След референдума на Слави: Никой не мисли за ново допитване!

2 г. след инициативата на водещия няма подписка за друг референдум
3 сеп 2017 07:45,
58
След референдума на Слави: Никой не мисли за ново допитване!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

След инициативата на "Шоуто на Слави" за национален референдум, която започна официално на 9 ноември 2015 г., нито един инициативен комитет не е внесъл подписка за предизвикване на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поддържан от Народното събрание.

След Слави Трифонов там са вписани само две предложения за национален референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет "за освобождение на България от финансовото робство и управление чрез пряка демокрация" с едни и същи 9 въпроса относно правомощията на банки и частни съдебни изпълнители. И двете заявки са с дата 1 юни – от 2016 г. и 2017 г. Както и миналата година, тримесечният срок за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде внесена подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха внесени общо 18 предложения за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а с изключение на 2011 г. Сред инициаторите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите ВМРО, РЗС, "Атака", СДС и още няколко по-малки формации, както и няколко комитета от известни личности.

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на "Шоуто на Слави". По закон парламентът трябва да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно.

Това трябва да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 г. заради проточилия се съдебен спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с внесения от ГЕРБ, но отхвърлен от мнозинството депутати законопроект, който предвиждаше исканията на референдума да се приемат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименДа се съберат в САЩ 100 000 гласа за каквото и да е не е проблем при 300млн население,т.е. това не е точен показател.Но специално за Сорос е очевидно,че изпада в немилост и то сред сънародниците си-ев.реи!Навсякъде отношението към него охладнява,а в Израел направо го обвиниха в вредителство!Причината е проста-той се самозабрави и започна да работи само за себе си,пренебрегвайки решенията на Синедриона(или там каквото е).Както се казва-който се цепи от колектива,колектива ще му го ***
7
8
 
6
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Аха разбрах,не щем европейски ценности,ама не щем да напускаме Европа!Ако може да дават парички,ама да не ни казват какво да правим!Ние все си знаем!
6
3
 
33
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Всичко в РБ е така измайсторено, че крадците от "високите етажи" да бъдат вечни. Ако не са те - идват БРП .Измислиха и Закон за референдумите.След спазването на този закон идва тъй наречения Конституционен съд, който "осъжда" всеки въпрос - удобен ли е на тях, на НС, на Президента, на бандитите-робовладелци --- или не !! От своя страна и Парламента, и Президента могат да изхвърлят всякъкъв въпрос от даден референдум, щом пък на тях не им харесва. Накрая идва ЦИК- тя окончателно *** нещата!!!
5
8
 
21
 
! Отговори
Факт преди 6 години
България има остра нужда от нов политически проект-партия,за която няма да са жизненоважни евроатлантическите,православни или каквито и да е измислени ценности,а оцеляването и развитието на България.Щото работата вече е опряла до оцеляване и робуването на когото и да е никак не помага.Това не значи напускане на ЕС и НАТО,а трезва оценка на ползите и вредите.Изобщо-нужна е прагматична и умерено патриотична партия.Обаче С.Т. не е човекът,който ще го направи,щом като при 10% данък се крие по офшорк
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче в щатите е иницииран референдум за вкарването на Ссорос в пандиза. Досега има 100000 гласа и е валиден.
3
8
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Разправят ,че на 11 септември щяло да има референдум ...Ама аз мисля ,че го организира ОНЯ и няма да има хора...
2
6
 
36
 
! Отговори
Излишни въпроси преди 6 години
- Най-важните въпроси бяха махнати.- То и сега има мажоритарен вот, който не оказва никакво влияние.Този референдум беше излишен.Важните въпроси са: Искаме ли в НАТО. Искаме ли ЕС. Искаме ли Белене. Закупаване на евтиния ток от КОзлудуй.Премахване на такса сградна инсталация. Такса смет на човек. Плащане на парно и вода съгласно уредите, а не да се плащат загубите на ВИК и крадците. Да се отказваме от парно - индивидуално. Картели. Храни. Здравеопазване. Образование.Няма един Важен въпрос!!
1
8
 
7
 
! Отговори
slavitu преди 6 години
До Анонименvsqko lqto izlizat v otpuska be sersem nali varvqt povtoreniqta na obqd