Фонд "Научни изследвания" има нов шеф

Начело на Изпълнителния съвет застава проф. Николай Лазаров
4
Фонд "Научни изследвания" има нов шеф
Снимка: архив, Ройтерс

Проф. Николай Лазаров е новият председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" /ФНИ/. Негов заместник става досегашният председател на Изпълнителния съвет на ФНИ проф. Георги Вайсилов. И двамата бяха избрани при тайно гласуване с пълно мнозинство от десет гласа на първото заседание на новия Изпълнителен съвет на ФНИ, съобщиха от МОН.

Николай Лазаров e професор по анатомия, хистология и цитология с изследователски интереси в областта на клетъчната биология, невробиологията и др., с индекс на Хирш 18. През последните 5 години е публикувал над 50 научни труда, цитирани над 500 пъти. Ръководил и участвал в 11 научноизследователски проекта.

Георги Вайсилов е професор в Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на 96 научни статии в списания с импакт фактор, над 80 доклада на международни и национални научни конференции, над 30 семинара във водещи световни научни центрове. Притежава индекс на Хирш 26. През 2013 г. е носител на награда "Питагор" за утвърден учен в областта на природните науки и математиката. От 2015 г. е председател на Изпълнителния съвет на ФНИ.

Останалите нови членове на Изпълнителния съвет на ФНИ са проф. Виржиния Кирякова - математически науки и информатика, номинирана от БАН, проф. д-р Явор  Енчев, номиниран от Медицински университет – Варна, проф. Екатерина Ангелова Бъчварова, номинирана от БАН, проф. д-р Диана Копева, номинирана от УНСС – обществени науки, проф. днс Стефан Денев, номиниран от Тракийския университет – селскостопански науки, проф. дтн Светослав Николов, номиниран от Висше транспортно училище – технически науки, проф. дфн Иван Узунов, номиниран от Технически  университет - София – физически науки, проф. дфн Диана Иванова, номинирана от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" – хуманитарни науки, Димитър Андреев, старши експерт в дирекция "Наука" на МОН, който е представител на министерството във ФНИ.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Продължение преди 1 година
Така, въпросните "учени" взимат хонорари за лекциите, четени на толкова места, на колкото могат да се уредят.
Взимат пари за уж-работа по проекти.
Плаща им се за участие в научни съвети и комисии, а също и за писане на рецензии за хора, които претендират за по-висока научна степен.
И паралелно с всичко това, Бог знае защо взимат и заплата като служители на БАН.
Излиза, че тази заплата е за тях нещо като гарантирана месечна социална помощ, която получават, дори и нищо да не правят /има и такива/.
3
0
 
2
 
! Отговори
Допълвам към 1 преди 1 година
"Учени" от БАН наистина уреждат чрез лични връзки във фонд "Научни изследвания" да им бъдат финансирани проекти. После по тези проекти работят младите асистентчета. Онези с по-високите научни титли само на хартия се водят ръководители на проекта и участници в по няколко проекта, а всъщност запълват времето си, обикаляйки страната, за да четат едни и същи лекции в различни "университети".
Ще продължа.
2
1
 
4
 
! Отговори
Изпълнителният съвет преди 1 година
на Фонд "Научни изследвания" разпределя парите, които бюджетът отделя за научни изследвания. Сумата не е постоянна - през различните години се отпускат различни средства. Понякога се отпускат по над сто милиона годишно!
Този Изпълнителен съвет решава чий проект да финансира.
На теория, всеки може да кандидатства, като за целта представи проект за бъдещи научни изследвания.
На практика, финансиране се печели с дебели връзки.
Затова сме на този хал - каквато държавата, такава и науката.
1
0
 
5
 
! Отговори
Прочетете книгата на преди 1 година
проф. Емил Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник".
Ще ви стане ясно следното:
1. Пари за наука има.
2. Тези пари се разпределят шуробаджанашки.
3. От проекти може да се НАГУШИ много (да прибереш в джоба си кръгла сумичка, под претекст, че провеждаш изследвания).
4. Затова защитават оцеляването на БАН, въпреки смешните заплати (те печелят от проекти, в БАН им върви трудовият стаж); по света се бориш за проект, но паралелно с това НЕ взимаш и заплата