Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко

Разликата е още по-голяма при пенсиите на двата пола
4 сеп 2017 07:25, Мария Захариева
61
Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко
Снимка: Reuters, архив

Жените получават 85 лв. по-ниски заплати от мъжете у нас. Това се твърди в доклад на социалното министерство за равнопоставеността на половете в България.

Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец. Само 11,3% от работещите жени в страната получават заплата между 1000 и 2100 лв., докато при мъжете делът на високоплатените е 23 на сто. 43,8% от жените пък са на ниски заплати до 500 лв.

Най-голяма е разликата в заплатите на мъже и жени в хотелиерството и ресторантьорството, отбелязва 24 часа.По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Жените получават и със 115 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показва още докладът на социалното министерство. Сред тях са и повечето безработни.

Докладът за равнопоставеност на половете показва, че 60% от завършилите висше образование в ЕС са жени, но мъжете шефове във фирмите са повече. В България, Македония, Хърватия и Словения жените представляват между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, а тенденцията не е променяна от 10 г.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия.

70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от жените, показва проучване на “Блумбърг”.

Според доклада от мерките за равнопоставеност между половете се възползват и мъже. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са изплатени 7189 обезщетения на мъже на територията на страната за отглеждане на малко дете. 


61
Още от
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оооо, я не ми ги пробутвайте тея краварски тактики за феминизъм! Като жена ви казвам, че това не е вярно! Няма дискриминация срещу жените тук! Взимаме по-малко защото работим по-малко и го знаем! Тук няма да подейства феминизма, само да ви кажа!!!
58
0
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 9 месеца
1.Жените изобщо не са дискриминирани.
2.85 лева са нищо-прав е номер 1.
3.Мъжете работим по-тежки, по-отговорни и по-рискови професии.
4.Един мъж може да разчита само на знанията и професионализма си, докато много жени пробиват в живота-знае се как.
57
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 9 месеца
До Анонимен 57 Прав си човеко.На някои другари все им се ще равенство и братство , като при соца.Висше образование 220-230 лв. , средна 175-190 лв.Никой не пита какво си работил? Цял месец в един магазин може да не влезе човек , на края 175 лв. са му на пирона на стената.За това плачат милите червенушки.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма такова нещо като равенство - стига сте ги писали тези феминистки простотии!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За сега дна и съща работа в една и съща фирма в България взема този който има повече връзки и се мазни на шефовете. Мъж , жена все тая.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
суха стъкмистика, нали сме пазарна икономика, не виждам какъв е проблема?
поне дайте спрямо предходни години да знаем - изравнява се, увеличава се разликата?

В цялата работа мен к'во ме бърка, гледам мацките с големите джипове, явно получават повече от мен ;)
53
3
 
11
 
! Отговори
Нетърсещ работа,вече преди 9 месеца
Навсякъде се търсят жени за работа, сега пък това??? :D Нелепа история. А тази "V" по-долу, ако искаш иди ти си потърси работа като мъж, с която да можеш да храниш семейство и такава "недоуважена женица, рискувала си живота за деца"? Ако не си "рискуваш живота" за деца, които между другото така-СА И ТВОИ,не само на мъжа ти - за какво живееш бе? За да консумираш?Затова толкова жени биват зарязвани рано, рано, защото са нагли и неблагодарни.Децата трябва да ви се взимат и да се отглеждат от бащата
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Хммм

Всъщност, не ми пука, дали жените ще раждат, или не :)
51
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
18% от 40000 жени са собственици на големи предпирятия ?
Колко големи предприятия има в тая страната бе ? Или по-скоро, какво разбирате вие, когато чуете думите "голямо предпитие".
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
абе тези статистки са глупост. първо да оправят половата и възрастова дискриминация, че който и сайт да отвориш, виждаш 'търсим пенсиониран военен за пазач, студент за почасова работа, сервитоьрКИ, секретарКИ' и т.н.
49
6
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 9 месеца
До V
Не се учудвайте на циганското отношение на някои мъже, те си мечтаят за мъжки африкански приятели. А жените могат да престанат да раждат мъже, ако поискат
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не знам как е у нас, наистина, но видях какво се случва в англия. 100% еднакви заплати и 100% еднакви отговорности. няма 'дойде ми цикъл, не съм в настроение, не мога да вдигам тежко'. имаше период, в който не ми се вярваше, че веднага след като забременее някоя служителка и я съкращаваха на момента, но и това видях. да не говорим, че там никой не отстъпва място в метрото на бременна, нито си помагат с багажа. пълни роботи, безполови.. това им трябва всъщност, работници.
47
8
 
9
 
! Отговори
V преди 9 месеца
Незнам какво искате да ви хранят жените, нали Бог на вас е казал да изкарвате прехраната, не им ли стига на жените, че си рискуват и похабяват здравето за да има деца. Ала никой не ги оценява и им завижда дори за по дългия живот, не питайки как живеят и че това им трябва за да изгледат децата, т.е и вас. Отвратена съм от вашето отношение към жените винаги нападате и обиждате, когато стене въпрос за тях. Ако трябваше да преживявате нашия живот, дали нямаше да имате повече уважение?
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом вземаш по-малко, значи работиш за по-малко. Факт е, че жените работят по-ниско платени работи, за да имат повече свободно време да гледат семейство и така нататък. Колко жени познавате да работят по заводите? Защото в повечето заводи заплатите са по-високи от по офисите, под климатичето, да си клатят краката.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Следващата стария ще бъде на тема с колко по-малко взимат хомосексуалистите от хетеросексуалните.
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За една жена равенство е когато е се е качила на главата на мъжа си, всичко друго е дискриминация.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Една жена храни един мъж единствено, ако и е син."

Е с такова мислене какво равенство очаквате? Те самите създават дискриминация.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"НО обратното една богата жена да си харчи НЕЙНИТЕ пари за един бедняк е толкова рядко"

Защото жените са егоистки.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ти равенство? Я вижте КАТаджия като спре жена шофьор, в колко от случаите я наказва? Как жените взимат книжки? Когато стане извънредна ситуация, тогава си проличава равенството при половете. Винаги жените са с предимство при произшествия.
40
1
 
8
 
! Отговори
Доволен преди 9 месеца
Моята жена взима повече от мен. В началото се дразних, сега съм доволен :)