Кашкавалът родно производство, по-евтин в Германия? Може!

В родните супермаркети е над 9 лева, в онлайн магазин – 7,60
5 сеп 2017 15:07,
89
Кашкавалът родно производство, по-евтин в Германия? Може!
Снимка: архив Reuters

Възможно ли е български кашкавал да струва по-малко в Мюнхен, отколкото у нас? Напълно реално е.  Оказва се, че 300 грама кашкавал от една от известните марки у нас струва 7,60 лева в онлайн магазин в Германия, докато в родните супермаркети излиза 9,50 лева.

Специализираният онлайн магазин за български продукти функционира от няколко години. От него емигрантите ни в Мюнхен пазаруват луканка, баница и други родни хранителни продукти. Цените на повечето храни в сайта са двойно по-скъпи от тези у нас, защото са в евро. Така кофичка кисело мляко струва 1 евро, луканката върви между 3,5 и 5 евро, а 10 кебапчетата или кюфтета излизат около 5 – 7 евро.

Все повече българи вече предпочитат да си купят сирене и лютеница онлайн, вместо да чакат колети от роднини. Лютеницата, купена в Мюнхен обаче, излиза 30% по-скъпа от тази у нас.

"Това е един от най-купуваните продукти, заедно с ракията и сиренето", обясни пред "Монитор" операторката в сайта Мария.

Сиренето се оказва най-купуваният продукт и в българския магазин на Десислава Мирчева край Барселона. От три седмици тя предлага и доставки на български стоки по домовете

"Има голям интерес към услугата. Заради големите разстояния тук предлагаме доставка до 40 километра. Няма долна граница на сметката, но когато българите пазаруват, рядко харчат под 30 евро", обясни Мирчева. Вече 9 години тя управлява хранителен магазин, в които скоро след отварянето решава да предлага и българска стока.

Освен сирене нашенците в Барселона пазаруват кори за баница, луканка и сладкиши. Цените на родните стоки са идентични с тези у нас. Така, без значение дали в Барселона или в София, киселото мляко излиза 1 лв., луканката – около 6 лв., кутия вафли – 3,50 лв.

"Основните ни клиенти са испанците, които харесват нашите кренвирши и кюфтета", твърди българката.

Няколко пъти в месеца Мирчева пътува до местен склад, откъдето зарежда магазина си с български стоки. Собствениците на складовете сключват договор с български производители, от които зареждат на едро. "Казвали са ми, че има български фирми, които поставят големи условия, което затруднявало доставката на продуктите и съответно отказва хората в склада да работят с тях", разказва Десислава. По думите й най-големият проблем на българските производители е, че често развалят вкуса на стоката си.

"Предлагахме козунаци, които много се харесваха на испанците. След време започнаха да се оплакват, че на опаковката пише, че има стафиди, но всъщност няма", обясни българката.

Същите оплаквания има и собственичката на българския магазин в Рим - Даниела.

"Заради развален вкус на луканка и кюфтета загубихме доста клиенти", обясни нашенката, която от година развива бизнес в италианската столица. Малкото си магазинче тя зарежда с помощта на приятели от България, които й носят продукти от родината.

"Винаги, когато пътуват с кола от България, им поръчвам да ми донесат нещо. За бързо развалящите се стоки разчитам на съпруга ми, който веднъж месечно пътува с бус за стока", твърди Даниела.

За да поддържа бизнеса си признава, че всички БГ продукти в магазина й са с 15 - 20% по-скъпи от тези в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
до мао преди 6 години
и ти си прав -няколко процента разлика, но са факт
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви е толкова зор за кашкавал - истински кашкавал има по турските магазини или в онлайн магазините на хърватите в Германия, не съвременните български имитации на кашкавал. А колкото до кренвиршите - в родината на вурстчетата да се ядат креМвирши с неизяснено съдържание, си е доста странно :)))
27
0
 
9
 
! Отговори
мао преди 6 години
толкова е просто , в Германия имат много по ниски ставки на ДДС на храните
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че цените на онлайн магазин са по-ниски от магазин за търговия на дребно, просто защото разходите се различават. За 50 евро на седмица няма как, колега - за 100, по-може. Всъщност, не разбирам какво ви трябва от България, освен лозов лист, боза, люти чушки и луканка, при положение, че всичко друго го има и в чуждите магазини - и кори за баница, и прекрасно сирене и кисело мляко (от мляко), и великолепни колбаси от месо, и лютеница (айвар).
25
13
 
4
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Едамър...Гауда...има ги и у нас...но българския кашкавал си има свой вкус!Ако щете ми вярвайте - не мога да си намеря "немски заместител" на кремвирши КЕН...не знам как ги правят...и какво има вътре...но парен кремвирш с лютеница ..си е класика!
24
1
 
11
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Не мога да разбера колкото нямаме пари толкова по скъпо се продава у нас ,явно има заговор да изчезнем от земята по този съдиски начин умишлено,не ни обичат българските търговци нито българските правителства щом позволяват този геноцит срещу нацията.Не стига че ни се пробутват *** и че и по скъпи ги копуваме ,имали смисъл тогава да се раждаме и да живеем в среда която е античовешка,те и животните не харесват тази храна.
23
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 11 преди 6 години
Мда.."Варме теке" и ромски персонал...което не ми харесва повечето стоки са май от северна България....колбасите са на някакви фирми , които в Пловдив са неизвестни....
22
1
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
За 50? в Испания си купуваш основната храна за 1 седмица. Къде си, че е толкова евтино и ние да си напазаруваме, за без пари?
21
0
 
1
 
! Отговори
чуй чуй преди 6 години
А лекарствата на онзи с конската мутра?
20
2
 
17
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
При условие, че сирената в Германия са отлични и ти да ядеш български фалшив кашкавал от "мляко"
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем за геноцида срещу нас, това не е новина...
18
7
 
11
 
! Отговори
ceko преди 6 години
хах, *** пазарували сме в чужбина, искам да те видя какво ще папкаш 3 седмици за 50 евро? хляб и вода!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната сензационна простотия като ни предложиха джурналистите от днес.бг. Ами пазарувайте кашкавал онлайн, нали сте големи умници!?
16
2
 
1
 
! Отговори
от Мюнхен преди 6 години
До TheProducerНе позна! Пише се isartor, но се пройзнася изатор, като за първото Р само се загатва, но не се произнася.Sendlinger Tor, се произнася като зендлига'р тор. Дължиш ми 1 аугустина (augustiner) , за урока!
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам как ви са ви цените щото от 20 години не съм се прибирал в бг само ще ви кажа че за 50 евро тук в бялата държава пълня хладилника с продукти за 3 седмици. В тези продукти които ги пазарувам само липсва от пиле мляко щото пилето бяга и немога да го издоя!
14
0
 
11
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
Ко речии ко ?? Кифтета ли ?? Ми то соя ***...
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странна носталгия по ментетата.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоо Мюнхен повече му прилича Мюмюнхен да се казва вече.
11
2
 
0
 
! Отговори
Емигрантка в Мюнхен преди 6 години
Е при нас *** в магазина още не съм видяла да продава.Дори персонала е страшно отзивчив и мил за българи..Пък и варме теке-то липсва..
10
2
 
13
 
! Отговори
Емигрантка в Мюнхен преди 6 години
Стига сте писали глупости.. Кой купува онлайн???В Мюнхен има страхотно БГ магазини,един от който "Да хапна" с цена на Лютеница Първомай голям буркан от 1,49Евро, луканка Орехите 220гр 1,99, вафла Хипер 0,35Евро и т.н. и т.н.