Честит празник на тържеството на българския дух!

В цялата страна има тържества за годишнината от Съединението
134

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
"Честит празник на Съединението и на тържеството на българската воля и дух!". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов честити Съединението на България. Той написа поздравителен статус в страницата си в социалната мрежа Facebook.
Още по темата
"Събития като днешното са най-яркото доказателство, че няма сила, която да спре българския народ, когато защитава национална кауза!", завърши премиерът.

Шефът на парламента Димитър Главчев участва в церемонията пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг в София.

Той заяви, че дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело
 
"На днешния исторически ден не можем да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите справедливи искания и интереси и когато неговите избраници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа", отбеляза Димитър Главчев в приветствието си по повод годишнината.
 
"Затова днес дългът ни е общ – и пред паметта на апостолите на българската свобода и съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, добави още председателят на парламента. Да бъдем техни достойни следовници и продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи", призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави българите за празника.

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е съвършеният пример за смелост и достойнство. Смелостта да отхвърлиш чуждата намеса и достойнството да защитиш правата си. "Нито оръжията, нито дипломацията на по-големите имат силата да спрат обединението, което е поискано със сърцата и умовете на всички българи. Честит празник! Нека се гордеем и помним!", отбеляза тя.

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника, в град Съединение стартира традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Участниците ще изминат 22 километра - от едноименния площад в града, до площада със същото име, само че в Пловдив.

Така те ще пресъздадат похода на 400 жители на града, които на 5-и септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона ще дадат черешови топчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
10
 
! Отговори
3-ТИ МАРТ Е НИЩО! преди 6 години
3-ТИ МАРТ ---Е ПРАЗНИК НА РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ!!!!НИЩО ПОВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
2
 
13
 
! Отговори
СЛАВА НА БЪЛГАРИТЕ ! преди 6 години
ТОВА Е ИСТИНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ!!!ТОВА Е ИСТИНСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!ВСИЧКО ДРУГО------СА ТЪНКИ СМЕТКИ НА ЗАВОЕВАТЕЛИ И ПОРОБИТЕЛИ!!!ЗАПОМНЕТЕ ---ТЕ ВИНАГИ ПРОПАДАТ!БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ , КАТО З. СТОЯНОВ И СТ.СТАМБОЛОВ ГО ДОКАЗАХА!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите честват окупацията на територията им за Национален празник, а не Съединението, чрез което на Света се появява отново държавата БЪЛГАРИЯ в този си вид в който е и днес.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната между руската и османската империи за българите е било "Ела зло, че без тебе по-зло", което се доказва в годините след това.
28
4
 
3
 
! Отговори
2 преди 6 години
Къде да я учим тази истинска история.От това какво е казал пияницата Ласкин, че е казала баба му ли? Ами то има хиляди свидетелства и спомени с обратен знак, само че трябва да се чете а не да се гледа ласкин.Ако искаш да демитологизираш трябва да познаваш добре официалната история и много да четеш не само в нета.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този ден българите се Обединиха и казаха на Поробители и на Окупатори, вън от БЪЛГАРИЯ !
26
3
 
1
 
! Отговори
До истината 1 преди 6 години
Ти пък да не си живял тогава. Освен че трябва да прочетеш повече по история и то не само българска за да разбереш процесите и да правиш връзки и аналогии трябва да се понаучиш малко и на логическо мислене.Примерите които използваш са смешни.Имало и богати хора(в сравнение с масата) то и в сомалия има.Все едно след 100 години някой да каже че сега живеем чудесно защото има много мерцедеси по улиците а даже и майбаси.Много си далеч от това да твърдиш кое е преиначено
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..............Без Русия нямаше да има България.................И без Русия щеше да я има България. Над 30 държави възникват след краха на Османската империя, сред тях щеше да бъде и България, само, че много по-голяма и по-силна, защото нямаше да има русофили, които да ни вменяват на нас меългарите, че вечно сме задължени за освобождението на руснаците и които да лъжат, че руските интереси съвпадат с българските.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИСТИНАТАСЪЕДИНЕНИЕТО не е било в интерес на Русия. затова след него взема мерки с помощта на предателите - русофили да ни превърне в руска губерния. Те организират детронацията на Батенберг и русофилските бунтове във войската с цел предизвикването на руска окупация и превръщането ни в Задунайска губерния. Ако не беше Стамболов, нямаше да има България а щяхме да бъдем провинция на руската ***!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В наш интерес е било Русия да побеждава Турция.Само че от тези войни преди 1877нямаме полза.Освобождават се Сърбия и Гърция, а хиляди българи бягат с руските войски от турското отмъщение.Всъщност Русия два пъти е съюзник на империята като в единия случай буквално е спасява.Но това са нормалните интереси на великите сили.От там нататък с Русия често интересите ни са коренно противоположни. Дори Русия е била против съединението и като цяло подкрепя основния враг на България-Сърбия.
22
4
 
4
 
! Отговори
От истината преди 6 години
До "До истината"Ти да не си от онази епоха, че ми изнасяш урок по история?! Бил съм "ограничен". Ограничен си ти, уважаеми/а, че вярваш на силно преиначената българска история. Има и други исторически книги и доказателства, само че не в България. Преди доста време Иван Ласкин в едно интервю сподели какво е разказвала прабаба му за живота й през "турско", че кесията й била пълна, а след освобождението - празна. Да си чул/а сърби, гърци, албанци да се оплакват от "робството", защото аз не съм?!
21
7
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Западът или така наречения "цивилизован свят" винаги са били против БЪЛГАРИЯ.Исторически факт !Обратното - "дивашка" и "пиянска" Русия много често е имала еднакви интереси с българските.Пак исторически факт !
20
5
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Кел файда, че сме се съединили като сега цялата БЪЛГАРИЯ я продадоха и предадоха !
19
1
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Честит празник!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБез Съединениети нямаше да ума самостоятелна българска държава а щяхме да се превърнем в руски протекторат а след това в Задунайска губерния на руската ***. Именно за това руските *** и техните лакеи ненавиждат Съединението и омаловажават значението му.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Русия нямаше да има държава България, нямаше да има съединение.
16
4
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 6 години
И тъкмо защото турското управление не се е интересувало от развитието на завладените земи, а е било затънало в леност и корупция изоставаме безвъзвратно от развития запад. Докато там се развива фабрично производство, тук са работили на стана у дома. Виж само колко късно е създадена 1вата фабрика в османската империя и колко бързо коримпираните турски управници 2и виждат сметката, а създателят и Добри Войников умира в нищета
15
2
 
2
 
! Отговори
До истината преди 6 години
Много си ограничен.1во хаджиите и богатите търговци са били нищожен процент от общото християнско население.Останалите са били земеделци и дребни занаятчии.Османската върхушка не е била икономически активна.Основната търговия в империята се е движела от арменци, гърци, евреи.Така че за самите османци е било добре да има по-активно население.Това е естествено а не щото били живели много добре по турско време.
14
15
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Българите са живели най-добре през турското "робство". Ако са били тооолкова зле и окаяни, как така българските хаджи един кои си са притежавали огромни имоти и земи, ратаи, че и думата им се е зачитала?! Много малко истински родолюбци има в днешна България, боли ги за нея. Всичко друго е проформа, бля-бля-бля на микрофона, "българския дух", "българщината", "черешови топчета". Вярвате ли си, "родолюбци"? Не вярвам и грам на българската преиначена история. Хайде, почвайте с минусите.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ще се намери някой руски слуга като 9 и 10, който да се опита да помрачи един от бай-българските празници. А след това протестират като ги нарекат ***, национални предатели и българофоби.