Честит празник на тържеството на българския дух!

В цялата страна има тържества за годишнината от Съединението
134

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
"Честит празник на Съединението и на тържеството на българската воля и дух!". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов честити Съединението на България. Той написа поздравителен статус в страницата си в социалната мрежа Facebook.
Още по темата
"Събития като днешното са най-яркото доказателство, че няма сила, която да спре българския народ, когато защитава национална кауза!", завърши премиерът.

Шефът на парламента Димитър Главчев участва в церемонията пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг в София.

Той заяви, че дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело
 
"На днешния исторически ден не можем да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели, когато ясно съзнава своите справедливи искания и интереси и когато неговите избраници и предводители са достойни за народното доверие и подкрепа", отбеляза Димитър Главчев в приветствието си по повод годишнината.
 
"Затова днес дългът ни е общ – и пред паметта на апостолите на българската свобода и съединение, и пред днешния и утрешния ден на страната ни, добави още председателят на парламента. Да бъдем техни достойни следовници и продължители и в съвременния свят на нови предизвикателства и перспективи", призова той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави българите за празника.

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е съвършеният пример за смелост и достойнство. Смелостта да отхвърлиш чуждата намеса и достойнството да защитиш правата си. "Нито оръжията, нито дипломацията на по-големите имат силата да спрат обединението, което е поискано със сърцата и умовете на всички българи. Честит празник! Нека се гордеем и помним!", отбеляза тя.

С пищна заря и зрелищна възстановка във вторник в Съединение тържествено започнаха честванията по случай обединението на България.

По случай празника, в град Съединение стартира традиционният мемориален маратон. Той се провежда за 42-ри път.

Участниците ще изминат 22 километра - от едноименния площад в града, до площада със същото име, само че в Пловдив.

Така те ще пресъздадат похода на 400 жители на града, които на 5-и септември поемат към Пловдив, за да участват в Съединението на България.

За първа година старт на маратона ще дадат черешови топчета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БНТ ще излъчи ли "Съдията"хахахаха и аз това се питах и хоп БНТ излъчИ "Съдията" и другия вече гвоздей "Часът на нашето Съединение"хахахаха ВЕУИКИ СА.Обаче от другите и толкова нема,трагедия!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия,насъсквана от Русия и Австроунгария напада българската войска в гръб,защото тя се бие на българо-турската граница.Лошо облечена и рошо въоръжена,българската армия се придвижва на българоскъбския фронт,само за 3 дена,разбива сърбите,които палят,изнасилват и опожаряват българските села и ги обръща в позорен бяг.Русия прогонва княз Батенберг от България,защото той има голуми заслуги за Съединението на България.Русия участва в разпокъсването на българските земи,в полза на Сърбия.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия,заедно с Австроунгария,недоволни от Съединението,действат през 1885 срещу България,като изпращат Сърбия,да нахлуе в страната ни и да я унищожи.За целта,Русия изтегля своите генерали и офицери от българската войска,за да я отслаби,но младата българска армия,под командването на българите-капитани,обръща сърбите в позорен бяг,чак до Белград,където великите сили я спират.
89
0
 
3
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ СЪЕДИНЕНА ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ !!!
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На днешният ден чрез Съединението на Източна Румелия и Княжество България българите стават единна НАЦИЯ и обявяват на Светът отново възстановената държава БЪЛГАРИЯ. Ето защо 6 септември е истинският Национален празник на България, докато 3 март е само ден в които се подписва договор за края на руско-турската война и подялба на васални територии между двете империи !
87
3
 
6
 
! Отговори
ДОЛУ 3-ти март преди 6 години
СЪЕДИНЕНИЕТО --ТОВА Е ИСТИНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ!/...другото е близане на руски *** , за пари!/
86
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта на БКП преди 6 години
СЪЕДИНЕНИЕТО --СЪЕДИНЯВА И ОБЕДИНЯВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КАТО НАЦИЯ И ЕТНОС.СЪЕДИНЕНИЕТО Е ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И СТРЕМЕЖ КЪМ СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ.ОБРАТНО --3-тиМАРТ --РАЗДЕЛЯ И ПРОТИВОПОСТАВЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И НЕГОВИТЕ ЕТНИЧЕСКИ РАЗЛИЧИЯ.ТАЗИ ДАТА --НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЕДИНИТЕЛНА ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ .ТЯ НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО -ОСВЕН ПРАЗНИК НА РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ , СЛЕД ВОЙНАТА С ТУРЦИЯ!САМО ПРЕДАТЕЛИ , НЕГОДНИЦИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТПАДЪЦИ ,МОГАТ ДА ГО ПРАЗНУВАТ
85
4
 
2
 
! Отговори
Към АНОНИМЕН 112 преди 6 години
От цял час ти чета русоФОБСКИТЕ брътвежи и ми писна от теб. Нямам пристрастия,но вие русофобите сте ужасни екземпляри. От десет кладенеца вода носите,за да плюете по една велика страна и един велик народ. Превърна сайта в личен терен и изнасяш на показ омразата и невежеството си. Такъв субект не може да обича и родината си.Много си нищожен,за да плюеш Русия. Такива като теб превърнаха МИЛАТА НИ РОДИНА в бедна и измъчена страна. Пръждосвай се от тук,че омръзна на всички!!!!!!!
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Руска тахтаба си, членска карто, но явно си свикнал с положението си.
83
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 108Тук не сме седнали да мери абстрактното си мислене и виждане.... Като не можете да формулирате що е това български национален интерес, защо ползвате този израз. Между нас казано, много сте зле... Нашият народ има една хубава поговорка Аз му викам Куме Иване, то търчи за ... да ме хване!
82
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 107Бог ми е свидетел, дадох всичко от себе си да прочета написаното от вас и да го разбера, но се провалих.. Може би ще се напънете и вие, да го напишете на по-достъпен за мен стил!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Русия е против Съединението? Запознавайки читателите с България, Артур фон Хун не забравя да коментира и политическите събития, протичащи в момента: Русия беше първа от европейските сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия пише той и добавя: И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си нарушена Турция се обърна против българското съединение, а матушка Русия. Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа незарасналата рана със сол...
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Това е нещо коренно противоположно на руския националне интерес, но за вас, русофилите е нещо далечно е неразбираемо!
79
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Тичай на Козяк да ти го напишат, сам няма да се справиш!
78
3
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 104Дайте кратко описание на български национален интерес, ще опитам да ви отговоря!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да посочи русофил, който през последните 100 години да е поставял българския национален интерес пред този на Русия?
76
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 102Твърдението ви противоречи на всякаква логика, на математиката и на Теорията на относителността, ако щете... Няма вечни врагове...
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Фактите са си факти. От Съединението насам Русия винаги е била враг на България. А това, че ти не я възориемаш като такъв действително е симптом.
74
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 100И ко!Това ще промени ли истината, че Англия е подкрепила Съединението сам за да е кантра на Русия!?? Не, очевидно!
73
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 97Радвам се, че сте сред опонентите ми... Дано и те ви приемат така :-)