Честит празник! Честваме 132 години от Съединението

Церемонии за тържественото отбелязване ще има в цялата страна
Обновена: 6 сеп 2017 09:15 | 6 сеп 2017 07:30, Камелия Цветанова
155
Честит празник! Честваме 132 години от Съединението
Снимка: Булфото, архив

С церемонни в цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.
6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

С митинг-заря в град Съединение беше отбелязана 132-ата годишнина от Съединението снощи. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия.  Преди това в църквата "Свети Атанасий" беше отслужена панихида в памет на героите.

Чрез възстановката преди началото на официалната церемония на площада, стотиците жители и гости на града станаха свидетели на част от тези исторически събития.

Обединен около обща цел напорът ни доказа на Европа чрез Съединението , че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически и икономически фактор на Балканите,  подчерта в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Три са принципите, от които са се водили българите преди 132 години - единство, държавност и самостоятелност. Днес предизвикателствата пред нас свързани с общия ни европейски дом, с икономическото ръзвитие, със сигурността на гражданите не са по-малки. Но те са преодолими, ако се водим от същите принципи, допълни той.  

Военните формирования от въоръжените сили ще участват днес в тържествата, посветени на 132-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщиха от Министерството на отбраната.

В София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Тържествената церемония ще започне в 11.30 ч. в празничния ден. В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на България.

Във Велико Търново курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще поднесат венци пред паметника "Майка България".

В Пловдив представителни подразделения на 68-а бригада "Специални сили" ще участват в тържествената проверка /заря/, която ще започне в 20.30 ч. на площад "Съединение". Командващ зарята е командирът на бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев.

В този празничен ден военнослужещи от военните формирования на Българската армия ще участват в ритуалите в памет на загиналите за обединението на България в градовете Асеновград, Бургас, Белене, Варна, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Ямбол, както и в селата Новаково и Конуш, община Асеновград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ден трябва да е Национален празник на България, а не 3 март.3 март можеше да е Национален празник на две държави - Източна Румелия и Княжество България, но те не съществуват вече 132 години !
39
5
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Какможе да празнувате този празник? Та това е предателство към майка-русия! Сорос ли ви плати? Всички знаем, че той стои зад Съединението, за да прецака добрата майка-русия!!! Ууу продажници, защо продавате русия бе? Та това е държавата, която ни даде кирилицата. Нали Ленин я създаде?!
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението на България - една звучна плесница за рускотурската империя !
37
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението на България - един велик ден за българите и тъжен ден за "русофилите" !
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по лошо робство от руско олигархичното мутрокапиталистическо робство
35
5
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Най-българският акт осъществен от българи родолюбци, единствено и само с мисълта за България, си остава денят на Съединението ! За съжаление дори и Шипка се превърна в символ на чуждопоклонничество, и даде възможност да заменим един поробител с друг. Дори и Вазов който написа възторжената Ода О ..Шипка впоследствие написа и нещо друго за едни наши освободители, когато благодарение на тях Румъния ни отне цяла Добруджа. Затова 06.09, а не 03.03 е истинският - Национален Празник на България
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенчоНо мразиш целия останал свят, включително и себе си...
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашкитте са разделили България, както Корея , Германия , Виетнам и дръга. В днешни дни адда продължава сътворен от тях по света. Успех на всички борещи се за единна нация с демократичен път.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е случаен факта че именно на 6 септември през 1944 година руснаците ни обявяват война и ни окупират, това е достатъчно показателно за омразата която изпитва руската върхушка спрямо България и българския народ
31
4
 
17
 
! Отговори
България ще пребъде! преди 6 години
Да ни е честит празникът!До спорещите по-долуМнозина воини на Руската империя са загинали вярвайки, че изпълняват дълга си към поробен братски народ.Пред тяхната памет сваляме шапка.Политическите интереси на Руската империя са нещо съвсем друго.Който се интересува, нека потърси исторически сведения за последната от няколкотовалиде султанки-българки. Благодарение на нейното застъпничество сме можели да получим НЕЗАВИСИМОСТ още през 1828 г. Русия не се е съгласила.Но днес нека празнуваме!
30
0
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
Kojto го чувства празник-да му е честито!
29
2
 
14
 
! Отговори
Четящ историк преди 6 години
"Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. [...] Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението." - Стефан Стамболов, в-к Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.
28
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
"Предателите трябва да се убиват!"Васил Левски 1871г.Нямаше да му стигнат на апостола 9 години за 5 000 000 останали в България!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пенчо.............Аз обичам България и Русия................За Русия ясно, а България защо я обичаш?
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.........Срам ме е, че съм българин............Русофилите никога не сте били българи, че да се срамувате от това!
25
4
 
13
 
! Отговори
Национален Легион преди 6 години
Честит празник ! Да живее съединена България !БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
24
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Честит празник на всички българи! Който го е срам, че е българин значи не е и няма от какво да се срамува освен от себе си.
23
6
 
4
 
! Отговори
Хъшове преди 6 години
До АнонименХъш- на влашки означава КЪШ на кокошките! Оттам произхожда думата ХЪШ.Хайдутин - на тупски е КРАДЕЦ а на български ГЕРОЙ
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
язък че се родих в тая "държава", мисля да емигрирам в Србиja, сърбите са националисти а българина завинаги ще си остане един дребен селски тарикат с плоско мислене и пълна мижитурка.
21
1
 
3
 
! Отговори
ЦЕНАТА преди 6 години
Сръбско-българска братоубийствена война, убийството на Стамболов - КОМУНИЗЪМУбити българи със закъснител!!!