Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко

Разликата е още по-голяма при пенсиите на двата пола
4 сеп 2017 07:25,
61
Равенство ли? Жените у нас взимат с 85 лв. по-малко
Снимка: Reuters, архив

Жените получават 85 лв. по-ниски заплати от мъжете у нас. Това се твърди в доклад на социалното министерство за равнопоставеността на половете в България.

Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец. Само 11,3% от работещите жени в страната получават заплата между 1000 и 2100 лв., докато при мъжете делът на високоплатените е 23 на сто. 43,8% от жените пък са на ниски заплати до 500 лв.

Най-голяма е разликата в заплатите на мъже и жени в хотелиерството и ресторантьорството, отбелязва 24 часа.По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Жените получават и със 115 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показва още докладът на социалното министерство. Сред тях са и повечето безработни.

Докладът за равнопоставеност на половете показва, че 60% от завършилите висше образование в ЕС са жени, но мъжете шефове във фирмите са повече. В България, Македония, Хърватия и Словения жените представляват между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, а тенденцията не е променяна от 10 г.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия.

70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от жените, показва проучване на “Блумбърг”.

Според доклада от мерките за равнопоставеност между половете се възползват и мъже. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са изплатени 7189 обезщетения на мъже на територията на страната за отглеждане на малко дете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо, я не ми ги пробутвайте тея краварски тактики за феминизъм! Като жена ви казвам, че това не е вярно! Няма дискриминация срещу жените тук! Взимаме по-малко защото работим по-малко и го знаем! Тук няма да подейства феминизма, само да ви кажа!!!
57
0
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
1.Жените изобщо не са дискриминирани.2.85 лева са нищо-прав е номер 1.3.Мъжете работим по-тежки, по-отговорни и по-рискови професии.4.Един мъж може да разчита само на знанията и професионализма си, докато много жени пробиват в живота-знае се как.
56
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 57 Прав си човеко.На някои другари все им се ще равенство и братство , като при соца.Висше образование 220-230 лв. , средна 175-190 лв.Никой не пита какво си работил? Цял месец в един магазин може да не влезе човек , на края 175 лв. са му на пирона на стената.За това плачат милите червенушки.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо като равенство - стига сте ги писали тези феминистки простотии!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сега дна и съща работа в една и съща фирма в България взема този който има повече връзки и се мазни на шефовете. Мъж , жена все тая.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
суха стъкмистика, нали сме пазарна икономика, не виждам какъв е проблема?поне дайте спрямо предходни години да знаем - изравнява се, увеличава се разликата?В цялата работа мен к'во ме бърка, гледам мацките с големите джипове, явно получават повече от мен ;)
52
3
 
11
 
! Отговори
Нетърсещ работа,вече преди 6 години
Навсякъде се търсят жени за работа, сега пък това??? :D Нелепа история. А тази "V" по-долу, ако искаш *** ти си потърси работа като мъж, с която да можеш да храниш семейство и такава "недоуважена женица, рискувала си живота за деца"? Ако не си "рискуваш живота" за деца, които между другото така-СА И ТВОИ,не само на мъжа ти - за какво живееш бе? За да консумираш?Затова толкова жени биват зарязвани рано, рано, защото са нагли и неблагодарни.Децата трябва да ви се взимат и да се отглеждат от бащата
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмммВсъщност, не ми пука, дали жените ще раждат, или не :)
50
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
18% от 40000 жени са собственици на големи предпирятия ? Колко големи предприятия има в тая страната бе ? Или по-скоро, какво разбирате вие, когато чуете думите "голямо предпитие".
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе тези статистки са глупост. първо да оправят половата и възрастова дискриминация, че който и сайт да отвориш, виждаш 'търсим пенсиониран военен за пазач, студент за почасова работа, сервитоьрКИ, секретарКИ' и т.н.
48
6
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 6 години
До VНе се учудвайте на *** отношение на някои мъже, те си мечтаят за мъжки африкански приятели. А жените могат да престанат да раждат мъже, ако поискат
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам как е у нас, наистина, но видях какво се случва в англия. 100% еднакви заплати и 100% еднакви отговорности. няма 'дойде ми цикъл, не съм в настроение, не мога да вдигам тежко'. имаше период, в който не ми се вярваше, че веднага след като забременее някоя служителка и я съкращаваха на момента, но и това видях. да не говорим, че там никой не отстъпва място в метрото на бременна, нито си помагат с багажа. пълни роботи, безполови.. това им трябва всъщност, работници.
46
8
 
9
 
! Отговори
V преди 6 години
Незнам какво искате да ви хранят жените, нали Бог на вас е казал да изкарвате прехраната, не им ли стига на жените, че си рискуват и похабяват здравето за да има деца. Ала никой не ги оценява и им завижда дори за по дългия живот, не питайки как живеят и че това им трябва за да изгледат децата, т.е и вас. Отвратена съм от вашето отношение към жените винаги нападате и обиждате, когато стене въпрос за тях. Ако трябваше да преживявате нашия живот, дали нямаше да имате повече уважение?
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом вземаш по-малко, значи работиш за по-малко. Факт е, че жените работят по-ниско платени работи, за да имат повече свободно време да гледат семейство и така нататък. Колко жени познавате да работят по заводите? Защото в повечето заводи заплатите са по-високи от по офисите, под климатичето, да си клатят краката.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата стария ще бъде на тема с колко по-малко взимат хомосексуалистите от хетеросексуалните.
43
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За една жена равенство е когато е се е качила на главата на мъжа си, всичко друго е дискриминация.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Една жена храни един мъж единствено, ако и е син."Е с такова мислене какво равенство очаквате? Те самите създават дискриминация.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"НО обратното една богата жена да си харчи НЕЙНИТЕ пари за един бедняк е толкова рядко"Защото жените са егоистки.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ти равенство? Я вижте КАТаджия като спре жена шофьор, в колко от случаите я наказва? Как жените взимат книжки? Когато стане извънредна ситуация, тогава си проличава равенството при половете. Винаги жените са с предимство при произшествия.
39
1
 
8
 
! Отговори
Доволен преди 6 години
Моята жена взима повече от мен. В началото се дразних, сега съм доволен :)