В Европа са изяли много яйца с фипронил, според Порожанов

За засегнатите от корояд гори няма ни техника, ни работна ръка за сеч
Обновена: 2 сеп 2017 19:24 | 2 сеп 2017 19:23, Веселина Йорданова
49
В Европа са изяли много яйца с фипронил, според Порожанов
Снимка: БТА

Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите от корояд гори в Родопите, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той коментира пред журналисти в Смолян проблема със съхнещите борови насаждения в Родопите, унищожавани от дървесен корояд.

Още по темата
Създаден е кризисен щаб, който координира мерките за действие в засегнатите от корояд гори, допълни земеделският министър. Водят се разговори с чуждестранни компании, в това число и шведска, за доставка на високоефективна техника за дърводобив за справяне с проблема, допълни министър Порожанов.

Кризисният щаб, в който участват областни управители и представители на научната общност, ще заседава на 10-14 дни и ще се докладват всички действия, които се предприемат за справяне със ситуацията. Предприетите досега мерки нямат според Румен Порожанов бързия ефект, който всеки би искал да види в съхнещите горски терени.

Почти единственият начин за справяне е да се създаде добра организация за изсичане на заболелите дървета и петната наоколо, извозване на дървесината и изчистване на терена. След публикуваните вече промени в наредбата, ще се облекчи значително процедурата около издаване на разрешителни за санитарни и принудителни сечи в тези зони, според министър Порожанов.

Промените ще съкратят срока на съгласуване на разрешителните с различни институции. Проблемът с нападението от боров корояд е поставен като тема номер едно и за Държавните горски предприятия, и за Изпълнителната агенция по горите, допълни земеделският министър, цитиран от БТА.

В отговор на журналистически въпрос относно възможни изненади с нови партиди яйчен прах с фипронил, министър Порожанов потвърди, че трябва да очакваме подобни рискове. Той обясни, че информационната система в момента "бълва", непрекъснато се допълват данни от страни-членки за констатирани партиди с яйчен прах.

Това, което получим, веднага Агенцията по храните отива на място във фирмата - доставчик, за да се идентифицира какво има на склад и какво е минало в рамките на производството, посочи министърът. Според него в Европа проблемът е много по-сериозен, "там много яйца са изяли".

Продължават проверките в българските ферми, които са производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил. Проверени са и всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения за наличие на веществото, пробите при тях също са отрицателни.

Министър Порожанов допълни, че заминава за Талин, където в понеделник ще заседава Съветът на министрите, а една от темите е ситуацията с фипронила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за проба. Купете кренвирш на средна цена или салам на ниска цена и го дайте на кучето/котката си. Резултата ще е: Те не обичат растителна храна с оцветители и овкусители.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създаване на кризисен щаб е половинчата мярка. Без Временна комисия в Парламента, която да излезе с Доклад, не по късно от края 2021 година, нищо няма да се промени.Нека да сме реалисти
41
1
 
6
 
! Отговори
Oпасността не е преди 6 години
толкова в ПРИСТИГАЩИЯ яйчен прах- ИЗЗЕМВА се, а в ПРИСТИГАЩИТЕ ГОТОВИ сладоледи, тирамису, ЩОЛЕНИ, италиански КОЗУНАЦИ, шоколадови яйца,( произведени преди 1-2 години), които ще ЗАЛЕЯТ Пазара за Коледа..Ще бъдат в гаранционен срок, с привличащ вид- и аз съм купувала за внуците всяка година.... И ако не купя тази година... ще забравя до другата.. а те още ще са в гаранционен срок..Или ще ме почерпят някъде.. А в СЛАДКАРНИЦИТЕ, РЕСТОРАНТИТЕ.. Няма спасение...
40
1
 
10
 
! Отговори
Киро преди 6 години
В България всеки ден се ядат много по-лоши отрови в храните, но така и не се разбира.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа отдавна яде ***. Ние само догонваме. Засега успешно.
38
1
 
5
 
! Отговори
Бай Чичо преди 6 години
В Европа , а ние в ориента ядем само патки и яцата им!
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно, изядохме лудата крава на западна Европа, птичия грип също, болните прасета също. Що е европейски боклу;к идва тук и ни превърнаха в опитни зайчета. Сега един министър ни убеждава че европейците са яли отрови, а ние по-малко. Ами да се маха и да ходи да си дояжда, а не да яде еко храна в министерството.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политици и журналисти-това са хора,отличаващи се с абсолютна липса на мозъчна дейност и специфични методи на самозадоволяване,състоящи се в плащано от публиката получаване на удоволствие от некомпетентно писане-ръкоблудство-или говорене-езикоблудство-на каквото и да е за каквото и да е по фатмашката схема :"Не е важно какво правиш,важното е нещо да правиш и да ти доставя удоволствие"! Свински и птичи грипове,световно затопляне и застудяване,яйца и т.н.- производство на фирма "Рога и копита"!
35
2
 
12
 
! Отговори
Докторе на помощ преди 6 години
Нормално ли е като съм се натряскал с фипронил - като пръднна да излиза 2 метра пламък отзад, като се потя да мирише на екирисаж и като дишам - наоколо в радиус от 1/2 км. всички насекоми и комари да падат мъртви на земята?
34
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Демек ние изоставаме от Европа?Веднага да внесете още фипронил и други такива полезни нещица.
33
4
 
17
 
! Отговори
винаги преди 6 години
Дай Боже да сме живи и здрави
32
1
 
14
 
! Отговори
живи и здрави сме преди 6 години
живи и здрави напук на ,,***,,
31
2
 
8
 
! Отговори
прркалихте преди 6 години
,,,много били полезни яйцата,, ,,с фипронил,, е откога това ,,сме яли В Европа,,
30
2
 
21
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Ами те винаги при нас си пласират *** , защото няма никакъв контрол! Те западноевропейците изобщо ни нямат за хора! Случайно да сте забелязали, че в магазините на Техномаркет се продават само ЛЕВИ пилешки бутчета - т.е. тези инжектираните с антибиотици, ваксини и разни други ***! Къде се продават ДЕСНИТЕ пилешки бутчета? Нали не вярвате, че пилетата имат само леви бутчета???
29
2
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Този тип от снимката- въобще не е в схемите! Вервайте ми!До скоро беше шеф на ДФЗ.. ако имате някой познат работил там- попитайте :) Настоящо работещи май няма смисъл да питате, никой няма да си каже.
28
1
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
ям само свински пържоли на скара в планината "Рила" и пия червено вино "Каберне " , мое производство ! Да му мислят евродупедатите
27
3
 
5
 
! Отговори
Boaz преди 6 години
V Biankia i Balchik dosta arsen i uran sa pili izbiratelite poslednite sedmici...s otstapka v cenata na vodata...
26
1
 
17
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Нашите антикомунисти ядат само европейски яйца с фипронил и затова са толкова красиви и умни.
25
1
 
25
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
котка по гръб не пада,в Европа били изяли,хахаха,гледай си в твойто канче,имаш ли идея какъв е европейския контрол
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички европейци са обезпаразитени.