Други граници, хора... Каква щеше да е България без Съединението?

Можеше да има народ от румелиоти, предполага проф. Андрей Пантев
6 сеп 2017 19:30,
36
Други граници, хора... Каква щеше да е България без Съединението?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Животът щеше да е по-различен за много от нас, ако го нямаше Съединението на 6 септември 1885 г. - и за тези, които днес живеят в някогашните предели на Княжество България, и за тези, които са в пределите на бившата Източна Румелия.

Лятната почивка със сигурност нямаше да изглежда така, както сме свикнали, пише в. "168 часа".

Румелийците щяха да ходят на море само на юг от Обзор. Става въпрос за Слънчев бряг, Несебър, Бургас, Созопол, Царево, посещаваните от много хора къмпинги Градина, Оазис, Корал.

Жителите на княжеството пък щяха да се наслаждават само на северните места за крайбрежна почивка - Варна, Албена, Златните пясъци, Балчик.
Подбалканската жп линия към Черно море също нямаше да съществува, защото с изключение на София всички градове по трасето - Копривщица, Карлово, Калофер, Сливен, Карнобат, попадат на територията на Източна Румелия според разделението от 1878 г.

Зимните ни курорти щяха да са разпокъсани на три. Самоков попада почти на границата между двете държави, но в княжество България. Боровец може би вместо да е любим курорт за ски ваканция, щеше да е непристъпен, понеже би бил военно поделение. Вместо спускания през зимата около Ястребец сигурно щяха да патрулират граничари.

Подобно на Боровец в гранична зона между румелийците и княжеството би се озовал и курортът Пампорово. И може би също през зимата нямаше да караме ски там.

Третият голям снежен курорт - Банско, не попада в нито една от двете български държави, формирани след Берлинския договор.

"Ако я нямаше Балканската война, значителна част от Пиринския край - Благоевград, Банско, Сандански, щяха да са в Турция", коментира проф. Андрей Пантев пред изданието.

Тогава вероятно развитието на курортния град въобще нямаше да е като ски център, какъвто го познаваме.

Ако разделението на страната ни беше останало, както го решава Берлинският договор, сигурно е, че българският национален въпрос щеше да е доста по-сложен. Не е изключено в границите на някогашната Източна Румелия да би имало натиск хората да се смятат за друга народност, за да се различават.

"Можеше да се е обособил народ от румелиоти като етническа група, които да говорят диалектен вариант на българския - румелийски", предположи проф. Пантев.

Съединението се случва много лесно, защото благодарение на руската армия в Източна Румелия няма турски войски. Докато в Македония има разположени османски гарнизони и затова териториите там не се включват към България.

Какъв точно щеше да е статутът на Източна Румелия сега до голяма степен зависи от това в какъв съюз щеше да влезе през Първата световна война. Ако Пловдив се е присъединил към Германия, великите сили биха го третирали по същия начин, по който се отнасят и към Княжество България - да изплаща репарации, да подари добитък и каменни въглища на съседните си страни.

Границата между двете държави според Берлинския договор минава през Балкана, дал името на целия полуостров.

Според документа България се разпростира на 64 хиляди квадратни километра, а държавата васал на Турция - почти двойно по-малко - на близо 33 хиляди квадратни километра. В по-голямата територия живеят 2 милиона души, а извън пределите й остават по-голяма част от сънародниците ни - 2,5 милиона.

И двете държави щяха да са ощетени откъм високи върхове. Границите попадат около стръмни планински склонове. Покривът на Балканите - Мусала, би бил заграден и да попада в ничията земя. Изкачването му щеше да бъде затруднено, щеше да изисква специално разрешение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
trafoPOST преди 6 години
До КазанХибрид, само да ти кажа, че думата източен се пише със З. На езика на твоите господари, може и да е със С, ама на български не е, защото казваме иЗток, а не воСток.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Съединението България щеше да се оревърне в руска губерния, каквито са били истинските руски планове. Именно Съединението *** обърква и настройва руснаците срещу България. Година пи късно русофилите детронират княз Батенберг, защото не се вписва в руските замисли, а по-йъсно бунтуват и войската с цел да предизвикат руска окупация и да превърнат България в Задунайска губерния.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Съединението България щеше да се оревърне в руска губерния, каквито са били истинските руски планове. Именно Съединението *** обърква и настройва руснаците срещу България. Година пи късно русофилите детронират княз Батенберг, защото не се вписва в руските замисли, а по-йъсно бунтуват и войската с цел да предизвикат руска окупация и да превърнат България в Задунайска губерния.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединението е добре но после , Пловдив трябваше да стане столица , така преоритет щеше да е Тракия , източна и западна а не Македония , този каманак заради , който търпим 2 национални катастрофи !
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ни е дала 170 000 кв км след освобождението благодарение на англия и франция и берлинския конгрес сега са с 1/3 по-малко и щяха да бъдат още по-малко ако не беше съединението
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АниАма не Русия разкъсва България след освобождението а франция и англия
19
1
 
