Лекар на 1649 пациенти! А в села няма ни един

Болниците много – за две години са открити още 62
20
Лекар на 1649 пациенти! А в села няма ни един
Снимка: архив, Булфото

През миналата година на едно джипи са се падали по 1 649 здравноосигурени пациенти, но пък по селата няма лекари. Това стана ясно от отчета на дейността на НЗОК за изминалата година, който парламентът прие.

В сферата на извънболничната медицинска помощ са сключени 13 434 договора за медицинска и дентална помощ.

Като проблем обаче е отчетено, че се запазва тенденцията за неравномерно осигуряване с медицински специалисти на територията на страната.

Средната осигуреност със зъболекари през 2016 г. е на 1 143 здравноосигурени лица, което спрямо предходната година представлява увеличение от 2,81%, и е свързано както с повишаване броя на зъболекарите, така и с незначително намаление в броя на здравноосигурените.

Делът на здравноосигурените лица, получили първична извънболнична дентална помощ, през 2016 г. е намалял незначително спрямо 2015 г. от 24,8% на 24,4%.

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче е нужно да се помисли в посока на разширяване на лечението от джипита и тесни специалисти, а не да се стига ситуацията, при която пациентите попадат направо в болниците.

"Болничната помощ непрекъснато се разраства, има открити 22 нови болници, а в същото време доболничната помощ е проблем", обясни тя.

В доклада на НЗОК също е отчетен ръст на лечението в болница.

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 42 са лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 12 диализни центъра.

За периода 2014 – 2016 г. броят на лечебните заведения, изпълнители на болнична помощ се е увеличил общо с 62, като 22 са лечебни заведения за болнична помощ, от които 16 специализирани болници, 9 диализни центъра и 7 многопрофилни болници, като само за 2016 г. новите лечебни заведения за болнична помощ са три.


20
Още по темата: Медицинска помощНЗИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
чарли преди 1 година
Лекарите отиват да работят навън но постоянно се откриват нови болници,кой ли лекува в тях ?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите болници са като новите спортните площадки в села с 5 старци и 10 кокошки.
16
1
 
1
 
! Отговори
gayda преди 1 година
До Khapua-Virvi da bachkas ti a ne da hvalis tuka islamista sizofren erdo,may ti sa sladki trolskite makaroni,komuri ,spageti i nakraya i mangizi poluhavas za plampaneto.Znaem vi kochinata nemame nujda ot trolski izselnik.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнес за милиарди.С две думи медицина има,здраве няма.
14
0
 
10
 
! Отговори
VAso преди 1 година
Za 2 godini 62 nowi bolnii, bravo bravo sled wreme na wseki shte ima po bolnica,
Taka se kradat leko i tiho MILIARDI, a ovcete pasat li pasat...
13
5
 
2
 
! Отговори
Khapua преди 1 година
Komshiata efendi Erdogan ima sarce i za horata v rbg i im prasta helikoptari da izvozva bg klienti v tr humanni hospisi i tr domove za stari i bolni lude s humanni griji. Daje ima i turski online prodajbi na humanni hospis uslugi ot portala na chervenia polumesec.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то по селата кметове няма вече, попът се яви блаженопочившо пред Господа, а даскалът доработва пенсия в Испания, вие за лекаря се тревожите
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До икономист
Панчо, ти ли си бе, мискинино?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
моят доктор има 7000 пациента
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахахаха
Пркажената държава отива по дяволите.
Какво удоволствие да гледаш как се скапва тово племе гадно.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1

Европейци са им построили страната и са я цивилизовали след разпада на османската империя. След това Франция им дава независимост и бяха добре до 2011г. заради скъпия петрол не защото имат кадри . Там почти всичко е проектирано и построено(беше преди гражданската война) от европейци, а хората са живеели добре. Жените имат повече права от колкото Саудитска Арабия съюзник на САЩ за разлика от Сирия.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До икономист 7

Преди 3 г. ми правиха операция на коляното(в болница до бул.Ситняково в София) разкъсан менискус медицинската сестра беше много любезна, а стаята беше чиста.
6
1
 
36
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Има много нови болници, тъй като има какво да се смъкне от здравната каса. Тези болници са по скоро хотели, лекуването е съмнително и вяло. Изписват пари по здравна каса и това го плащаме ние - данъкоплатците.
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, в България по-има достъп до медицински услуги, отколкото в Западна Европа. За специалист извън големите градове се чака 3-6 месеца, също и за зъболекар и в това е тайната, защо българите, живеещи в чужбина, си правят зъбите в България.
4
9
 
11
 
! Отговори
Темида преди 1 година
Да ги бият повече безнаказано и да им намалят заплатите на 600лв за млад лекар (от 800 в момента) и след 5 години да питат.......Къде отидоха добрите лекари?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направените сметки са като средната работна заплата!
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** 2

Инглизите имат "безплатна" здравна система ама за операция чакаш с месеци.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма грижи "бежанците" идат лекари,инженери,архитекти и т.н.