След референдума на Слави: Никой не мисли за ново допитване!

2 г. след инициативата на водещия няма подписка за друг референдум
3 сеп 2017 07:45, Мария Захариева
58
След референдума на Слави: Никой не мисли за ново допитване!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

След инициативата на "Шоуто на Слави" за национален референдум, която започна официално на 9 ноември 2015 г., нито един инициативен комитет не е внесъл подписка за предизвикване на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поддържан от Народното събрание.

След Слави Трифонов там са вписани само две предложения за национален референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет "за освобождение на България от финансовото робство и управление чрез пряка демокрация" с едни и същи 9 въпроса относно правомощията на банки и частни съдебни изпълнители. И двете заявки са с дата 1 юни – от 2016 г. и 2017 г. Както и миналата година, тримесечният срок за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде внесена подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха внесени общо 18 предложения за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а с изключение на 2011 г. Сред инициаторите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите ВМРО, РЗС, "Атака", СДС и още няколко по-малки формации, както и няколко комитета от известни личности.

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на "Шоуто на Слави". По закон парламентът трябва да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно.

Това трябва да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 г. заради проточилия се съдебен спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с внесения от ГЕРБ, но отхвърлен от мнозинството депутати законопроект, който предвиждаше исканията на референдума да се приемат.
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
7/8 преди 1 година
на тоя *** може да му се повярва ако донесе бележка от студио Калканов че се е родило плешливо, с къдрави косми излизащи от ушите и руси солени къдрици от носа.

баба, горкинка еми неможе да се опраа с тея нови думи като види плешляк ф талавизеро се пита " ко, баби, стана с ре фръц нарендумъ", "дал шъ гу салнирват"; " дал шъ гу дискинтят" ил , баба, нени амо кът гу глядами ша да се плужеко докара до едно класическо ЕБ-КЛАСИКО с едно суджикесто триединство"
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави и БСП скроиха този референдум като смятаха, че ГЕРБ ще е против, но ... само ГЕРБ гласува ЗА референдума и да се гласува за него в НС, а ДПС и БСП гласуваха с Против референдума.
Плешшивия и комунистите отново прецакаха глуупавия народ.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави е в Слънчев ден, до Варна, има апартамент за 1,5 млн лв.
И като се правеше на одлепял пак беше там, правеше купони на плажа.
А после лъжеше че ослепявал!
46
2
 
4
 
! Отговори
мадагаскар преди 1 година
Славчо не разбра че то е България и тук властва негово величество политика от НС и к'вото каже той т'ва става като никой от народа няма думата.Като не му харесва да бяга.Тук никога няма да бъде Ангия,Германия,Ирландия и сме на светлинни години от това да се наречем правова и уредена държава каквато е западна Европа.Ще обедняваме още повече,други ще бягат и няма да се върнат повече,няма да има работна сила, с една дума ще пропадаме яко а Бойко ще ни лъже все така за стабилността на държавата.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз чух че ще дава шоуто си на невестулката Сиромахов .След като голяма част от екипа му принуди да напуснат шоуто останаха само най некадърните и мазните. Слави вече неможел да води шоуто и щял просто да е продуцент .
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куция къде изчезна? Ще се пенсионира ли? Как ще живее чалгата и простотията без неговото предаване?
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли целта на гологлавия измамник каква е била. Някой да си спомня къде се покри. Извади си един болничен и хвана балкана, извинявам се вместо планината някъде в чужбина.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** = eбaти
41
3
 
7
 
! Отговори
порно преди 1 година
Слави е като Кеворков. Разввратиха младите с грозната си ЧАЛГА, а сега се правят на *** българите...
40
3
 
9
 
! Отговори
виц за Славчо преди 1 година
Влизат Слави Трифонов и Иво Сиромахов в една аптека и Слави казва на аптекаря - два каапута. Да виждам - отговаря аптекарят. А нещо ще желаете ли ?
Аз някак не мога да приема, че каапути ще правят гражданско движение ? А Вие как мислите ?
39
5
 
3
 
! Отговори
Nekov преди 1 година
Ke doide pak zima, ke doide pak referendum.
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави за толкова глупости допринесе и беше спомоществовател та сега тръгнал да се прави на ангел. Толкова хора набежди в предаването си за какви ли не! Сега, вижте ме, аз съм ангел хранител-спасител, небесен.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли един политик-лъжец след референдума каза за субсидиите "не един лев, нула лева ще ги направя". Излъга... и лъжата му се размина.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше местни референдуми, не имало общодържавен
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе още ли мислите че някъде нещо решава народа......те така го карат да мисли.
34
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държава, където вотът се купува мажоритарната система е абсолютно безсмислена.
33
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислили са го - това, което депутатите гласуват важи да българите, това което българите гласуват, не важи за депутатите. За българите има пенсионен закон с таван на пенсията, ама за висшите политици има друг текст и специални пенсионни правила. За електората - неработеща здравна система, за политиците - правителствена болница. За електората - дремеща полиция, за политиците - собствена система за сигурност, НСО. Живеят си хората в политиката в паралелна държава и не щат Слави да им се бърка.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То въпроса на Шоуто не беше ли за задължителноста на народното допитване за узаконяване и превеждане в изпълнение по волята на народа както естествено управление чрез пряка демокрация като противовес на робството дето тегне на шията народна и уж уредено в конституцията да го нема или да не тегне при разглеждане на въпроса/ите антиробство/а как анти ги имало и да ги нема сега въобще по видове,начини,обстоятелства за приложение,защо такива важни въпроси имат кратък срок за набиране численост за ра
31
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Референдума-отсвирен

Какво се радваш - отсвириха 2,5 млн. българи. А законите в България са едно гласувано беззаконие - практически е отнето правото на българина да се произнесе по който и да е въпрос на референдум. Правилата са такива, че е невъзможно референдум да мине. Бай Ганю в политиката си реди пасиансите в парламента и се е погрижил народа да не му се меси в далаверите. Егати държавата! А се радват, че Слави бил отсвирен, без да разберат, че тук не иде реч за Слави.
30
15
 
12
 
! Отговори
Референдума-отсвирен преди 1 година
Депутатите пуснаха референдума на чалгаджиите на Слави по наклона на бобслея, т.е. го отсвириха. В крайна сметка ЦИК и съдът решиха, че референдума на учиндолския „умник“ е само пожелателен , а не задължителен поради липса на достатъчен брой гласове. Това са законите на България. Какво му остава на дългия клоун Славчо – да организира нов референдум като убеди повече хора да гласуват… Да му пожелаем успех.