст, а родителите им да плащат за това както всички. Неграмотните и никога неучили 8-14 годишни, неговорещи Български език, да бъдат въдворявани в специални зверилници, където да бъдат дресирани в покорство и най-елементарни трудови умения, а след това да бъдат въдворявани в трудови лагери.
12
1
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
..четвърт милиард годишно, ако турим и помощите в натура, които ще им отпускат - ранички, пособия, дори дрехи.
Отделно искат да ги разсадят в нормалните училища, а никой отговорен родител, който иска НЕГОВОТО дете да получи образование и да ходи на УЧИЛИЩЕ, а не в зверилник (включително неголемият процент нормални цигaни) няма да търпи това и ще направи всичко възможно да премести детето си. Тоест ще се получи и чудовищен хаос отгоре на всичко... а ефектът ще бъде най-малкото силно съмнителен.
11
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Има и други неща, дето създателите на тая програма въобще не ги и мислят.
Първо - ако приемем, че половината от горепосочените ги върнат в училище - колко ще струва това? - При нормален делегиран бюджет, около 150 милиона ежегодно. Само че това не са деца като вашите или съседските - това са малки хъхрещи, неговорещи членоразделно, без никакво възпитание и чувство за дисциплина, тоест с тях ще трябва да се занимават огромен брой специалисти, ресурсни учители - т.е. разходите ще скочат поне на..
10
3
 
1
 
! Отговори
ДО 9 преди 1 година
Всеки роден на една територия има право да я обитава . Ти пишеш всякаш си безсмъртен и земята на България ти е лична собственост .
9
3
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 1 година
До Анонимен

Виждам, че ги оправяш "тези" без "говорима и писменНа култура", ама си пропуснал да актуализираш твоята култура- основното образование е до 7-ми клас. Средното образование не е задължително.
Ай, сега пак да изтрият коментара ми!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен №6


Точно така трябва да е. Щом 14-годишното не е Българин, не владее писмено и говоримо Български език, значи не трябва да получава български документи !!! Откъде-накъде ако един работлив и спазващ законите китаец (например) ако иска българско гражданство, трябва да положи изпит по писмено и говоримо владеене на Български език, а на всеки хъхрещ питекaнтроп гражданство се дава по презумпция?

Щом не уважава държавата ни, езикът ни, законите ни -ДА СЕ МАХА !!!
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тези, които ще ги връщав в училище: 45% са бременни и 45% не са за училище а за затвора. Поне! Ама да усвоим едни пари и да назначим едни наши хора за падари на една хубава заплатка.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари на вятъра.Дори да им подарят дипломи(което и правят) от тези нищо не става.Образованието и сега е задължително до 8 кл.Който не е ходил на училище и няма говорима и писменна култура по български език трябва да бъде лишават от всякакви социални помощи и детски надбавки.Никакви български документи.Да поемат по света.
5
3
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Интересно - наистина ли вярват, че 12-годишно хъхрещо, което още не може да говори членоразделно, може да се върне в училище и да стане дори не отличник или среден ученик, а такъв, който с реални и заслужени оценки да минава от клас в клас?

Безмислено е - по-добре навършилите 14 години да ги заставят да работят. Ние на тая възраст как ходехме по бригади? Има достатъчно възможности за неквалифициран труд... а ако някой ДОБРОВОЛНО поиска да учи, да му се даде шанс.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.
Голяма част от родителите на тези деца работят в сивата икономика и не им пука за детски и социални помощи.

Ще ги вкарат в училище и после какво?
3
1
 
38
 
! Отговори
??? преди 1 година
Как да се завърнат в училище,като вече се изпожениха ? По-отдалеч трябва да се решава проблема. А тази 'акция ' е нищо друго, освен усвояване на средства. Т.е. пари на вятъра. Карай...дейност да се отчете !
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари и усилия на вятъра. Нищо няма да постигнат! Миганизацията ги прави еднакви, мързеливи и учи как да получават помощи. От 100 000 може да има един който да иска да се образова. Останалото е мързеливо, крадливо, нагло, искащо да получава само да му се дава.
1
1
 
29
 
! Отговори
zewzek преди 1 година
Поредният кьорфишек-ако искат децата и циганчетата да ходят с кеф на училище,просто трябва да плащат ДОСТА повече на образованите за една и съща работа . А мобилните екипи са ПОРЕДНАТА простотия,т.е. имитация на работа....