С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.