8
 
! Отговори
Казан преди 6 години
България има кръвна връзка с русия защото народът живеещ Южно и Источно от Москва е Българи. Башкирия и Татарстан са Българи.Те искаха да се преименуват на Българи и затова беше "възродителния процес" за да ги отблъсне защото са мохамедани. /колкото и ние сме християни/
18
4
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Русия винаги се е стремила да фрагментира Балканите за да може да плете интриги и в подходящ момент да ги присъедини към империята.
17
1
 
8
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
От тебе чувам че сме превзели Цариград и че най-голямата страна в света е капитулирала пред когото и да е.Много сте жалки като почнете да си измисляте история,и да представяте бълнуванията си за реалност.1 Превзели сме Одрин,но не и Цариград.2.Болшевиките като вземат властта в Русия 1917г. я изтеглят от войната.Подписва се мирен договор със страните от Централния съюз,но това изобщо не е капитулация,а мирен договор!Капитулация е случилото се с Германия-1945г
16
8
 
11
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Какво ревете срещу Русия?Русия води войната през 1878 срещу Турция за нашето Освобождение.Доказателство?Еми не налага на Турция да подпише че Русия е вече до Дарданелите примерно.Не й налага да подпише че се създава Велика Сърбия или Велика Румъния.Нито Гърция.Подписва се създаване на Санстефанска България,с площ от 170000кв.км.!Номер едно на Балканите.Ето това празнуваме на Трети март!Това прави Русия за България.Който не признава това е или национален предател,или болен русофоб,вероятно двете
15
5
 
6
 
! Отговори
Анчо преди 6 години
И в отделни държави да бяха, руммелиотите пак щяха да мразят шопиотите! ;-)
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6 Напротив,Русия,заедно с Австроунгария,недоволна от Съединението,насъсква Сърбия да ни нападне в гръб1885 и ни унищожи,като държава.Сръбско-българската война-"Войната на капитаните",завършва с блестящият разгром на сръбската армия-много по-добре въоръжена и екипирана от нашата,която само за 3 дена се придвижва от българо-турската граница към западната част на страната ни,където сърбите безчинстват из нашите села.Русия изтегля в навечерието на тази война своите генерали и офицери...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Античките скопяни"щяха да имат претенции към античните румелиоти или траки/тракийци/за Пловдив и щяха да ги псуват и да искат да им върнат "светиот макЕдонски град на Филип МакЕдонски хахахахаха!!Границата пък щеше да е при Вакарел и Ихтиман!
12
4
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Войни са печелени и губени, територии са печелени и губени, каквото е било писано, е станало. Нищо, което не се е случвало на други народи няма. Всичко това не е никаква катастрофа, нещата са такива, каквито са. Животът трябва да се живее, възможности не бива да се пропускат, на схеми и догми не трябва да се робува. Ние сме диктували условия за капитулация на най-голямата държава в света. Превземали сме Одрин и Цариград. Марширували сме из Белград и Букурещ. Това е.
11
4
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Тезата за националните катастрофи се лансира основно от Москва, за да се втълпи на българите, че всичките им исторически шансове са проиграни, едва ли не историята на България е приключила и трябва да легнем и да умрем... Тоест, не в буквалния смисъл, а просто да станем руски роби, да се отречем от "провалените" си корени и да се превърнем в тор за евразийската нация.
10
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 11С такива като вас и четвърта национална катастрофа да преживеем, ще ние малко!
9
2
 
15
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
До Анонимен 7 - ти въобще , чел ли си ИСТОРИЯ ? Александър Батемберг е княз на " Княжество България " през 1885 година а НЕ Фердинант ! Чети а не да плямпаш като комунягата Пантев !
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин на ски на Витоша, а Ердоган на Пампорово.От едната страна на браздата има бира-скара,от другата чевермета и зурни.За Азис не знам от коя страна на барикадата ще е,защото и той не знае какъв е!
7
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги се случва на тази територия никога не е имало истински независими политици. Какъв е бил Фердинанд? Ами един пияница хванат от кръчмата в Германия и доведен да управлява. Е кой ще има уважение и респект от пияница. Сърбите разбират това и веднага нападат! Останалите ги последват. А народа го пращат за зелен хайвер. Прадедите ни са се били геройски само поради тази причина не сме станали сръбска колония. От както се е пръкнала тази територия никога не е била независима винаги висиме!
6
26
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако не беше Русия да ни освободи от турско робство, всички щяхме да носим фесове и шалвари.. Така че първопричината да я има България е именно Русия, Финландия и Румъния. А сега пляскайте минуси!