С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
9
 
! Отговори
Циник до Ламбо преди 6 години
Пхахаха...предавали земята и добитъка си с радост!С подобно дебелоочие очила не ти трябват!!!
84
4
 
5
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
Ми и това не е вярно....суши е имало винаги...повече от 500 години...и села е имало!!!До 09.09!!!А тези с търчащите да предадат земята ( често на поколения от рода им ) си е чиста лъжа!!!
83
5
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До до nerealistaМного си чел, ама не си се срещал и разговарял с човек, живял в ония времена и бил свидетел на всичко. От първо лице му викат хората. Машини са имали единици, то и нямало кой да поддържа тази техника. Средният земеделец с 100-200 декара е карал с коне, биволици, волове и след 1944г. Хората си произвеждали всичко сами- хляб, цвекло за захар, памук за дрехи, вълна...Селото било изостанало. Не зная кой ти пълни главата със селски фолклор, ама пиши си, не ми пречиш. Лека вечер!
82
2
 
14
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Топенето на населението на България се дължи на евроатлантизма-ниски доходи високи цени,вие как искате с 460 лв минимална заплата да стимулирате младите да остават в държавата и да работят за пенсия от порядъка на 180-200лв.
81
7
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименДа не пропусна(пак съм този с поминъка)- българинът започва постепенно да се откъсва от земята още в Следосвобожденска България. Машини няма! Вода няма. Една сушава година и гордият земевладелец(чорбаджия) е обречен на глад.Много се бият в гърдите, че дядовците им се съпротивлявали на колективизацията, капиталист били, уж! Истината- с готовност влезли в ТКЗС- то, щото комунистическата власт им дала ПЕНСИИ. Сега на репресирани се правят, всички десиденти станаха, море *** бяха
80
4
 
9
 
! Отговори
до nerealista преди 6 години
Поредните комунистически лъжи!Както и в Германия и в Швейцария....механизацията на селското стопанство - започва далеч предиэ 09.09!!!По изложенията в Пловдив и София ...българите купуват дизелови помпи на Мерцедес...вършачки ...редосеялки...нормален процес...комунистите убиват бъдещата Швейцария на балканите...и я превръщат в заден двор на СеСеСеРЕ!
79
2
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Ами "....ТОВА, КОЕТО САМ СИ НАПРАВИШ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГО НАПРАВИ ...." -
78
5
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименТози с поминъка ще ти каже само 2 думи, защото е имал прадядо със земя, който преди 1950год си я обработвал сам с ВОЛОВЕ. Докога е щял да "кара" с волове?Върнаха земята след 1991год. но не в реални граници- тук път прокарали, там нам си какво построили, все през нашите земи. Компенсират ме с други парцели през девет гори в десета. Как да я обработвам на парчета? Давам на арендатор. Той ми подхвърля жълти стотинки всяка година, щото пропилява парите ми на комар. На ти демокрация!
77
0
 
9
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Преди да жонглираш с цифри - защо не се запиташ - защо аджеба е така???? ЗАЩО В ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ЕМИГРИРАЛИ С МИЛИОНИ НА ЗАПАД??? ЗАЩО БЕ??? ЗАЩО СА СИ СТОЯЛИ НА СЕЛО???ПРИЧИНОСЛЕДСТВЕНИТЕ ВРЪЗКИ ЗА ТЕКЕЗЕСАРСКИТЕ КАСКЕТИ СА ТРУДНИ!!!!Даже и през времето на Дан Колов когато българите са заминавали за САЩ селата са били села - а не крепостници на комунистите!
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите "превъзпитаха" българските селяни...научиха ги да нехаят - научиха ги, че слаба...или добра реколта - нямат значение !Мизерните заплати на кооператорите са си били все същите! Защо да се трепят - за нещо, което не е тяхно?
75
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
И понеже сме демокрация - думата свинe / животни които се колят за коледа/ се оказва цензурирана.
74
5
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Малко цифри. Броят на едрия *** в България през 1990 г. е бил 2 350 000 а към момента е 568 000. Спадът при козите и овцете е още по-голям от 18 000 000 до около 1 000 000. От 1989 г. броят на свинетe е намалял 7.Това е положение господа демократи. И аз скачах по митингите - Прощавай ТАТКО.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И когато братушките ни "освободиха" от турците са немеели пред българските ниви, и градини...пред ваклите стада!А на този с "поминъка" ще кажа:Кой откъсна българите от земята?Комунистите!!!!Обща безстопанственост!
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега на запад откриват биопродукцията!След 09.lX...тези гадове не искаха да купуват български зеленчуци! А те пращяха от нитрати...пръскани с тонове ДДТ...и толкова амониева селитра, че можехме с нея не 2 Небостъргача - а цял Ню-Йорк да взривим...Чернобилските марули ги дадохме на децата си - докато 500те богоизбрани семейства на другарЕто си внасяха проверени зеленчуци от запада в алуминиеви контейнери!Лъжци!!!!!!!!!!!@
71
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Помнете - Българското село беше убито от поземлената реформа на Мозер и СДС от 1991г. - земята се върна така че средния собственик стана с по 7-10 декара - абсолютно безперспективно за работа. Селото беше окончателно довършено със субсидиите за пшеница и царевица и слънчоглед - това са култури които се работят без хора - само с машини. ПАРАДКСАЛНО - земеделците и пшеницата убиха селото.
70
4
 
17
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Причината не е нито в османското робство, нито в социалистическата власт. Причината е в липсата на поминък, препитание, перспектива. Поколенията след 1990 год. бяха смачкани, премазани и изритани. Това е поколението на тези, които сега са на 35-45- 50 години. Поколение, което беше игнорирано цял живот и сега пак е отхвърлено от управляващите. Поколение, което преживя много превратности и никое правителство не се замисли как оцеляват тези хора в тези тежки времена. Сега за демографията пишат!?
69
3
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 6 години
Искахте комунизъм,ами имате го,да ви е честит! И празнувайте,днес е рождения ден на. ..тато ви!!!!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** за какви Швейцария и Франция говорим..И Гърция...и Тулция...и Испания...и Холандия нямат села...едвам смогват да си внесат българска продукция - гнилите капиталисти...и селата им без социализъм - ядат доматите с корените!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И светлия социализъм победи - днес водещи концерни са Сердика....и Своге...Размазаха Нестле..и Милка....шоколадовите ни бонбони доминират световните пазари....и Линд ...е клон на Захарна Фабрика...а Тоблерон се прави в Пазарджик..жалки лъжци!
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно....защо ли днес Селскоската техника иде от омразния запад ...а не от Русия? Защо селата в Байерн...В Австрия...Швейцария...Южна Франция...приличат на излезли от приказка на братя Грим? Нещастници - преди да лъжете - се огледайте !