Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Хора, номер 108 с ник "*** родолюбец" ни казва с няколко думи всичко. Наляга си парцалите в Родината за 1350 лв. месечно и работи в събота и в неделя. Имам респект от подобни способни хора и му свалям шапка. В България на човек, за да успее му трябват връзки и качества на мошенник , не човешки и професионални качества! На способните и трудолюбивите успехът е гарантиран, трябва да имат търпение. Тук никой не ти завижда или те мрази, когато успееш, не ти пали колата, не забива копач в мотора и т.н
132
2
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Да не бъркаш годишна заплата с месечна.И къде под моста работи точно.
131
3
 
2
 
! Отговори
пепи преди 6 години
До дедп Ташунко Много ти здраве от реалността.Ако преди 30 години е било едно сега е коренно различно.Сега пълниш колата взимаш една кредитна карта с 5000 лева лимит и отиваш да живееш където си искаш.
130
2
 
10
 
! Отговори
дедп Ташунко преди 6 години
До номер 98 - с име "ЧИЧО". Драги ми чичо, аз живея вече от 30 и повече години в Мюнхен. Върших през живота си висококвалифицирана работа, досега купих тук 3 апартамента и взимам доста добра немска пенсия. Имам достатъчен поглед върху нещата и не заблуждавам никого. Умния слуша умните приказки, а *** се убеждава сам! Всяко българско дете, което е работливо, способно и читаво като човек няма начин да не ПРЕУСПЕЕ тук. Това е бавен и труден процес, но е истина. Много ти здраве от мен! Дедо ти Т
129
1
 
2
 
! Отговори
hahahaha do 136 преди 6 години
lele mn me kefi da vlizam i da cheta izhvarlqnici tochno pod takiva *** haha, nali si naqsno che brutoto na 15 hil e 30... da si jiv i zdrav i ti, nabii si edna i si lqgai
128
2
 
3
 
! Отговори
До 136 преди 6 години
Ами, да е жива и здрава и да си седи в Германия. Тук става дума за хора, избрали да търсят друг път и да опитат в Бг. Статистика, даже не е новина.
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъщеря ми завърши в Германия и остана да работи там,купи си жилище заплатата и е 15 000 евро на месец,дали ще се върне обратно какво мислите по въпроса?
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, половината са IT-та, които са им предложели подобна позиция в България. То е много лессно, да се върнеш на заплата от 2500+ лева. Я сравани, един образован готвач, с един образован програмист, в Дания. Първият, може д аочаква заплата от около 7000 лева, след някоя друга година стаж. Вторият, може да очаква заплащане от около 9000 лева. Програмиста, в България може да вземе 3000, или 3 пъти по-малко. Готвача, обаче няма да вземе 2333 лева. Ще се радва на макс 1200. Е тва е проблема.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха ....ееее...и аз искам да мога да лъжа така!Без да ми мигне окото!На Терминал 2 по мрамора вече е утъпкана пътечка...като в тренировъчната зала на манастира Шаолин ...и както винаги некви пропаднали смешници на ръба на мизерията се фукат със заплати на IT...епа верваме ви нещастници...и климата...деца не храни.Басе и лъжите ей!
124
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"58% вече са са се върнали в България" е заглавие в раздел фантастика с невероятното участие на Българския Институт по Стъкмистика в ролята на високо партийно платен сценарист.
123
1
 
25
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв минимална ви чака некъдърници,ай връщаите се от чужбина че балъци да бачкат за тия пари вече няма.
122
5
 
12
 
! Отговори
Илин преди 6 години
Хайде стага с тази злоба вече. Дали човек ще се върне в България или ще остане в чужбина е въпрос на личен избор в крайна сметка. По-доброто заплащане е просто един от многото фактори, които са определящи за едно такова решение. И да има бълагари, които са се върнали и са успели успешно да се реализират. Не говоря за кметски синове, връзкари и тн. В една международна компания в София например с два западни езика човек може да изкарва прилично дори и в нашата родина.
121
20
 
3
 
! Отговори
до 119 лондон преди 6 години
велик електричар си . Получаваш 3000 паунда на месеца , но напиши ми колко пъти си ходил в ресторант качествен защото аз ходя всяка седмица , колко любовници имаш или апартамента или се надяваш като се върнеш да те посрещнем с цветя и рози.
120
1
 
28
 
! Отговори
Необичащ съджук преди 6 години
Завърших в Германия преди 17 години. За това време, срещнах само един, който се върна след дипломирането си- син на кмет от БСП !!! Обаче, постоянно нови и нови попълнения с млади лекари и др. специалисти... Да, тук в началото е страшно трудно, защото си ,,ауслендер,, , но получаваш шанса да се докажеш и наложиш, без да те заробват и законите се спазват, и те пазят!! Само се пазете от работа във фирми на българи тук- *** си остава *** навсякъде.... Поздрави на Родината
119
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа 58 % са се върнали, ама като бройки са двама.
118
8
 
12
 
! Отговори
ex-immigrant преди 6 години
Камъка си тежи на мястото. Всеки имигрант без значение в коя държава е рано или късно разбира, че там където е никога няма да го почувства като родина. Това е една от основните причини защо след известни години ги наляга носталгията и искат да се приберат. Освен това като се поиздухаш от гонене на кариери, разбираш че парите не са най-важното в живота. Ако реалната средна заплата в БГ стане около 2000лв. голяма част ще се приберат, защото колкото и да е мизерно тук е родина!!!
117
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
върнахме се и пак си тръгнахме
116
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не може да се реализира на Запад се връща и тук вече работи каквото намери.Има и други, които са повярвали на такива статии и се връщат и после горчиво съжаляват.
115
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой прочете тази статия и се излъже да се върне в България, това е целта на такива статии.А истината е, че 50000 души всяка година се махат от България.Заедно със смъртността и липсата на раждания на деца се получава, че България губи на година до 80000 души.Нали се сещате, че след 10 г. ще сме с около 1 млн. по-малко.Те сега не могат да намерят работници а какво остава след години.И въпреки всичко заплатите не се вдигат.С две думи "Или умирайте или се махайте, на нас не ни трябвате"
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Az se varnah, darvo e, vnimavaite!